אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הדף כלכלי למהומות הקטלניות: חברות זרות השביתו את כל פעילותן במצרים צילום: איי אף פי

הדף כלכלי למהומות הקטלניות: חברות זרות השביתו את כל פעילותן במצרים

מהומות הדמים גובות גם מחיר כלכלי: תאגידים כמו GM והיינקן חוששים לגורל העובדים, לשרשרת האספקה ולשורת הרווח. חברות תיירות גדולות ביטלו את ההזמנות עד אמצע ספטמבר

17.08.2013, 18:23 | סוכנויות הידיעות

המהומות הקטלניות במצרים שולחות גלי הדף שמכים קשות בכלכלת המדינה. בסוף השבוע דווח כי בכל רחבי המדינה מפעלים נסגרים, עסקאות מתבטלות והעובדים והצרכנים חוששים לצאת מהבתים. על פי "הוול סטריט ג'ורנל", חברות רב־לאומיות רבות שפועלות במצרים מפעילות נוהלי חירום כדי להגן על העובדים, על שרשרת האספקה ועל שורת הרווח. רוב החברות סגרו את שעריהן והורו לאלפי העובדים להישאר בבית, לנוכח העימותים האלימים בין תומכי ומתנגדי הנשיא מוחמד מורסי, שגבו את חייהם של מאות אנשים בסוף השבוע.

קראו עוד בכלכליסט

ענקית הרכב האמריקאית ג'נרל מוטורס סגרה עד להודעה חדשה את המפעל שלה מחוץ לקהיר, שבו 1,400 עובדים המייצרים כלי רכב דוגמת שברולט אוואו ולנוס. זו הפעם השנייה בחודשיים האחרונים שבה המפעל מושבת בגלל המתיחות הפוליטית. "נפתח את המפעל כשנחליט שזה הזמן המתאים לכך", נמסר בהודעה שפרסמה החברה. גם ענקיות הרכב טויוטה וסוזוקי הפסיקו את פעילותן במצרים, שהיא אחת מיצרניות הרכב הגדולות באפריקה.

הפגנה במצרים, צילום: רויטרס הפגנה במצרים | צילום: רויטרס הפגנה במצרים, צילום: רויטרס

פעילות נחברות הזרות נפגעה בענפים נוספים: סיזרס אנטרטיינמנט סגרה את שני בתי הקזינו שהיא מפעילה במצרים מפני שהסיכונים הכרוכים בהפעלתם גבוהים מדי כעת; ענקית הנפט רויאל דאץ' של סגרה את משרדיה ביום חמישי והגבילה את תנועת העובדים; היינקן, שמעסיקה 2,200 עובדים במצרים, צמצמה את פעילותה למינימום, הגבירה את האבטחה ושלחה את עובדי המשרדים הביתה; ענקית הכימיקלים הגרמנית BASF, שפועלת במצרים יותר מ־60 שנה, סגרה את המפעלים והמשרדים.

מצרים, צילום: איי פי מצרים | צילום: איי פי מצרים, צילום: איי פי

הפגיעה הכוללת שיספגו אותן חברות מהמצב הנפיץ ממצרים אמנם תהיה קטנה יחסית, אולם ההשפעה המצטברת על הכלכלה המצרית עשויה להיות הרסנית. שיעור הצמיחה של הכלכלה המצרית צנח בשנה שעברה ל־2.2% לעומת 5.1% ב־2010. אחת הפגיעה הגדולה ביותר היא בענף התיירות, שאחראי על 10% מהכלכלה המצרית. בסוף השבוע הודיעו סוכנויות הנסיעות האירופיות TUI ותומס קוק על ביטול חבילות הנופש במצרים שהוזמנו על ידי לקוחות מגרמניה במצרים עד אמצע חודש ספטמבר.

הסיכון הגבוה שמתלווה לפעילות במצרים במצב הנוכחי וחשש המשקיעים מהחרפת המצב גרמו לעלויות הביטוח מפני חדלות פירעון של האג"ח הממשלתיות של מצרים (CDS) לזנק בסוף השבוע לרמת הגבוהה ביותר זה יותר מחודש, והריביות עליהן הגיעו לשיא של חמישה שבועות.

הבורסה בקהיר צנחה ב־1.7% לפני שנסגרה. במקביל, בנק סיטיגרופ האמריקאי ובנק HSBC הבריטי נאלצו לסגור את סניפיהם במדינה בהתאם להוראת הצבא על השבתת הבנקים והמסחר בבורסה.

תגיות