אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
וינשטיין התנגד עקרונית, אבל טירקל יכהן קדנציה שלישית צילום: מיקי נועם אלון

וינשטיין התנגד עקרונית, אבל טירקל יכהן קדנציה שלישית

היועץ המשפטי לממשלה: "נכון להגביל את כהונתה של הוועדה לתקופה אחת בלבד, ללא אפשרות הארכה, כדי להבטיח את עצמאותה"; למרות ההתנגדותו העקרונית, וינשטיין נתן אור ירוק להמשך כהונה שלישית לטירקל

14.08.2013, 17:00 | תומר גנון ומשה גורלי

יו"ר הוועדה המייעצת לתפקידים בכירים, השופט בדימוס יעקב טירקל, ימשיך לקדנציה שלישית למרות התנגדות עקרונית של היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין.

קראו עוד בכלכליסט

וינשטיין הודיע היום (ד') לממשלה כי "נכון להגביל את כהונתה של הוועדה לתקופה אחת בלבד, ללא אפשרות הארכה, וזאת כדי להבטיח את עצמאותה ואי תלותה, ולחזק את מעמדה כשומרת סף מובהקת". למרות ההתנגדות העקרונית, וינשטיין נתן אור ירוק להמשך כהונה שלישית לטירקל. הוא אומנם הורה לממשלה כי בתוך שישה חודשים תתקן את החלטתה מהשבוע לפיה חבר ועדה יוכל לכהן שלוש קדנציות ותגביל אותה לשתיים, אולם טירקל עצמו יוכל להמשיך לכהונה שלישית.

הממשלה אישרה כאמור השבוע הצעה של ראש הממשלה בנימין נתניהו לבטל החלטה קודמת שלה הקוצבת את תקופת הכהונה של חברי הוועדה המייעצת למינוי בכירים ל-6 שנים, על מנת להאריך בשלוש שנים נוספות את כהונתו של היו"ר, השופט בדימוס יעקב טירקל.  

השופט בדימוס יעקב טירקל , צילום: אלכס קולומויסקי השופט בדימוס יעקב טירקל | צילום: אלכס קולומויסקי השופט בדימוס יעקב טירקל , צילום: אלכס קולומויסקי

על פי החלטת הממשלה המקורית משנת 2006, שמכוחה פועלת הוועדה, חבריה מתמנים לתקופה של 3 שנים (למעט נציב שירות המדינה), וניתן לחזור ולמנותם לקדנציה אחת נוספת בלבד. הצעת ההחלטה החדשה שתובא לאישור הממשלה קובעת כי "ניתן לחזור ולמנות את חברי הוועדה לשתי תקופות כהונה נוספות בלבד".

טירקל, שנמצאת בלב סערת מינוי נגיד לבנק ישראל, מסיים בעוד כשבועיים קדנציה שנייה בת שלוש שנים בתפקיד והביע את רצונו להמשיך לקדנציה נוספת. הוא טען שהעובדה שבין שתי הקדנציות שלו היתה הפסקה של שנה, שבה הוועדה לא התכנסה, עשויה להכשיר את מינויו לתקופה נוספת. בגרסה הזו דבקו השבוע גם גורמים בלשכת רה"מ, אולם לא היה ברור אם נתניהו יקח את הסיכון לביקורת על פרשנות יצירתית למינוי חברי הוועדה, על רקע הפרופיל הגבוה שנוגע לענייניה בימים אלה.

נתניהו רצה להעניק לטירקל את מבוקשו. להצעת ההחלטה החדשה צורפה חוות דעת של היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, שלומית ברנע-פרגו, שמטרתה להכשיר מבחינה משפטית את המהלך של נתניהו. פרגו-ברנע כותבת: "יו"ר הועדה דהיום כיהן בוועדה מיום 31.5.2006 עד יום 31.5.2009 ומונה שוב לכהן כיו"ר הוועדה מיום 22.8.2010. שאר חברי הוועדה מכהנים אף הם מיום 22.8.2013, וכולם עומדים לסיים אפוא את כהונתם ביום 22.08.2010". ברנע-פרגו סוקרת את המהלך המוצע להארכת הכהונה של חברי ועדה לשתי קדנציות וטוענת כי "ההצעה אינה כרוחה בקשיים משפטיים".

תפקיד ועדת טירקל הוא לייעץ לראש הממשלה לגבי מינוי של 7 תפקידים בכירים ורגישים: הרמטכ"ל, מפכ"ל המשטרה, ראש השב"כ, ראש המוסד, נציב שירות בתי הסוהר, נגיד בנק ישראל והמשנה לנגיד בנק ישראל. בוועדה ארבעה חברים: יו"ר הועדה טירקל; שני נציגי ציבור: משה ניסים, שר המשפטים לשעבר, וגילה פינקלשטיין, ח"כ לשעבר מטעם המפד"ל; ונציב שירות המדינה משה דיין. חברי הועדה מתכנסים לישיבות במשרד ראש הממשלה ומקבלים החזר הוצאות ותגמול לפי תעריף משרת דירקטור בחברה ממשלתית (בין 708-1,406 שקל לישיבה).

ועדה טירקל מובחנת משתי ועדות נוספות למינויים בשירות הציבורי. הראשונה היא ועדת דיין על שמו של נציב שירות המדינה משה דיין. ועדה זאת דנה במינויים לשורת תפקידי ניהולים הקבועים בחוק אשר טעונים את אישור הממשלה (למשל מנכ"ל של משרד ממשלתי, מנהל מינהל מקרקעי ישראל ועוד). ועדה נוספת היא הועדה לבדיקת מינויים בכ-200 חברות ותאגידים ממשלתיים (ועדת ברנר). תפקידה לבדוק מינויים לכהונת דירקטור, יו"ר דירקטוריון או מנהל כללי בחברות ממשלתיות.

מלשכת ראש הממשלה נמסר: "הממשלה אישרה ביום שני את הארכת כהונת ועדת טירקל בהרכבה הנוכחי, זאת לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה לא ראה מניעה לכך ונוסח הצעת המחליטים תואם עימו. עם זאת, ובתיאום עם היועמ"ש, בתוך חצי שנה תובא לממשלה הצעה שתגביל את כהונת הוועדה הבאה שתתמנה, וכן של אלו שלאחריה, לקדנציה אחת בלבד שמשכה ייקבע ע"י הממשלה. בחוות הדעת שהגיש היועמ"ש למזכירות הממשלה טרם ההצבעה, נכתב כי אין לו הערות לסעיף זה. ועדת טירקל ממשיכה בעבודתה כרגיל".

תגיות