אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

הוועידה הכלכלית

שר הביטחון מרגיע: "הגבולות יציבים, אין פאניקה"

משה יעלון דיבר בוועידה הכלכלית הלאומית על המתיחות עם סוריה: "אנו מתכוננים וערוכים, הדברים נעשים בשיקול דעת. הסורים חצו קו אדום שקבעו האמריקאים - שימוש בנשק כימי. אלו מחזות נוראיים, אך הנושא אינו בטיפולנו אלא בטיפול המערב וארה"ב". לדבריו, "יוקר המחיה הוא דבר שממשלת נתניהו טרם הצליחה במאבק בו"

28.08.2013, 15:19 | תומר הדר

"בסוריה מתרחש תהליך המהווה חלק מאירוע היסטורי הקורה אחת למאה, פירוק מדינת לאום" - כך אמר היום (ד') שר הביטחון משה (בוגי) יעלון בוועידה הכלכלית הלאומית של "כלכליסט" בתל אביב.

קראו עוד בכלכליסט

לדברי יעלון: "המצב בסוריה נובע מטעויות מערביות. היו אנשים במערב שסברו שהם יודעים מה טוב גם לערבים ויצרו מדינת לאום, מה שראינו בתוניס, מצרים, לוב, עיראק הוא מצב של פירוק מדינה ומלחמות עדתיות.

"המזה"ת יאופיין בתקופה הקרובה באי יציבות כרונית. בתקופה כזו נוצרות מתיחויות בין היתר בגלל כוחות ג'יהאד עולמי. מצב זה יוצר מתחים שעלולים להיות מופנים כלפינו. עם זאת, גבולותנו יציבים למרות חריגות רגעיות. תגובותנו מבהירות את קווינו האדומים ומבוססות על הרתעה. לכן גבולותנו שקטים והמצב בשטחים ובסיני רגוע.

לדברי יעלון: "הסורים חצו קו אדום שקבעו האמריקאים, קרי שימוש בנשק כימי. מדובר במחזות נוראיים, אך הנושא אינו בטיפולנו אלא בטיפול המערב וארה"ב. הבוקר התקיימה בקבינט ישיבה בנושא - אנו מתכוננים וערוכים אך אין פאניקה, אין הסלמה והדברים נעשים בשיקול דעת. ידינו אינה קלה על ההדק, אך מי שיניח שיוכל לאיים עלינו יתקל בעוצמתנו", דברי יעלון.

עוד אמר שר הביטחון: "נשאלת השאלה מדוע איננו פותרים את האיום הזה? בל נשכח שגם ברפואה ובמתמטיקה טרם פתחנו הכל, בסוגיות כאלה אנו נוטים לחפש פתרון של זבנג וגמרנו, אך בממשלה זו ובקודמת ניהלנו את הבעיה ואת הסכסוך מתוך הכרה שאין ביכולתנו לפתור אותו. לא מדובר כאן בפתרון מיידי שנעשה בלי לשלם מחיר. לכן במצב מורכב זה נוצרות גם הזדמנויות של בריתות שקטות בין בעלי אינטרסים משותפים. על בסיס זה ניתן ליצור בריתות - על ידי הימנעות מטעות ומחשבה שניתן לפתור דברים במכה אחת. לכן גבולותנו שקטים".

משה יעלון בוועידה, צילום: עמית שעל משה יעלון בוועידה | צילום: עמית שעל משה יעלון בוועידה, צילום: עמית שעל

 

המהפכות שסביבנו הן כלכליות

"המהפכות שסביבנו הן כלכליות: המהפכה בתוניס היתה כלכלית, בעל דוכן ברחוב הצית את עצמו על רקע כלכלי ונוצרה מהפכה, היו שם בעיות של אבטלה, חוסר יכולת מימוש אישי, זה החל גם במצרים וגם בסוריה, בפריפריה, לכן המרכיב הכלכלי קריטי להבנה של מוצא לייצב את האזור.

"כאשר המצב מיוצב במדינת ישראל מבחינה כלכלית, אנו מנצלים זמן להשקיע בתשתיות אנושיות כגון חינוך, בתשתיות כגון כבישים ומסילות, מתוך הכרה שהזמן פועל לטובת מי שמנצל אותו, אנו מנצלים את התקופות השקטות להשקיע בתחומים הללו, כדי לבנות מדינה חזקה בנושאים חברתיים, בחינוך וגם בביטחון", דברי יעלון.

לדבריו: "הפוטנציאל שלנו לצמיחה טרם מומש, מצבנו הגיאו פוליטי דורש השקעות גדולות בביטחון, עם זאת, יש מגמה של ירידה בהשקעה בביטחון - בשנת 2002 16.4% הושקעו בביטחון, בימי מלחמת יום כיפור היה מדובר ב-49% מהתקציב.

"ברור לנו שלא ניתן לוותר על הגנתנו, אך ברור לנו שהנושא הביטחוני אינו יכול להפוך לנטל. גורם אחר בעייתי הוא השתתפות נמוכה במגזר התעסוקה של חרדים ושל ערבים, הדרך הנכונה היא לקרוא להם להתגייס, ליצור תנאים לעודד את גיוסם וגם לעודד שרות לאומי אזרחי. המספרים הולכים וגדלים. הדרך שאינה נכונה היא התנפלות, דה לגיטימציה וכפייה עליהם להתגייס. חרדים בשנת 99' הרכיבו פלוגה אחת, בשנה שעברה כבר 1,500 חרדים בנחל החרדי. תשעים ואחד אחוזים ממשוחררי הנחל משתלבים בשוק התעסוקה", הסביר יעלון.

"לא הצלחנו במאבק ביוקר המחיה"

"לגבי המגזר הערבי, מדובר במגזר שקשה לו להתגייס וניכרת עלייה בשרות הלאומי. השתלבות היא גם דרך לפתור את הנושא המוסרי של הנשיאה בנטל וגם של שילוב בשוק התעסוקה. גורם נוסף שמעכב הוא הבירוקרטיה והרגולציה. ממשלת נתניהו מתמודדת עם הנושא, אך קיימים קשיים אדירים בהסרת קשיים רגולטורים שיאפשרו שוק חופשי ועידוד של תחרותיות. תחרותיות יוצרת מוטיבציה למעורבות. יוקר המחיה הוא נושא שטרם הצלחנו במאבק בו מסיבות שונות, נושא הדיור בישראל עדיין מכביד, אוכלוסיות חלשות נדרשות לשאת כאן בנטל כבד.

בתחום הגז, תהיה השלכה על יחסה של ארה"ב למזרח התיכון. בעבר מדינות ערביות יכלו ללחוץ על העולם בגלל הנפט אך כעת יש גז, אך הדבר החשוב ביותר שקשור לגאז הוא ההון האנושי: אל לנו לטעות או להשלות את עצמנו, כשיהיו הכנסות מגז נידרש להשקיע בהון האנושי שהוא סוד כוחנו הביטחוני והכלכלי. יש כאן במדינה יכולות רבות שעומדות לרשות מערכת הביטחון הנוגעון להון אנושי".

"עתידנו אופטימי"

"למדינת ישראל יש מטוסי F16, גם למדינות אחרות יש, אך שלנו יותר טוב כי מעורבות בו תעשיות ישראליות, של אלביט, של אלתא, זוהי תוצאה של השקעה בחינוך ובתשתית אנושית, אחד מהחסרונות שלנו הוא עיניין החינוך הטכנולוגי, הצבא פותח כיום בתי ספר כדי להכשיר צעירים בתחום הטכנולוגי, אך בתחום זה יש לאחרונה ירידה שיש לבלום. יש לקדם גם אוכלוסיות בפריפריה, כיום הצבא מאמץ קהילות ושכונות בפריפריה, אנו בתחילת פרויקט לקידום תלמידים בנושאי לוחמת סייבר, שילוב של קצינים המתמחים בנושא יחד עם מורים בבתי ספר, כיום אנו פעילים בחמישה בתי ספר אך בעתיד יהיו חמישים, בשילוב של חברות בינלאומיות. עוצמתה של מדינה אינה נמדדת במטוסים וטנקים, אלא בעוצמתם של אנשים, אך נדרש טיפול בגורמים מעכבים, לכן עתידנו אופטימי", דברי יעלון.

תגיות