אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

הוועידה הכלכלית

משה ליאון על שוק הדיור: "ראש הממשלה צריך להכניס ידיים לבוץ"

מי שהיה בעבר מנכ"ל משרד ראש הממשלה אמר בוועידה הכלכלית הלאומית 2013 של "כלכליסט" כי עצוב ששנתיים אחרי המחאה מחירי הדיור לא ירדו. הוא המליץ לממשלה לא להתמקד בתקציב 2014 בליקוק הפצעים אלא בהגדלת הצמיחה: "יש כ-100 מיליארד שקל של ישראלים בחו"ל וכיום לא משתלם להעביר אותו הנה. צריך לחשוב מחוץ לקופסא ולהפוך את החזרת הכספים לאטרקטיבית"

28.08.2013, 11:59 | הדר קנה

"וינסטון צרציל אמר שלא מספיק שנעשה כמיטב יכולתינו אלא צריך לעשות את מה שנדרש, אבל

ם וצריך לעשות את מה שנרדש ולהתאמץ להגדיל את הצמיחה", כך אמר משה ליאון, שותף מנהל במשרד רואי החשבון ליאון אורליצקי ושות' בוועידה הכלכלית הלאומית 2013 של "כלכליסט".

לדברי ליאון, שמתמודד בימים אלה על תפקיד ראש עיריית ירושלים, מנועי הצמיחה העתידיים לא יעבדו אלא יתכננו אותם עכשיו. "ישראל היא מדינה מוטת ייצוא ובמצב הדברים הקיים לא נעשה דבר כדי לעודד את התחום. תקציב המדינה שעבר תוכנן על פי סגירת פרצות. דווקא בגלל הגירעון היה צריך לתכנן את התקציב על פי אסטרטגיית צמיחה. אני מבין את הלחצים שהיו והגירעון כבר עמד בפתח ונכון היה להגיש את תקציב 2013 אבל במקביל את תקציב 2014 שיכלול דרכים להגברת הצמיחה".

"צאו מהקופסא"

ליאון חושב כי בנושא המסים צריכה להיות חשיבה יצירתית "בוא נדבר על מסים. כרואה חשבון ומנסיון העבר אני יודע שככל שמורידים את שיעורי המס שיעור הגבייה עולה. הורדת מסים מעודדת אוכלוסיות לצאת לעבודה ולצרוך יותר. אפשר לעשות זאת אם נביא את הכסף ממקומות אחרים. בואו נראה חשיבה מחוץ לקופסא. אולי צריך אומץ לעשות זאת. אני מדבר על ישראלים בעלי חברות בחו"ל: יש שם כ-100 מיליארד שקל וכיום לא משתלם להם להעביר את הכסף לארץ ולכן הכסף הגדול נשאר בחו"ל. המדינה צריכה להחליט שהיא יוצאת במבצע חד פעמי להעברת הכסף לשראל תמורת מס מופחת, מס אטקרטיבי לבעלי הכסף וכזה שמשמעותי למדינה. ניתן לחייב את החברות שמביאות את הכסף להשקיע אותו בישראל וכך ניצור מקומות תעסוקה חדשים".

לדבריו: "המס המינימאלי שיכול להגיע לכאן בדרך זו הוא 5 מיליארד שקל בשנה וזה כסף שלעולם לא יגיע לישראל אם לא נעשה משהו בנדון. יש תקדים לכך. המדינה אפשרה גילוי מרצון תמורת תשלום מס מופחת, אז למה לא לעשות זאת לגבי כסף ישר וחוקי שיכול להגיע לישראל?".

רו"ח משה ליאון. דווקא במצב של גירעון לא חייבים להסתפק בליקוק הפצעים", צילום: עמית שעל רו"ח משה ליאון. דווקא במצב של גירעון לא חייבים להסתפק בליקוק הפצעים" | צילום: עמית שעל רו"ח משה ליאון. דווקא במצב של גירעון לא חייבים להסתפק בליקוק הפצעים", צילום: עמית שעל

צריך להכיל חובת דיווח כללית כדי למגר את העלמות המס

ליאון סבור כי בישראל צריך להכיל חובת דיווח כללית שתחייב את כל האזרחים במדינה בהגשת דו"ח למס הכנסה (בניגוד למצב היום בו רק עצמאים מגישים דו"ח ולא שכירים- ה.ק):"איך נאבקים בהון השחור? להכיל חובת דיווח כלכללית. אני לא מבין איך בישראל אין את זה. יש מקום לבצע את זה וכך להכניס למעגל המדווחים את כל הקבוצות שמעלימות מסים"

פתרון נוסף שהציע ליאון: "אני מדבר על מע"מ דיפרנציאלי- שיכול להוות שיווין בישראל. כך נוכל להכניס למעגל המע"מ את הפירות והירקות שרגע פטורים ממע"מ. נכיל מע"מ נמוך אומנם על פירות וירקות, ומע"מ נמוך על מזון ותרופות ועל מוצרי יוקרה מע"מ גבוה יותר".

שוק הדיור: "ראש הממשלה צריך להכניס ידיים לבוץ"

"שנתיים אחרי המחאה שום דבר לא זז בנושא המחירים בדיור. להיפך הייתה עלייה . זו אוזלת יד של הממשלה", אמר ליאון שהיה בעברו מנכ"ל משרד ראש הממשלה. לדבריו: "יש הרבה פרוייקטים של דיור וכל מה שצריך לעשות זה דבר אחד לטפל בהם באופן פרטני. היחיד שיכול לעשות זאת זה משרד ראש הממשלה ואני אומר לכם את זה מניסיון. משרד ראש הממשלה צריך להכניס את הידיים לבוץ ולהוציא לפועל פרויקט אחר פרויקט".

ליאון נמנע מלדבר על ירושלים לאורך נאומו, אבל הזכיר אותה בסופו של דבר בכמה מילים: "הייתי שמח לדבר על ירושלים מעלותיה והבעיות הכלליות והחברתיות שלה, אבל אני לא חושב שבשביל זה באתם לכאן. נושא הכנס הוא האם יהיה פה טוב יותר בעוד שנתיים ואני טוען שיכול להיות יותר טוב בעוד שנתיים אבל בתנאי שנעשה את מה שנדרש לכך".

בנושא התיירות הוא אמר "התיירות עולה בישראל אבל חסרים 15 אלף חדרי מלון וחלק גדול בירושלים. כל מה שצריך זה לעודד יזמים לבוא לכאן. אנחנו יודעים כבר תקופה שפתאום בבת אחת התיירים מפסיקים לבוא. כדי לעודד יזמים להשקיע צריך להנהיג ביטוח יזמים. שיהיה לתקופות של סיכון בטחוני בהם התיירים מפסיקים להגיע. צריך לעשות כדי לעודד צמיחה וזה תלוי בממשלה עכשיו".

תגיות