אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם אנחנו בדרך לספטמבר שחור במיוחד בשווקים? צילום: שאטרסטוק

האם אנחנו בדרך לספטמבר שחור במיוחד בשווקים?

ההיסטוריה מראה שחודש ספטמבר הוא הגרוע ביותר בשוקי המניות בעולם. כשמוסיפים לכך את המתיחות במזרח התיכון וצמצום הזרמת הכספים של הפד - קשה למצוא סיבות להיות אופטימיים

01.09.2013, 10:29 | מיקי גרינפלד וערן סוקול
בכל שנה מחדש, כשהאפור מתחיל לצבוע את השמיים של ניו יורק, כל אנשי וול סטריט מוציאים את מעיליהם מהארון, בודקים את תקינותן של המטריות, ומכינים את עצמם לסערה – סערת ספטמבר השחור.  

קראו עוד בכלכליסט

קשה למצוא משקיע בארה"ב שמצפה בקוצר רוח לחודש התשיעי של השנה. היסטורית, החל מ-1950, ב-60% מהמקרים רשם דאו ג'ונס ירידות בחודש ספטמבר. הסטטיסטיקה היבשה היא רק חלק מהסיפור. נפילת הבורסה לאחר פיגוע התאומים בספטמבר 2001, ושבע שנים אחר כך, קריסת ליהמן ברדרס בספטמבר 2008, תרמו כמובן גם הן – כל אחת בהקשרה – למיסטיפיקציה השלילית של החודש.

אף אחד לא יודע ולא יכול לדעת בוודאות מה צפוי לנו בחודש ספטמבר. מה שכן ברור כבר עכשיו הוא שפשוט זה לא הולך להיות קל. מספר האירועים המכריעים הצפויים להתרחש בשבועות הקרובים הופכים את החודש הקרוב למועד במיוחד. אם 2013 היתה כביש, היה בהחלט מקום להציב השבוע, רגע לפני ספטמבר, את כל תמרורי האזהרה האפשריים.

היסטורית, התשואה החודשית הממוצעת של מדד S&P 500 משנת 1929 מראה שחודש ספטמבר הוא הגרוע ביותר בשוק המניות בארה"ב, עם ירידה ממוצעת של 1.1% ואחד מתוך שלושה חודשים עם תשואה ממוצעת שלילית, אם כי בפער גדול מול השניים האחרים – פברואר ומאי.

הנהלת הפד צפויה להגיע לישיבה מכרעת, שבה ייקבע האם רכישות האג"ח יצומצמו כבר החודש, או שמא יידחו למועד מאוחר יותר, ובמקרה זה שאלת המפתח תהיה לכמה מאוחר יותר. דוח התעסוקה שיתפרסם ב-6 בחודש צפוי להגביר את הספקולציות לגבי הכרעה אפשרית של הפד. בסקר שנערך בין 220 כלכלנים בארה"ב אמרו 10% מהנשאלים כי הם צופים שההחלטה על צמצום הרכישות תיפול ברבעון השלישי, קרי לכל המאוחר עד סוף ספטמבר. 40% מהנשאלים אמרו כי ההחלטה תיפול ברבעון האחרון, ו-27% מהם נקבו ברבעון הראשון של 2014.

 , צילום: shutterstock צילום: shutterstock  , צילום: shutterstock

ולא רק המדיניות המוניטרית תספק את כל הכותרות. החודש ייפתח הקונגרס את דיוניו השנתיים על אישור התקציב הפדרלי. כמיטב המסורת בשנים האחרונות, יחזור על עצמו העימות בין הרפובליקנים שידרשו קיצוצים לבין אובמה והדמוקרטים שידרשו אישור להגדלת הגירעון. בוול סטריט מביעים תקווה שהפעם, בשל המצב הרגיש שבו נמצאת הכלכלה האמריקאית, ישכילו נבחרי העם להגיע לפיתרון מהיר. עימות מתמשך עשוי להיות הרסני.

המשקיעים בארה"ב יישאו עיניים במקביל להתרחשויות בעולם. הבחירות בגרמניה , בחצי השני של ספטמבר, יביאו ככל הנראה את אנגלה מרקל לקדנציה נוספת כקנצלרית. מה שיותר חשוב מבחינת השווקים הוא המהירות בה תצליח להרכיב קואליציה, ולצאת להמשך המסע לשיקום אירופה – מסע שאותו הובילה עד שנדחק לשוליים בשל הבחירות.

באסיה ואוסטרליה מדובר בחודש מטלטל במיוחד. בתחילת החודש יערכו בחירות באוסטרליה. ביפן צפויה בשבועות הקרובים הכרעה בשאלת העלאת המע"מ במדינה. התוכנית היא להעלאה בשני שלבים, הראשון ב-2014, מ-5% ל-8%, והשני ב-2015 ל-10%. במידה שיאושר, המהלך יסייע לצמצום הגירעון העצום של יפן, אך צפוי במקביל לפגוע בקצב ההתאוששות של המדינה. בסין, חודש אוגוסט סימן מפנה לטובה, הן ברמת נתוני המאקרו והן בכל הקשור לצעדי הממשל, שהתקבלו בברכה בשווקים. מבלי המשכיות בספטמבר, התיקון כלפי מטה עלול להיות חד מאוד.

לכל זה יש להוסיף את החשש מהידרדרות המשבר בסוריה ובמצרים, כשנסיקת מחירי הנפט במקרה כזה תהיה רק אחת מתוצאות הלוואי.

ובתל אביב? מה כל זה אומר על הבורסה שלנו?  

מי שפתח את מסכי הבורסה שלנו בימים האחרונים, הבין שכרגע לא מדובר במניה ספציפית או סקטור מסוים שמושך את תל אביב מטה - אלא באווירת מאקרו שלילית. אז מה בדיוק מרעיד את ברכי המשקיעים היום?

ראשית המתיחות עם סוריה יוצרת סנטימנט שלילי. במקרה הזה לפחות, הסיבה שלנו טובה לפחות כמו של האחרים. נוסיף לזה את פרסומי המחקרים שמציפים את העיתונות הכלכלית, לגבי חולשתו היחסית של חודש ספטמבר, והרי לנו משקיעים עם חשש כפול.

זיו ספיר, סמנכ"ל השקעות במגדל שוקי הון, אמר בשיחה עם "כלכליסט" כי צריך להסתכל על מה שקורה בעולם. "אירופה יורדת היום ואין ספק שמה שקורה בסוריה לא מוסיף לשוק, אולם לדעתי, אנחנו לא בעין הסערה. בעולם בכלל, ספטמבר כשלעצמו לא נחשב כחודש טוב, ספציפית לגבי ספטמבר הנוכחי, אשר מגיע לאחר עליות חזקות מתחילת השנה, מביא לריבוי של סקירות אנליסטים וכתבות בעיתונים שמדברות על צפי לירידות שערים".

"אני לא רואה משהו היום בשווקים שמעיד על התפרקות עצומה, אנחנו רואים קצת ירידות אחרי עליות שהיו, אבל לא צריך להיבהל מזה שאסד מקניט את ארה"ב. בטווח הקצר אני לא חושב שזה ישפיע עלינו ובטווח הבינוני זה כבר תלוי בנו, כלומר אם נתערב או לא", סיכם ספיר.

אלכס זבז'נסקי כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב דש הסכים עם רוח הדברים. "ניסיון העבר מלמד שאירועים גיאופוליטיים, משפיעים על השוק לטווח זמן קצר מאד ומיד לאחר מכן, המשקיעים חוזרים להתייחס לנתונים הכלכליים הבסיסיים".

תגיות