אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"קרמר מאוד מעורב בחברות שלו. בכל ישיבה מחכים למוצא פיו" צילום: שרון ברקת

"קרמר מאוד מעורב בחברות שלו. בכל ישיבה מחכים למוצא פיו"

האקזיט הענק של טראסטיר בשבוע שעבר צפוי להכניס ליזם שלמה קרמר כ-280 מיליון דולר לפני מס. אבל זה רק שלב נוסף בהתעצמות האימפריה שלו - עם 11 חברות שבהן הוא מושקע, ואחרי 4 אקזיטים מוצלחים, שוויו מוערך במעל מיליארד דולר

18.08.2013, 07:03 | אסף גלעד

"קרמר מעורב מאוד בחברות שהוא משקיע בהן ויודע כל הזמן מה קורה בהן", אומר בכיר באחת החברות שבהן מושקע שלמה קרמר, שבשבוע שעבר מכר ב־800 מיליון דולר את חברת אבטחת המידע טראסטיר לענקית מערכות המידע יבמ. לדברי הבכיר, "יש לקרמר תפקיד דומיננטי מאוד בדירקטוריון. כמעט בכל ישיבה מחכים למוצא פיו, שמסתכם בדרך כלל בכמה משפטים חותכים וברורים. הוא איש חזון, כזה שיודע לאן לקחת את הדברים, ורואים שיש לו ניסיון של אחד שכבר עשה את זה הרבה פעמים עם הרבה חברות".

קראו עוד בכלכליסט

האקזיט הענק של טראסטיר יכניס לקרמר לפי ההערכה כ־280 מיליון דולר לפני מס - ללא ספק אחד האקזיטים הגדולים שנעשו כאן עבור יזם בודד. אלא שעבור קרמר מדובר בעוד שלב בהתעצמות האימפריה שבנה במהלך השנים מאז שעזב את צ'קפוינט. האימפריה שלו כוללת כיום 11 חברות, שתיים שעברו הנפקה מוצלחת (אימפרבה ופאלו אלטו נטוורקס), ועוד תשעה סטארט־אפים, רובם בתחום אבטחת המידע. לפי ההערכה, אחזקותיו של קרמר והאקזיטים שביצע בעבר שווים כמיליארד דולר, מה שמכניס אותו לראשונה לרשימת המיליארדרים הישראלים הגדולים.

קרמר. כמעט לא מתחכך במשקיעים ישראלים, צילום: שרון ברקת קרמר. כמעט לא מתחכך במשקיעים ישראלים | צילום: שרון ברקת קרמר. כמעט לא מתחכך במשקיעים ישראלים, צילום: שרון ברקת

קרמר (47) מתגורר בשנתיים וחצי האחרונות בפאלו אלטו שבעמק הסיליקון עם אשתו ושלושת ילדיו. עם זאת, הוא עדיין נחשב לתושב ישראל מבחינת רשויות המס, וייאלץ לשלם כ־30% מס על עסקת טראסטיר - כ־80 מיליון דולר. קרמר אמנם אינו מחזיק בטראסטיר ישירות, אלא דרך חברה איסלנדית שבבעלותו בשם 'הפרי', אולם אין באחזקה זו למנוע ממנו לשלם את המס.

חלוץ בתחום אבטחת המידע

קרמר עזב את ענקית אבטחת המידע הישראלית צ'קפוינט ב־1998, כשבאמתחתו כחצי מיליארד דולר במניותיה, ופנה מיד להקים את חברת הדגל שלו אימפרבה (Imperva), תוך שהוא מממש את מלוא המניות שלו בצ'קפוינט. אימפרבה, שהוקמה עם מנכ"ל טראסטיר כיום מיקי בודאי ועם עמיחי שולמן, הפכה לאחת ההנפקות הישראליות המוצלחות של השנים האחרונות, אם לא היחידה שבהן. היא הונפקה בקיץ 2011 בשווי של 400 מיליון דולר, וכיום נסחרת בבורסה של ניו יורק בשווי של 1.1 מיליארד דולר.

שולמן נזכר בראשית דרכם המשותפת ב־2001: "קרמר הסביר לנו שפיתוח מוצר לאבטחת בסיסי נתונים ואפליקציות הוא הדבר הבא", אמר ל"כלכליסט" בשנה שעברה. "אף אחד לא הבין אז איך מאבטחים את מאגרי המידע הארגוניים, והמעט שהיה לא התאים למבנה הארגוני המודרני". לדבריו, "אף שהחלו לפעול במקביל עוד כמה חברות שמכרו מוצר דומה, כולן קמו בארץ". המערכת של אימפרבה מגנה על מרכזי הנתונים של הארגון, תחום שהיה חדש בזמנו ושצ'קפוינט ודומותיה לא נתנו לו מענה. המערכת מנסה, למשל, להגן על חברה במצב שבו עובד עם הרשאות גישה למערכת מנסה להוריד מרחוק את רשימת הלקוחות שלה במטרת זדון.

את טראסטיר הקים קרמר ב־2006 עם בודאי. קרמר גם מימן את החברה עד שגייס את קרן ההון סיכון USVP, שמלווה אותו מאז ימיו בצ'קפוינט. החברה באה לפתור מצב שבו האקרים תוקפים את מערכת המידע הארגונית באמצעות התחזות ללקוח או עובד, ותור הזהב שלה החל במשבר הבנקאות העולמי ב־2008.

בוחר השקעות בפינצטה

קרמר הוא אמנם אחד המשקיעים והיזמים הבולטים בישראל, אך הוא ממעט בראיונות ושומר על פרטיות רבה. מנגד, הוא מעלה לאינסטגרם כמעט מדי יום תמונות עם אשתו וילדיו בטיוליהם בעולם.

מכריו מספרים עליו שהוא "איש עבודה שרגיל ללכלך את הידיים", "לא סחבק", וכי מי שאיבד את אמונו, לא יזכה לחנינה כל חייו. הוא מתואר כמנכ"ל "בסגנון אמריקאי" שמדבר על רמת הביצוע, מציב יעדי מכירות ומדבר בתשוקה על מוצרים, אבל לא יורד לרמה הטכנולוגית הפרטנית. לדברי בכיר באחת החברות שלו, "הוא לא מסתכל על החברה מרמת ה־30 אלף רגל, אלא מדבר לעניין. הוא פחות מספר סיפורים, ובטח לא אחד שמתרגש בפומבי".

קרן ההון סיכון האמריקאית שהשקיעה בטראסטיר: "זו הצלחה שאנחנו לא רגילים אליה" ז'ק בנקוסקי מקרן ההון סיכון האמריקאית USVP: "ההצעה שלה היתה מאוד נדיבה וקיבלנו החזר השקעה מטורף על ההשקעה שלנו" מאיר אורבךלכתבה המלאה

קרמר בוחר את השקעותיו בפינצטה ומשקיע בעיקר בחברות של מכריו או של מומחים בתעשיית אבטחת המידע. למרות סגנונו הניהולי הריכוזי, יש לו קהילת שותפים נאמנים שמלווה אותו שנים רבות. כך למשל, ניר צוק, שבו השקיע קרמר במסגרת פאלו אלטו נטוורקס, הוא אחד המהנדסים הראשונים בצ'קפוינט. את בודאי, מנכ"ל טראסטיר ושותפו בקרן הון סיכון שמוערכת ב־30 מיליון דולר, הכיר קרמר, כאמור, עוד בימים שלאחר צ'קפוינט. בודאי מספר כי "אנחנו מכירים כבר יותר מעשר שנים, מהימים שאני ועמיחי שולמן חיפשנו משקיעים קצת אחרי שהשתחררנו מהצבא. שלמה הוא בלא ספק המשקיע האידיאלי - שילוב של הרבה ניסיון עסקי, ידע וסבלנות. אך בראש ובראשונה יכולת לקרוא אנשים ולתת ליזמים את חופש הפעולה שהם צריכים".

קרמר ביצע את מרבית השקעותיו לבד או עם קרן USVP האמריקאית של סטיב קראוז וז'ק בנקוסקי (ראו הרחבה במסגרת), שהשקיעו בו בצ'קפוינט, באימפרבה ובטראסטיר. הוא כמעט אינו מתחכך במשקיעים הישראלים ועירב קרן הון סיכון ישראלית רק פעם אחת - בחברת וואצ'דוקס שבה מעורבת גם ג'מיני.

תגיות

25 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

23.
מה עם ראיון עם הצד הקונה?
אם חברה כמו IBM משלמת סכום עתק, מהיכן היא חושבת להרויח? מי יהיו האזרחים שישלמו את העלויתו הנוספות. הרי הכסף לא צומח על עצים. מישהו חושב שהוא יוכל לסחוט את העובדים כך שישתלם להם לקנות את המוצר הסופי. למה? איך? מי מראיין אותם? מי מרים את הכפפה?
א.מ.ה. אדם מן השורה  |  18.08.13
21.
למספר 1 - אתה מנסה להיות ציני, אבל לצערנו יש אמת בדבריך גם כשלכולם כוונות טובות .
מהסיבה הפשוטה, אדם קרוב אצל עצמו. כלומר, אדם מסוגל לפרגן להעריך ולהשקיע במי שמכיר. על קרמר נכתב למעלה ש: "שלמה הוא בלא ספק המשקיע האידיאלי - שילוב של הרבה ניסיון עסקי, ידע וסבלנות. אך בראש ובראשונה יכולת לקרוא אנשים ולתת ליזמים את חופש הפעולה שהם צריכים" היכולת לקרוא אנשים באופן טבעי עובדת טוב יותר כשהאיש דומה לך, עם אותו מסלול חיים ורקע, וזה כולל בהרבה מקרים רקע אשכנזי. זו עובדה, לא משהו שאפשר להתווכח איתו, אפילו כשלכולם כוונות טובות וטהורות, שזה בדרך כלל המקרה.
יזם מזרחי שהצליח  |  18.08.13
לכל התגובות