אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
Chegg של אורן זאב מבקשת להנפיק לפי שווי של מיליארד דולר

Chegg של אורן זאב מבקשת להנפיק לפי שווי של מיליארד דולר

החברה האמריקאית, שמציעה ספרי לימוד להשכרה, נערכת להנפקה בנאסד"ק והגישה תשקיף לרשות לניירות ערך בארה"ב. עשרה אחוזים ממנה נמצאים בבעלות ישראלית ומרכז הפיתוח שלה ממוקם ברחובות

19.08.2013, 13:39 | אסף גלעד

ספרי לימוד יכולים להוות בסיס לעסק רווחי: Chegg האמריקאית, בה מחזיקים הישראלים אורן זאב ואורי ששון מניות, מבקשת לגייס בנאסד"ק 150 מיליון דולר לפי שווי של 900 מיליון דולר עד מיליארד דולר - והגישה בשבוע שעבר תשקיף לרשות לניירות ערך בארה"ב.

קראו עוד בכלכליסט

אמנם, שווי החברה בתהליך שלפני ההנפקה עמד על כ-800 מיליון, אך הוא צפוי לעלות לכמיליארד דולר עם ההנפקה.

9.8% ממניות החברה האמריקאית מוחזקות בידי קבוצת המשקיעים המכונה Moos, מונהגת בידי איש אייפקס לשעבר, המשקיע הסדרתי אורן זאב וכוללת גם את אורי ששון, שרון ששון ומוהן גיאני. זווית ישראלית נוספת של החברה כוללת גם את מרכז הפיתוח שלה ברחובות שהוקם על ידי אוהד אדר פרסמן עם רכישת החברה שלו 3D3R לפני כשנתיים.

Chegg, צילום מסך: chegg.com Chegg | צילום מסך: chegg.com Chegg, צילום מסך: chegg.com

מרכז הפיתוח ברחובות, המנוהל על ידי שחף שקוף, מהווה את הגוף ההנדסי המרכזי של צ'ג ומפתח עבורה את פלטפורמת המובייל שלה ומחברת את המודל העסקי הישן של החברה: השאלת ספרי לימוד פיזים לסטודנטים, למודל העסקי החדש של הפצת ספרים וירטואלים לתוכנה הזמינה בכל טלפון, במודל המזכיר את הקינדל של אמזון.

המכירות צומחות. והרווחים?

לפי התשקיף, צ'ג רחוקה מלהיות חברה רווחית. החברה אמנם הגדילה את מכירותיה ב-24% במהלך השנה האחרונה ל-213.3 מיליון דולר, אבל ההפסד הנקי שלה התרחב ל-49 מיליון דולר, כשהיא מגדילה את הוצאות השיווק והמו"פ שלה.

ואכן, בתחזיותיה היא לא צופה להיות רווחית בזמן הקרוב. צ'ג מצויה בעיצומו של שינוי במודל העסקי: מאתר להשאלה ורכישה של ספרי לימוד גשמיים ואלקטרוניים היא הופכת לפורטל שאלות ותשובות שמעסיק מומחים ומסייע בעזרה בשיעורי בית, שירותים לאיתור מלגות ולוחות מקוונים של מרצים וקורסים, כולל ציונים והערכות על כל אחד מהם. את ההכנסות היא מקווה ליצור לא רק מהשאלות ושירותים משלימים, אלא גם ובעיקר משיתוף פעולה עם מותגים שמחפשים נגישות לשכבות גילאי 16-24.

הגרסה הדיגיטלית נוחה בהרבה. ספריית ספרי לימוד, צילום: תומריקו הגרסה הדיגיטלית נוחה בהרבה. ספריית ספרי לימוד | צילום: תומריקו הגרסה הדיגיטלית נוחה בהרבה. ספריית ספרי לימוד, צילום: תומריקו

כיום, דולר אחד מכל חמישה דולר שהיא מכניסה, מגיע ממקורות שאינם קשורים להשאלת ספרים. הקהל של צ'ג כבר אינו מצומצם: בשנה שעברה ביקרו באתר של צ'ג חמישה מיליון לקוחות, 3.7 מיליון מהם הזמינו ספרים באמצעותה. עד כה חתמה צ'ג על מספר חוזי פרסום עם כ-17 חברות בהן אדובי, הולו, מיקרוסופט, ווריג'לי ואמריקן אקספרס.

צ'ג הוקמה ב-2007 על ידי שני סטודנטים, אוסמן ראשיד ואיוש פהומברה, שלמדו מינהל עסקים באוניברסיטת איווה, וביקשו להעתיק את המודל של אמזון לעולם ספרי הלימוד. לאחר שמודל המכירה לא הצליח, עברו השניים למודל שמזכיר את של נטפליקס, שכלל אז השכרת סרטי DVD באמצעות שליח עד הבית.

הקשר הישראלי

צ'ג התחילה את דרכה בזכות משקיעים ישראלים. במאי 2008, לאחר סמסטר אחד של פעילות, פגש את מייסדי צ'ג המשקיע אורי ששון, שהחליט שלא להשקיע בחברה אבל סיפר עליה למשקיע הסדרתי אורן זאב, אז שותף בחברת ההשקעות פרמירה.

אורן זאב, צילום: John Todd אורן זאב | צילום: John Todd אורן זאב, צילום: John Todd

זאב חיפש סיפור הצלחה חדש, אחרי שמכר את חברת הספרים הקוליים אודיבל לאמזון תמורת 300 מיליון דולר.זאב השקעה של 3.5 מיליון דולר מטעם פרמירה בסבב של קרוב לחמישה מיליון דולר, לפי שווי חברה של 17 מיליון דולר לפני הכסף ביוני 2008.

המודל של החברה צבר הצלחה וגם עניין רב ממשקיעים בעמק הסיליקון, ובהם גם קרן ההון סיכון קליינר פרקינס - אחת המשקיעות הראשונות בגוגל לצד סקויה. זו הובילה השקעה של 25 מיליון דולר לצד קרנות כגון פאונדיישן וגבריאל. כיום מחזיקה קליינר פרקינס בכ-15% ממניות החברה ונחשבת למשקיעה המוסדית הגדולה ביותר בה לצד קרן גבריאל (13.4%) וקרן אינסייט (7.6%). מנהלי החברה מחזיקים בכ-20% ממניות החברה, בהם המנכ"ל דן רוזנצוויג שמחזיק בכ-2% מהמניות.

תגיות