אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איפה הכסף שנועד לסייע לניצולי השואה

איפה הכסף שנועד לסייע לניצולי השואה

שר האוצר מתגאה בתקציב שהעביר למען ניצולי השואה. אך הרשות שאחראית על חלוקת הכסף ופועלת במשרדו פועלת בחוסר שקיפות מוחלט מול הניצולים

20.08.2013, 08:16 | קובי זכאי
שר האוצר יאיר לפיד הוביל לאחרונה הגדלה של התקציב המיועד לטיפול בניצולי השואה, אלא שהרשות לזכויות ניצולי השואה, שהיא היחידה המינהלית באוצר שאמורה לטפל בהקצאתם של כספים אלה, מקפידה על עמימות בפעילותה.

זכויות הניצולים לטיפול רפואי, לתגמולים ולהטבות מעוגנות ברובן בחקיקה, שזמינה לעיון הציבור. זכויות מהותיות נוספות נקבעו גם בהוראות ובנהלים פנימיים של הרשות. בצד קביעות נורמטיביות בדבר זכויות להטבות ותשלומים, עוסקים הנהלים גם בתנאים ובדרך למימוש הזכויות, כמו דמי ביגוד, עזרה בבית, מענקי חסד, דמי נסיעות, ציוד וטיפול רפואי, רכב שיקומי ועוד.

ניצולי שואה, צילום: גדי קבלו ניצולי שואה | צילום: גדי קבלו ניצולי שואה, צילום: גדי קבלו

פרסומים סותרים

אלא שנוהלי הרשות לא פורסמו מעולם והם מוסתרים מעיני הניצולים, אף שכבר ביוני 2008 מתחה ועדת החקירה בנושא הסיוע לניצולי השואה, שבראשה עמדה השופטת בדימוס דליה דורנר, ביקורת נוקבת על חוסר השקיפות של הרשות שאינה מיידעת את הניצולים אודות זכויותיהם.

השוואת נוהלי הרשות לפרסומיה הרשמיים באינטרנט ובחוברת שחולקה לניצולים מלמדת שחלק מהזכויות המעוגנות בנהלים לא קיבל בפרסומים כל ביטוי, ואילו חלק אחר אוזכר באופן שטחי שאינו מלמד דבר. במקרים אחרים אף התגלו סתירות עד כדי חשש להטעיה.

חשוב להדגיש שמימוש הזכויות אינו אוטומטי. לעתים נדרש הניצול לפנות בכתב לרופא הראשי, שגם הקריטריונים המנחים אותו עלומים לגמרי. הדבר מקומם במיוחד, משום שבחוברת הזכויות מציינת הרשות שאין לראות בה נוסח מוסמך וכי לשון הנהלים, שמעולם לא פורסמו, היא הקובעת. משנת 2008 הבקשות שהופנו לרשות לפרסם את נהליה נענו בתשובות מתחמקות ומקוממות. בנובמבר 2011 הבטיחה הרשות ש"בימים אלה" היא שוקדת על עדכון הנהלים למציאות החדשה ולכשתסיים, תפרסמם.

טענה נוספת היתה שפרסום חלקי, גם של נהלים בתוקף, עלול לשבש את תפקודה התקין. אך בכך לא די, הרשות הודיעה שאינה פועלת לפי קריטריונים קבועים או לפי הנהלים המצויים אצלה, בין אם הם עולים בקנה אחד עם הוראות החקיקה ובין אם לאו. מכאן ניתן להסיק שהרשות פועלת בניגוד לכללי מינהל בסיסיים, ומדובר ביחידה ממשלתית שתקציבה ל־2013 עמד על 3 מיליארד שקל.

למה אנחנו מחכים?

מצער שמעט הניצולים שנותרו נדרשים בערוב חייהם להילחם על זכויותיו הבסיסיות. בישראל כ־190 אלף ניצולים שגילם הממוצע 84. מדי שנה נפטרים כ־13 אלף מהם. כמה ניצולים ילכו לעולמם לפני שתואיל הרשות ליידע אותם בזכויותיהם?

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "הרשות לזכויות ניצולי השואה פועלת למיצוי זכויותיהם של הניצולים ומעדכנת אותם בדבר הזכויות המגיעות להם. בימים אלו מרעננת הרשות את כל נהליה. עם סיום המלאכה, בעתיד הקרוב, יפורסמו הנהלים. הרשות החליטה שלא לפרסם את הנהלים הישנים מתוך חשש להטעיית הניצולים".

הכותב הוא שותף באפשטיין חומסקי אסנת ושות' & גילת קנולר ושות'

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
כמו היחס לפדויי השבי כך לשרידי הניצולים - התעלמות בתקווה ש-
הבעיה תגווע יחד עם בעלי הזכויות. מעבר לחובהגם די לאפשר רווחה לניצולים - יש חקיקה, יש גם כסף ממקורות אחדים - 'והגזבר 'מתעלל בזכאים ולא מעביר להם את המגיע . האוצר לא מאפשר לניצולים ליהנות מרווחה ביתרת חייהם כפי שמגיע להם הטכניקה מיובאת מרוסיה - עמימות, התעלמות, הבטחות ולעיתים זריקת עצם בערבי חגים (לא בלי פרופגנדה) גב' דורנר: איכה לא נשמע קולך ?
זאבג  |  21.08.13
לכל התגובות