אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המרוץ לנגידות נמשך: נתניהו ולפיד נפגשו עם ועדת טירקל צילום: אלכס קולומויסקי

המרוץ לנגידות נמשך: נתניהו ולפיד נפגשו עם ועדת טירקל

ראש הממשלה ושר האוצר הופיעו בפני הוועדה המייעצת למינויים בכירים, ונשאלו על הזיקה ביניהם לבין המועמדים לתפקיד הנגיד

25.08.2013, 18:35 | תומר גנון ומשה גורלי

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר האוצר, יאיר לפיד, הופיעו היום בפני הועדה המייעצת למינויים בכירים (ועדת טירקל) במסגרת בדיקת הזיקה האישית בינם לבין שלושת המועמדים לתפקיד נגיד בנק ישראל: צבי אקשטיין, מריו בלכר וויקטור מדינה. לפיד נשאל בין היתר על קשריו עם אקשטיין שנחשב לחונכו המקצועי. אקשטיין עצמו אמר לוועדה בעניין זה כשהופיע בפניה בשבוע שעבר כי אין מדובר בקשר פוליטי, מפלגתי או אישי.

קראו עוד בכלכליסט

המועמדים לתפקיד נגיד בנק ישראל: (מימין) מריו בלכר צבי אקשטיין ויקטור מדינה, צילום: בלומברג אביגיל עוזי אוראל כהן המועמדים לתפקיד נגיד בנק ישראל: (מימין) מריו בלכר צבי אקשטיין ויקטור מדינה | צילום: בלומברג אביגיל עוזי אוראל כהן המועמדים לתפקיד נגיד בנק ישראל: (מימין) מריו בלכר צבי אקשטיין ויקטור מדינה, צילום: בלומברג אביגיל עוזי אוראל כהן

בתוך כך, ועדת טירקל ממשיכה לעסוק בתלונה שהוגשה נגד אקשטיין לפיה קיבל תשלומים שלא כדין על הרצאות בחו"ל בין השנים 2007-2008 כאשר כיהן כמשנה לנגיד, וזאת בטרם תחליט האם להמליץ על מועמדותו. התלונה עוסקת בין היתר בשני מקרים: הרצאות שנשא אקשטיין באיטליה בשנת 2007, ובארה"ב ב-2008.

בבנק ישראל סירבו לומר האם העבירו לוועדת טירקל את מלוא המידע בנושא. עם זאת, מתגובה ששלח הבנק בשנת 2008 לפניה שהגיע אליו לגבי ההרצאות באיטליה, עולה כי מארחיו של אקשטיין נשאו בכל הוצאות הנסיעה שלו. על פי התגובה, אוניברסיטת טור-וורגטה ברומא, שבה העביר אקשטיין 3 הרצאות ושני סמינריונים קצרים בתאריכים 5.12.07 עד 9.12.07, היא זו שמימנה את הוצאות הנסיעה שלו. בתגובה נכתב עוד כי בטרם מונה לתפקיד המשנה לנגיד (יוני 2006), הוא הוזמן לתת סדרת הרצאות במרכז המחקר של האוניברסיטה וההרצאות שולבו במסגרת ביקור עבודה בבנק האיטלקי ופגישות עם בכירים בו. 

בתגובה התייחס גם הבנק לכנס ב-19.8.2008 שבו נשא אקשטיין הרצאה במסגרת סמינר של האגודה האקונומטרית בפיטסבורג. על פי התגובה, טרם ההרצאה הוא טס לבנק הפדרלי של מינסוטה לביקור שנמשך שלושה ימים ומומן על ידי המארחים. בביקור, כך התגובה, שולבה גם הנחיה והשתתפות במבחני הגנה של סטודנטים לדוקטורט ללא כל תמורה כספית.

התגובה התייחסה גם למכלול נסיעותיו של אקשטיין לחו"ל באותם שנים. עולה ממנה כי בין השנים 2007 ועד אוגוסט 2008, אקשטיין שהה בחו"ל כ-50 יום. כ-23 נסיעות היו לצורכי עבודה מהבנק על חשבון הבנק, וכ-26 נסיעות נוספות היו בהזמנת בנקים מרכזיים אחרים וגופים אקדמאיים ושולבו בנסיעות של בנק.

מבנק ישראל נמסר: "הבנק אינו מעורב בהליך בחירת הנגיד. בנק ישראל מעביר לוועדה למינויים בכירים כל מידע שמתבקש על ידה, ככל שמתבקש, ללא שיהוי מיותר".

ממשרד ראש הממשלה נמסר: "איננו מוסרים פרטים מהפגישה".

מיועץ התקשורת של צבי אקשטיין נמסר: "בעקבות פניית ועדת טירקל לבנק ישראל נמצא כי בשנת 2008 הוגשו שאלות דומות על ידי עיתונאי מידיעות אחרונות. בבדיקה נרחבת שערך בנק ישראל בתשובה לשאלות אלו נמצא כי פרופ' אקשטיין פעל בהתאם לתנא העסקתו ללא דופי. כמו כן, ניתנו במכתב תשובות מפורטות על כל הנסיעות וההרצאות בחו"ל שנשאלו אז ואשר חופפות כמעט לגמרי את השאלות שהועברו במכתב האנונימי שנשלח לועדת טירקל לאחרונה. מכתב זה הועבר לפרופ' אקשטיין לשימושו בהופעתו בפני הוועדה".

שר האוצר סירב להתייחס.

תגיות