אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כצפוי: הריבית לספטמבר תישאר ללא שינוי, ברמה של 1.25% צילום: מיקי אלון

כצפוי: הריבית לספטמבר תישאר ללא שינוי, ברמה של 1.25%

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה להותיר את הריבית על כנה כדי לעודד צמיחה תוך ריסון האינפלציה ומניעת התחדשות העלייה במחירי הדירות. הריבית נקבעה לחודש ספטמבר בלבד למרות שהייתה אמורה להיקבע עד לחודש אוקטובר

26.08.2013, 17:30 | אמנון אטד

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה הערב (ב') כצפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, ברמה של 1.25%. ההפוגה בהפחתות הריבית, זה החודש השלישי ברציפות, באה לאחר שבמאי ביצע בנק ישראל שתי הפחתות, ובמהלך 23 החודשים האחרונים הפחית את הריבית במשק שמונה פעמים בשיעור מצטבר של 2%.

קראו עוד בכלכליסט

שיעור הריבית הנוכחי אמור היה להישאר ללא שינוי במשך חודשיים. זאת לאחר שבתחילת השנה הודיע בנק ישראל כי הוועדה המוניטרית תקיים השנה רק עשרה דיונים חודשיים על גובה הריבית. למרות זאת הודיע בנק ישראל כי הריבית תיקבע לחודש ספטמבר בלבד וכי הוועדה חוזרת ל־12 דיונים בשנה.

לדברי בנק ישראל, ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי משקפת את מדיניות הבנק, שנועדה מצד אחד לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%–3%), ומצד שני לתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית. המשך הפחתת הריבית היה פועל בשני תחומים אלה בכיוונים מנוגדים: הוא היה מעודד את הצמיחה במשק, אולם במקביל הוא היה עלול לגרום גם להתגברות האינפלציה.

סיבה חשובה נוספת להחלטת הוועדה המוניטרית להשאיר את הריבית חודשיים נוספים ללא שינוי היא החשש של בנק

ישראל מהתחדשות העלייה במחירי הדירות. הפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית הפריים, מגדילה לכן את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות. מנתונים שפרסמה הלמ"ס עם פרסום מדד יולי מתברר כי מחירי הדירות בפועל, שאינם כלולים בחישוב מדד המחירים, עלו בחודש שעבר ב- 0.5%, אחרי ירידות קלות של 0.1% כל אחת שנרשמו בהם בחודשיים הקודמים. בשיעור שנתי, גבוהים עדיין מחירי הדירות ב- 8.4% ממחירן הממוצע בתקופה המקבילה בשנה שעברה.  

תגובות:

אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות הלמן אלדובי, מסר כי "בנק ישראל החליט להמתין לבחירת הנגיד ולקבלת נתונים נוספים על מצב המשק. בעקבות נתוני הצמיחה ופיחות השקל בשבועיים האחרונים נראה שהסיכוי להורדת ריבית נוספת פחת. גם שוק המק"מ שעד לא מזמן תמחר הורדת ריבית כבר נסחר ברמות שלא מגלמות הורדת ריבית נוספת. בהסתכלות ארוכה יותר, גל הורדות הריבית הנוכחי שהחל בתחילת 2011 כשהריבית הייתה ברמה של 3.25% כנראה לקראת סיום, ואנחנו צפויים לראות יציבות בריבית בחודשים הקרובים. נציין כי החלטת הריבית היא לחודשיים בשל החגים, ובפעם האחרונה שזה קרה בנק ישראל נאלץ להתערב שלא במסגרת ההחלטה הקבועה. להערכתנו, רק ייסוף חד של השקל יביא הפעם להתערבות דומה". 

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות, סבור כי "בנק ישראל יפחית ריבית רק במידה ששער הדולר יירד מתחת ל-3.45 שקלים".

רונן מנחם, ממזרחי טפחות, סבור לעומת זאת כי "בנק ישראל יאותת בהודעות הריבית הבאות כי הגיעה העת לשקול מהלך של העלאת ריבית. אנו סבורים כי ריבית בנק ישראל תעלה לפחות פעם אחת במהלך 12 החודשים הבאים".

תגיות