אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התוכנית להקמת מתקני קליטה יבשתיים לגז נדחתה בחצי שנה צילום: ערן יופי כהן

בלעדי לכלכליסט

התוכנית להקמת מתקני קליטה יבשתיים לגז נדחתה בחצי שנה

התוכנית הלאומית להקמת שני מתקנים לקליטת גז, שהיתה אמורה לעבור במהלך החודש לאישור הממשלה, מתעכבת ונדחתה בינתיים לתחילת 2014. המשרד לאיכות הסביבה, שאמור להעביר השגות על התוכנית: "לא נתפשר על ביטחונו של הציבור"

20.08.2013, 08:12 | ליאור גוטמן

התוכנית הלאומית להקמת שני מתקני קליטת גז יבשתיים נדחתה לתחילת שנת 2014. כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בתוכנית לאומית שהוגשה ביוני 2012 על ידי רה"מ בנימין נתניהו, שעיקרה אישור שתי נקודות קליטה יבשתיות לגז הטבעי, שיסייעו לשנע אותו מלב הים אל תחנות הכוח ומפעלי התעשייה השונים ברחבי הארץ.

קראו עוד בכלכליסט

ראשיתה של התוכנית בכישלונות העבר להקמת נקודת קליטה באזור זכרון יעקב באמצע 2010, מהלך שכונה בתקשורת "מאבק חוף דור". הממשלה נכשלה לאשר כניסה חדשה לגז הטבעי, ושמונה חודשים לאחר מכן הגז המצרי הפסיק להגיע. התוצאה הייתה עלייה של יותר מ־30% בתעריף החשמל, כי חברת החשמל חזרה לשרוף סולר יקר במקום גז זול, כך שסך הנזק למשק נאמד בכ־15 מיליארד שקל.

תחנת הכוח ליד אליקים. הממשלה פספסה את היעד שהציבה לעצמה, צילום: ערן יופי כהן תחנת הכוח ליד אליקים. הממשלה פספסה את היעד שהציבה לעצמה | צילום: ערן יופי כהן תחנת הכוח ליד אליקים. הממשלה פספסה את היעד שהציבה לעצמה, צילום: ערן יופי כהן

משרדי ממשלה מתמהמהים

בהחלטת ממשלה מס' 4748, שאותה הגיש נתניהו, נקבע שיש "להטיל על משרדי הממשלה והגופים הממשלתיים הנוגעים בדבר לפעול להקמת מערכי קליטת גז טבעי מתגליות בים באמצעות קידום תוכנית מתאר ארצית עם הוראות מפורטות". לטענת משרד רה"מ – "הצורך הדחוף ליצירת יתירות בסיסית למערכות אספקת גז טבעי מתגליות בים מחייב נקיטת הליכי תכנון בנוהלי עבודה מיוחדים", ולכן נקבעו לוחות זמנים מיוחדים לנושא כך ש"המועצה הארצית תדון בהערות הוועדות המחוזיות ובהשגות הציבור לתכנית ותחליט בדבר העברתה לאישור הממשלה לא יאוחר מסוף חודש אוגוסט 2013".

אולם הבטחות לחוד ומציאות לחוד. מבדיקת "כלכליסט" עולה ששתי נקודות הקליטה – האחת בעמק חפר והשנייה באליקים – אמנם הוכרזו רשמית, אבל תוכנית האב לאישורה נתקעה במשרדי הממשלה השונים, שהתמהמהו פעם אחר פעם בהגשת הערות לתסקיר הסביבה שיאשר את הקמת המתקנים, כך שהממשלה "פספסה" למעשה את היעדים שקבעה לעצמה.

התוכנית נמצאת כיום בידי המשרד להגנת הסביבה, שאמור להעביר למתכננים את הערותיו בטרם אלו יחזרו למועצה הארצית לתכנון ובנייה. מאחר שספטמבר הוא חודש חגים, לוח הזמנים הנוכחי הוא שבתחילת אוקטובר יעברו הערות מהמשרד להגנת הסביבה, ולאחריהן יעובד התסקיר הסופי והתוכנית תעבור למועצה הארצית לתכנון ובנייה שתפקיד אותה בוועדות המחוזיות במהלך נובמבר להערות. שמיעת ההערות עלולה לקחת כמה שבועות, ולכן ההערכות הנוכחיות הן שהאישור יגיע בתחילת 2014, בכפוף לשינויים והתנגדויות שיוצגו. חשיבותה של התוכנית להקמת מתקני קליטת גז עצומה עבור המשק הישראלי. הגז הטבעי הוא מקור אנרגיה זול ונקי יחסית לשימוש, והסבת מתקני תעשיה לשימוש בהם עשויה להוריד את עלויות התפעול של מפעלים רבים. רק לאחרונה התלונן מפעל נגב טקסטיל בדרום שהעדר גז טבעי מונע ממנו לצמצם את הוצאות הדלקים שלו ובכך לשמר את יכולת העבודה במפעל.

ועוד שנה וחצי להקמת מתקן

נכון להיום כל הגז לישראל מגיע בצנרת הולכה בודדת שאותה הקימה נובל אנרג'י, היא השותפה הבכירה במאגר הגז תמר. במהלך 2015 צפויה אספקת הגז להגיע למגבלת הולכה, ומכאן החשיבות של הקמת מתקני קליטה נוספים שיאפשרו להביא את הגז מהים אל מערכת ההולכה הארצית. הקמת המתקנים צפויה לקחת בין 12 ל־18 חודשים.

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "התסקיר הועבר למשרדנו רק לפני כחודש וחצי ועל פי החוק. למשרד להגנת הסביבה מוקצבים שלושה חודשים להכנת חוות דעת. כיוון שמדובר בתכנית מורכבת, הנבחנת בישראל זו הפעם הראשונה והמידע הנוגע אליה חריג בהיקפו, אנו עושים ככל שביכולתנו על מנת לעמוד בלוחות הזמנים, אך לא נסכים להתפשר על ביטחון הציבור והסביבה. על כן ובשל החשיבות הרבה שאנו רואים בהבאת הגז הטבעי לישראל, אנו מעסיקים יועצים חיצוניים ונעזרים במומחים מנוסים ממכוני מחקר ופועלים לילות כימים הן במהלך הקיץ ותקופת החגים הקרובה וזאת על מנת

להגיש את חוות הדעת במהלך חודש אוקטובר, בתיאום מלא עם מינהל התכנון

במשרד הפנים ועם משרד האנרגיה והמים".

תגיות

21 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

17.
כמה מחדלים הרי אסון עוד צפויים לנו?
מחדל יום כיפור גבה אלפי קרבנות, כולנו בכינו ולא הבנו איך זה יכול היה לקרות. מי ישן בשמירה? מחדל השריפה בכרמל גבה עשרות קרבנות וגם אז בכינו ולא הבנו. מחדל הפיצוץ של בתי זיקוק הגז, אם יקרה חלילה עלול לגבות אלפי קרבנות. מניעת האסון הבא נמצאת היום בידיו של ראש הממשלה. אי מניעתה תהיה מחדל שלא ייסלח לראש הממשלה ושריה. עלינו להעיר אותם ולדאוג שלא יישנו בשמירה עלינו. לא מוכנים להיות קרבנות שווא של רדיפת בצע.
נועה , עמק חפר  |  28.08.13
לכל התגובות