אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרשת החייתית של רעידות האדמה צילום: חיים שוורצנברג

הרשת החייתית של רעידות האדמה

היזם אריאל שפירא מנצל את היכולת של בעלי חיים לחוש תנודות זעירות בקרקע כדי להקים מערכת גלובלית שתעקוב אחר ההתנהגות שלהם ותתריע מבעוד מועד מפני אסונות קרובים

20.08.2013, 14:55 | הראל עילם
לבעלי חיים יש חוש מיוחד שמאפשר להם לחזות מראש רעידות אדמה ואסונות טבע נוספים דקות ולפעמים שעות לפני התרחשותם. התופעה תועדה לראשונה כבר יותר מ-2,300 שנה, אבל עד לאחרונה לא ידעו כיצד לרתום את הרגישות לטובת בני האדם. היזם הישראלי אריאל שפירא רוצה לשנות זאת.

קראו עוד בכלכליסט

לפני כשנה שפירא, שמגיע מתחום הסטארט-אפים והשיווק, ושותפיו גיל גולדשטיין ומיקי מלניק, החלו לעבוד על ASSA‬ - פלטפורמה שאוספת דיווחים על התנהגות חריגה של בעלי חיים בכל רחבי העולם. הרעיון פשוט: כשהמערכת מאתרת חריגה בכמות הדיווחים, היא מעריכה היכן ומתי עומד להתרחש אסון טבע, דבר שמאפשר לרשויות להתכונן מבעוד מועד.

הכלב שלך עצבני? אולי יש משהו שהוא יודע

מחקרים חדשים מראים שבעלי חיים יכולים להרגיש במיקרו-רעידות שקודמות לרעידת אדמה, ולדעת בדיוק רב אפילו משל הכלים הססמוגרפיים המתקדמים ביותר מתי הדבר מסמן רעידת אדמה עתידית.

הריסות עיר בסין, כתוצאה מרעידת האדמה שפקדה את המדינה ב-2008, צילום: בלומברג הריסות עיר בסין, כתוצאה מרעידת האדמה שפקדה את המדינה ב-2008 | צילום: בלומברג הריסות עיר בסין, כתוצאה מרעידת האדמה שפקדה את המדינה ב-2008, צילום: בלומברג

לבני אדם קל יותר להבחין בהתנהגות חריגה של בעלי חיים כאשר מדובר בעדר - גם בגלל כמות הפריטים, ובעיקר כיוון שבעדר הפרט מקצין את התנהגותו בהתאם להתרחשויות סביבו. לכן מנהל שפירא מגעים עם גני חיות מסביב לעולם ומבקש מהם להשתמש במערכת שלו כדי לדווח על אירועים חריגים. בין השאר, המערכת נעזרת בדוקטור נילי אבני מהגן החיות התנ"כי בירושלים.

בנוסף לדיווחים מגני חיות, שפירא מעוניין לעורר מודעות לעניין בקרב בעלי כלבים מסביב לעולם. בין השאר הוא מנהל מגעים עם חברות עסקיות, במיוחד בתחום המזון לכלבים, במטרה שייקחו חסות על הפרויקט ויקדמו אותו דרך הערוצים שלהן. כך למשל, לקוחות יוכלו לקבל מנת מזון וגם דף מידע שיעודד אותם לסייע לקהילה על ידי דיווח על התנהגות חריגה של בעל החיים שלהם.

שילוב של דיווחי הבעלים

המערכת עובדת על עקרון חוכמת ההמון, והיא נסמכת על אנשים פרטיים וגופים מקצועיים שידווחו על אירועים. הדיווח הוא פשוט ומיידי, וכולל שעה ומיקום - ואם המשתמש רוצה, גם הסבר קצר על התנהגות בעל החיים ואף תמונה. שפירא מסביר כי מכונים סייסמולוגיים וממשלות בכל העולם מתעניינים בפרויקט, ובהם גם המכון המוביל של אוניברסיטת ברקלי. "כולם מתעניינים ומחכים לנתונים. למרות ההתקדמות הטכנולוגית וכל הידע שכבר נצבר, עדיין אין לנו גישה למידע על רעידות אדמה. כאן נולד הרעיון של הקשר בין התנהגות בעלי חיים, שהרבה חוקרים עוסקים בו ובין מערכת התראות. לחוקרים אין כל מסד נתונים לשאוב ממנו מידע‭."‬

שפירא אומר שמדובר בפרויקט שפועל בראש ובראשונה למטרות צדקה וסיוע לאנושות, אבל אינו פוסל את האפשרות שבעתיד יהיה מדובר בחברה מסחרית שתמכור את המידע לממשלות, חברות מעורבות חברתית וארגונים מסביב לעולם. "ההצלחה תימדד לבסוף בכמות שיתופי הפעולה שנצליח להגיע אליהם‭,"‬ הוא מוסיף.

תגיות