אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשבר בכלכלת הודו: הרופי נפל לשפל חדש מול הדולר צילום: בלומברג

המשבר בכלכלת הודו: הרופי נפל לשפל חדש מול הדולר

ראש הממשלה ההודי ניסה להרגיע: "לממשלה יש מספיק רזרבות מט"ח"; פרופ' גדי אריאב: "הודו מיצתה את מנועי הצמיחה הקודמים. המדינה נמצאת לפני בחירות והאינסטינקטים הפופוליסטיים חזקים מדי"

19.08.2013, 18:53 | מיקי גרינפלד

הכלכלה במשבר של הודו באחד מרגעיה הקשים: הרופי צנח לשפל העמוק ביותר מול הדולר לרמה של 63.23 רופי לדולר. מדד מומבי איבד היום במקביל 1.6%, וסגר נפילה של 10% בחודש האחרון.

אחד מהגורמים העיקריים למשבר הוא הגירעון המסחרי של הודו, שהיקף יבוא המוצרים אליה עולה באפן משמעותי על כמות היצוא מהמדינה. במצב דברים זה נאלצת הודו להסתמך על הון זר. ואולם, המשקיעים מאמינים כי הפדרל ריזרב יעלה בחודשים הקרובים את הריבית בארה"ב, ובשל כך רבים מהם מוציאים את כספם מהשקעות במדינות מתפתחות, ובכלל זה גם מהודו.

ראש ממשלת הודו מאנמוהאן סינג ניסה להרגיע את השוק ואמר כי לממשלה יש מספיק רזרבות מטבע חוץ כדי להגן על הרופי במשך חודשים. בשבוע שעבר הציגה הממשלה שורה של אמצעים לתמיכה ברופי. בין השאר הוצגו מגבלות על יבוא זהב נפט וסחורות אחרות. כמו כן, במהלך מעורר מחלוקת החליטה הממשלה על הטלת מגבלות על סכום הכסף שאזרחי הודו רשאים להעביר לחו"ל, הן במסגרת פרטית והן במסגרת פעילות של תאגידים.

עם זאת, פרשנים חושבים שממשלת הודו צריכה לפעול בנחישות גדולה יותר ולעשות הרבה מעבר למה שמוצע. השווקים בינתיים "מביעים הסכמה" לעמדה זו. אחת הבעיות שבפניה עומדת הממשלה היא קיום הבחירות בחודש מרץ 2014 - אין לה הרבה זמן לפעול, והמפלגות באופן כללי לא ששות לשתף פעולה עם מפלגת השלטון.

"הרשויות נוקטות באמצעים מדורגים. התוצאה היא הפוכה לגמרי מהכוונה שעומדת מאחוריהם. לממשלה אוזל הזמן ואוזלות האפשרויות. הרבה ממה שקורה עכשיו לרופי הוא מעבר לשליטתה", אומרת אנג'ליקה בארדלאי (Anjalika Bardalai), אנליסטית בכירה באירואסיה (Eurasia Group).

ראש ממשלת הודו מאנמוהאן סינג, צילום: בלומברג ראש ממשלת הודו מאנמוהאן סינג | צילום: בלומברג ראש ממשלת הודו מאנמוהאן סינג, צילום: בלומברג

פרופ' גדי אריאב, ראש מרכז פרלמן לחקר עסקים גלובאליים ומרצה בפקולטה לניהול באוניברסיטת ת"א, אמר היום בשיחה עם "כלכליסט" כי המשבר בהודו החל למעשה כבר לפני שנה, כתוצאה מכמה גורמים במקביל. "הודו נמצאת במעין נקודת ביטול שבה מיצתה את מנועי הצמיחה הקודמים שלה, שבראשם מיקור החוץ של החברות הגדולות המחפשות מודל חדש ומתקשות למצוא אותו. בנוסף, המעמד הצרכני של הודו צומח באופן איטי יותר ממה שציפו. הקושי הנוכחי הוא העובדה שהמדינה נמצאת לפני בחירות, מה שיוצר אינסטינקטים פופוליסטיים חזקים מדי, במדינה שבה ממילא יש רמה גבוהה של שחיתות שלטונית", אמר אריאב. 

ב-4 בספטמבר צפוי להיכנס פרופ' ראגוראם ראג'אן (Raghuram Rajan) לתפקידו כנגיד החדש של הבנק המרכזי בהודו. ההודעה על מינויו יצאה בתחילת החודש, ומאז התמקדו כל הפרשנים במשבר המטבע שעמו הוא יאלץ להתמודד. בנוסף הדגישו הפרשנים את האתגרים הפוליטיים העומדים בפני הנגיד החדש בתקופה הרגישה של לקראת בחירות, ולא פחות מזה בתקופת הרכבת הממשלה בהמשך. ההסכמה היא כי ללא מיומנות פוליטית אין לנגיד החדש סיכוי להצליח בתפקידו.

תגיות