אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סוף למיזם המשחקים: אוברון נסגרת ומוכרת את נכסיה במחיר הפסד צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

סוף למיזם המשחקים: אוברון נסגרת ומוכרת את נכסיה במחיר הפסד

חברת המשחקים, שגייסה יותר מ־200 מיליון דולר ממשקיעים כמו גולדמן זאקס, מוכרת את הקניין שלה בארה"ב במיליוני דולרים בודדים

21.08.2013, 08:53 | אסף גלעד

חברת המשחקים הישראלית לשעבר אוברון (Oberon Media) נסגרת סופית לאחר 10 שנות פעילות, כך נודע ל"כלכליסט". בעלי המניות ומחזיקי האופציות בישראל קיבלו בשבועות האחרונים מכתב שמודיע להם על סגירת החברה ומכירת נכסיה לחברת המשחקים האמריקאית iWin. סכום המכירה לא פורט, אך מדובר במכירת הקניין הרוחני של החברה, ככל הנראה במיליוני דולרים בודדים.

קראו עוד בכלכליסט

לחברה 200–150 עובדים בסקוטלנד ובניו יורק, שככל הנראה יפוטרו. מאז 2012 לא מועסקים באוברון ישראלים. לפי מקורות בתעשייה, אוברון גייסה עד כה 200-300 מיליון דולר וגלגלה כמה מאות מיליוני דולרים, אך התקשתה לפעול ברווחיות. המשקיעים בה כללו את הבנק האמריקאי גולדמן זאקס ואת אינפיניטי בניהולו של אמיר גל־אור, יחד עם משקיעים כגון מורגן סטנלי וקרן Oak.

בעבר גייסה החברה הון גם מבנק ליהמן ברדרס שפשט את הרגל, וכן מקפריקורן וממשקיעים פרטיים כמו אילון תירוש, זוהר גילון וג'ף אפשטיין. המשקיעים שהחזיקו באוברון בימיה האחרונים הם קרן אינפיניטי של אמיר גלאור וגולדמן זאקס. הרוכשת היא חברת משחקים קטנה מסן פרנסיקו, שמפתחת משחקים ברשת ומפיצה אותם באמצעות פורטלים כמו יאהו ו־MSN.

אינפיניטי השקיעה בחברה כדי לפתח פעילות בסין. בהמשך ייסדה בסין את חברת מולי, המחזיקה בזכיון למשחקי אוברון בסין. בנוסף, מחזיקה אינפיניטי בחברה בורסאית סינית שמנהלת את נכסי אוברון סין. אינפיניטי עשויה לצאת ברווח מההשקעה שלה עם צמיחת ההשקעה בשתי החברות הסיניות.

אוברון הוקמה ב־2003 על ידי עופר ליידנר, תומר בן קיקי וטל קרת. השלושה עזבו אותה לפני כשלוש שנים והוחלפו בהנהלה אמריקאית. עד לפני חמש שנים נחשבה אוברון לאחת החברות המובילות בעולם ביצירת והפצת משחקי קז'ואל. בשיאה ניהלה את אתרי המשחקים של MTV, מיקרוסופט ומייספייס, ואת המשחקים של אורנג' בישראל. בשנים 2005–2007 ביצעה החברה שש רכישות, שכללו את אולפן המשחקים האמריקאי i-Play תמורת כ־100 מיליון דולר ואת PixelPlay הישראלית בכ־50 מיליון דולר.

בן קיקי וליידנר עזבו את החברה כדי להקים את הסטארט־אפ האמריקאי Happify, רשת חברתית בעלת מאפיינים של משחק שמטרתה "להעלות את רמת האושר של משתמשיה". השניים היו אחראים גם להקמת חברת richFX, שגייסה 65 מיליון דולר ונסגרה.

מה גרם לקריסתה של אוברון?

אוברון חדלה לפתח משחקים חדשים כבר לפני יותר משנתיים והתמקדה בהפצת משחקים של מפתחים אחרים באמצעות חטיבת ה-i-Play שלה. בתחילת השנה שעברה רכשה החברה הקנדית TransGaming את חטיבת הטלוויזיה של אוברון מדיה תמורת 7 מיליון דולר. חטיבת הטלוויזיה עסקה בהפצת משחקי קז'ואל דרך רשתות כבלים ויצרניות טלוויזיה חכמות שאפשרו לצופים לשחק משחקי מחשב מהטלוויזיה. בחודש יולי האחרון הודיעה Transgaming הקנדית על הגעה להסדר עם חברה נוספת לחיסול חובותיה לאוברון מדיה, ובכך רמזה על מכירת הנכסים מבלי להודיע על כך באופן פומבי.

משחקי קז'ואל מעולם לא חדלו להיות פופלרים, ובשנה האחרונה זוכים לפופולריות רבה בזכות משחקי סלולר ופייסבוק כמו קנדי קראש. מה גרם, אם כן, לקריסתה של אוברון? החברה החמיצה את שוק משחקי הפייסבוק שמהווה כיום את ערוץ ההפצה ומנוע הצמיחה הגדול ביותר למשחקי קז'ואל. אוברון התמחתה מאז הקמתה בהפצת משחקים בתשלום דרך פורטלים של ענקיות תוכן כמו יאהו או MSN, אבל לא היתה גמישה מספיק כדי לבצע את המעבר לעולם הרשתות החברתיות שבו המשחקים מופצים בצורה חינמית וההכנסות מתבצעות באמצעות טובין וירטואלי ולא על ידי רכישת המשחק.

תגיות