אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החוק לא מגן עליכם: ה-NSA מבצעת "אלפי עבירות" מדי שנה צילום: Shutterstock

החוק לא מגן עליכם: ה-NSA מבצעת "אלפי עבירות" מדי שנה

סוכנות הביון האמריקאית עברה על כמעט כל חוק פרטיות, בקשת מידע וצו נשיאותי במהלך השנים האחרונות. כך עולה מתחקיר פנימי של הסוכנות עצמה, שהודלף לרשת

16.08.2013, 11:10 | הראל עילם
סוכנות הביון האמריקאית, ה-NSA, עןברץ על החוק 'אלפי פעמים' מדי שנה. כך עולה מתחקיר פנימי שביצעה הסוכנות במאי 2012. התחקיר, שמעולם לא פורסם ולא הועבר לידי הקונגרס כנדרש בחוק, פורסם אמש (ה') על ידי "וושינגטון פוסט". אדוארד סנודן, עובד ה-NSA וה-CIA לשעבר שנמצא כעת ברוסיה, הדליף את המסמכים.

קראו עוד בכלכליסט

התחקיר מצא כי במהלך השנה שקדמה למאי 2012, עובדי ה-NSA עברו על התקנות הפנימיות של הסוכנות, חוקי המדינה, צווי בית המשפט וצווים נשיאותיים - שבין השאר אוסרים על הסוכנות לעקוב אחרי אזרחים אמריקאיים - יותר מ-2,700 פעמים. בין השאר, התחקיר ציין כי הסוכנות עסקה באיסוף, אחסון, גישה והפצה לא חוקית של מידע ותקשורת פרטית - כולל שיחות טלפון.

אדוארד סנודן. הדליף גם את התחקיר, צילום: רויטרס אדוארד סנודן. הדליף גם את התחקיר | צילום: רויטרס אדוארד סנודן. הדליף גם את התחקיר, צילום: רויטרס

כך למשל, במקרה אחד ה-NSA תיעדה את שיחות הטלפון של למעלה מ-3,000 אמריקאים שקושרו בטעות למצריים (קוד מדינה 20) במקום לעיר וושינגטון (קוד אזור 202) בגלל תקלה זמנית במערכת הטלפוניה האמריקאית. בית המשפט הורה לסוכנות להשמיד את כל הממצאים, אבל היא מעולם לא עשתה זאת.

האם אובמה באמת לא יודע מה קורה בסוכנות שלו?

ממצאי התחקיר סותרים את דבריו של נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, שאמר במסיבת עיתונאים לפני כשבוע כי ה-NSA לא ניצלה את מעמדה, לא ריגלה אחרי אמריקאים ואינה מאזינה לשיחות טלפון ללא צו ציטוט. הוא גם אמר שבית המשפט הסודי לבקשות מידע, FISA, מיועד למנוע עבירות מסוג זה.

ב-2008, הקונגרס הרחיב שוב את הכוח שבידי ה-NSA. בין השאר, הוא נתן לו אפשרות לפעול דרך צווי FISA, בית משפט מיוחד המאפשר ל-NSA לקבל אישור משפטי וחשאי לריגול אחרי קבוצת אנשים במקום אדם ספציפי. צווים אילו הם כלליים ורחבים מאוד, ויכולים לאפשר ל-NSA לאסוף מידע על אלפי אנשים בכל פעם.

אבל בתי המשפט היעודיים לא הספיקו ל-NSA, שלפני מספר שנים גם נכנסה לשיתוף פעולה הדוק עם המקבילה הבריטית שלה, GCHQ. חוקי הפרטיות של בריטניה נוחים יותר מבחינת סוכנויות הביון, וה-GCHQ שיתפה עם ה-NSA את כל המידע העובר דרכה - פחות או יותר כל תעבורת האינטרנט שזורמת דרך בריטניה.

אבל מתברר שגם זה לא הספיק לסוכנות הביון הענקית, המרכזת לפי החשד יותר כוח עיבוד ושטח אחסון מכל ארגון, סוכנות או חברה בעולם. אלפי העבירות השנתיות מראות כי ה-NSA עדיין מרגישה שעליה להפעיל טכניקות לא-חוקיות על מנת לבצע את משימתה.

התחקיר מציין כי לפחות חלק מהעברות - קרוב ל-5% - קרו כתוצאה מטעות מחשב או כשלים לוגיסטיים בהשמדה ותיוק נכון של המידע. אבל ניתן גם להניח כי בהתחשב בכך שמדובר בתחקיר פנימי, הוא גם אינו מקיף וביקורתי מספיק. כמו כן, הוא כולל רק את העבירות של חלק מצומצם ממשרדי ה-NSA בארצות הברית, כך שיתכן מאוד שהמספר האמיתי עומד על עשרות אלפי עבירות שנתיות.

נציג ה-NSA, שביקש שלא לזדהות בשמו, אמר לאתר DigitalTrends: "בעוד שמספר העברות גבוה מבחינה אבסלוטית, בראיה של כמות הפעילות היומיומית שלנו, זה יראה אחרת. כמו כל קבוצה של בני אדם, גם אנחנו עושים טעויות".

תגיות