אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כל האמת על האמ"ת צילום: יובל טבול

כל האמת על האמ"ת

דירקטוריון אחראי ושקול והנהלה מקצועית שרוצה בניהול סיכונים מוצלח, יפעלו לגיבוש מערכת כללים רחבה הנוגעת למצבים שונים בחיי החברה

16.08.2013, 08:00 | יובל קרניאל ואלעד מן

תמציתו העכשווית של הממשל התאגידי הבריא נטועה בכלל בסיסי ומרכזי - היה פעיל. האקטיביזם שחדר לשיח הנוגע לחובות נושאי משרה, לאחריות משקיעים ולנאמנות הוא מילת המפתח אותה צריך כל נושא משרה ודירקטור לשנן.

אם עד עתה נשען לא פעם הליך קבלת ההחלטות בחברות ציבוריות ובתאגידים בכלל על דפוסי התנהלות של מקרים ותגובות, הרי שכעת מחלחלת ההבנה שיש לא פעם להקדים תרופה למכה. כיצד עושים זאת נכון?

האמ"ת (אקטיביזם ממשל תאגידי) – מגלם תפישת אחריות תאגידית וממשל תאגידי אקטיבי ויוזם ולא רק נכפה, נגרר ומגיב. היוזמה בכל הנוגע לצמתים המרכזיים בחייו של התאגיד וגם לנסיעתו השגרתית על הכביש צריכה לבוא מתוך התאגיד והאורגנים השונים שלו ולאו דווקא מצידם של שוטרי התנועה או משתמשי הדרך האחרים. זאת כדי להפוך את סטנדרט העבודה ותקן האיכות לפיו פועל התאגיד ונוהגים נושאי המשרה, לדפוס קבוע ומובנה של עבודה ולא להתנהגות נקודתית ולא מתואמת. מחשבה יוצרת כזו על מדיניות ממשל תאגידי תאפשר לנו לצייר באופן מודרך יותר גם קווים מנחים והדרכה לתאגידים הרלוונטיים.

אילוסטרציה, צילום: shutterstock אילוסטרציה | צילום: shutterstock אילוסטרציה, צילום: shutterstock

לא פעם סבורים דירקטוריונים והנהלות, בעידוד יועציהם המשפטיים והאסטרטגיים, כי מדיניות העמימות של "שב ואל תעשה" והקימוץ במידע, היא המדיניות המועדפת. שיהוי בתשובות או מתן תשובות סתמיות ולא מפורטות לפונים לחברה בשאלות וטענות שונות, הוא עניין מקובל במחוזותינו.

אחד המשפטים הקבועים והשגורים בהקשר זה הוא "החברה פעלה ופועלת כדין". מהו אותו דין ואיך מתיישבים איתו פעולות או מחדלי החברה, אין לדעת בדרך כלל. לא פעם מצטיירת התמונה של הדין המתאים, רק במסגרת תהליך של הנדסה לאחור המתאים את הנסיבות למציאות משפטית נוחה לטיעון ולאחר הגשת תביעות.

לפעול לשם הפסקת האשליה העצמית

במציאות חדשה קיימת חשיבות מכרעת למעמדו הציבורי של התאגיד, לאופן שבו הוא מצטייר בתקשורת ולמערכת יחסי האמון שבין החברה לקהלים השונים והרחבים איתם היא באה במגע, כמו נושים, עובדים, בעלי מניות מן הציבור, והקהילה הרחבה בה היא פועלת. בסביבה זו יש לפעול לשם הפסקת האשליה העצמית הרווחת בלא מעט דירקטוריונים, לפיה סטנדרט המינימום הוא מספיק ולמיגור השקר הפנימי לפיו "פחות הוא יותר" במובן של סטנדרטים.

אותם גופי קבלת החלטות צריכים להעביר עצמם משקר (עצמי) לאמ"ת. אמת זה לא רק דין אלא גם אתיקה, הוגנות וערכיות. לא רק חובות משפטיות, רגולציה, וכללי אנטרופי, אלא מדיניות חדשה של שקיפות וניהול מראש של משברים ציבוריים. בהינתן קווי מדיניות מובנים כאלה, אולי היינו נמנעים ממבוכות ציבוריות דוגמת זו שהתעוררה אגב אישור שכרו של דני נווה וביקורת שנמתחה גם על מבקשי האישור וגם על מעניקיו, או אולי חלוקות דיווידנד בבזק והצבעות בהסדרי החוב השונים שידענו בחודשים האחרונים.

דירקטוריון אחראי ושקול והנהלה מקצועית שחפצה בניהול סיכונים מוצלח, יפעלו לגיבוש מערכת כללים רחבה הנוגעת לסיטואציות השונות המתעוררות בחיי החברה. קווים מנחים אלו לטיפול במדיניות מסירת המידע, ניהול סודות מסחריים והגנת הפרטיות בחברה, יצירת ותחזוקת מנגנוני בקרה עצמיים בכל הנוגע למדדים מדידים של ביצועי החברה, גיבוש מדיניות לטיפול בחובות בעייתיים והשקעות כושלות, חתירה להאחדת סטנדרטים של פעולה במצבים דומים המתעוררים בתחומים שונים ועוד. אקטיביזם כזה, לא רק יחדד את ערנותם של נושאי המשרה, אלא גם יגרום להם לחשוב, לתכנן ולהביא מראש בחשבון את שעלול להשתבש ואת הצורך שבהצדקת פעולותיהם השונות בהווה, לקראת יום פקודה עתידי. פעולה כזו היא גם לטובת החברה וגם באינטרס האישי של נושאי המשרה בה.

ד"ר יובל קרניאל, מהמרכז הבינתחומי בהרצליה הוא מומחה באתיקה מקצועית ומחבר הספר "הפרת אמונים בתאגיד". עו"ד אלעד מן המתמחה בדיני תאגידים וממשל תאגידי, הוא יועמ"ש הצלחה – התנועה הצרכנית לקידום חברה כלכלית הוגנת

תגיות