אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפיל בחדר שאף אחד לא מדבר עליו צילום: shutterstock

הפיל בחדר שאף אחד לא מדבר עליו

סעיף 17 בספר החוקים של פיפ"א מאפשר לשחקנים בני 28 ומעלה להפר חוזה ולעבור קבוצה מתי שרק ירצו. כל מה שהכדורגל צריך זה ששחקן בעל פרופיל גבוה יעשה מה שהחוק מאפשר להם וכל השיטה תקרוס

29.08.2013, 14:33 | אוריאל דסקל

סעיף 17 בסט החוקים של פיפ"א לשוק העברות השחקנים נמצא בפרק "השלכות על סיום חוזה ללא סיבה", תחת הכותרת "שמירה על יציבות חוזית בין מקצוענים למועדונים".

קראו עוד בכלכליסט

כריסטיאנו רונלדו. באופן תיאורטי הוא יכול להשתחרר בשנה הבאה מריאל מדריד עבור 20 מיליון יורו, צילום: איי אף פי כריסטיאנו רונלדו. באופן תיאורטי הוא יכול להשתחרר בשנה הבאה מריאל מדריד עבור 20 מיליון יורו | צילום: איי אף פי כריסטיאנו רונלדו. באופן תיאורטי הוא יכול להשתחרר בשנה הבאה מריאל מדריד עבור 20 מיליון יורו, צילום: איי אף פי

סעיף 17 מתאר מה קורה אם חוזה מופר על ידי שחקן ואיך הוא צריך לפצות את הקבוצה שלו. באופן ספיצפי, הסעיף מציין כי שחקן שחתם על חוזה לפני גיל 28 יכול לקנות את שאר החוזה שלו רק שלוש שנים אחרי שההסכם נחתם. זאת אומרת ששחקנים מעל גיל 28 יכולים לשלם את יתרת החוזה שלהם ואז הם חופשיים להצטרף לאיזה מועדון שהם רוצים.

אין שום חוק שאוסר על קבוצות שנהנו מהחתמת השחקן ששחרר את עצמו לשלם לו את הסכום ששילם כפיצוי לקבוצתו הקודמת.

מה זה אומר באופן מעשי? בוא רק נאמר שבקיץ הבא כריסטיאנו רונלדו, שלא מוכן לחתום על חוזה עם ריאל מדריד, מעוניין לחזור לשחק במנצ'סטר יונייטד. הוא יהיה בן 28 ובדיוק יסיים את שנתו הרביעית בחוזה שלו בריאל, שנחתם לשש שנים. לרונלדו יש עוד שנתיים בחוזה בקבוצה הספרדית אבל באופן חוקי הוא יכול להשתחרר מחוזהו עבור סכום של 20 מיליון יורו (משכורתו השנתית עומדת על כ-10 מיליון יורו).

עכשיו, נאמר שמנצ'סטר יונייטד מציעה 20 מיליון יורו לריאל מדריד אבל הספרדים מסרבים ודורשים לפחות 40 מיליון יורו. האם מנצ'סטר תשלם את הסכום הזה או שתאמר לרונלדו "תקשיב חביבי, תפעיל את סעיף 17 ואנחנו נחזיר לך את ה-20 מיליון יורו האלה".

זה מאוד אפשרי מבחינה תיאורטית אבל זה לא קורה כמעט אף פעם.

למה? פעם שאלתי את חינס קארבחל, סוכן ספרדי בכיר, על סעיף 17 והוא ענה שזה לא קורה בגלל "הסכם ג'נטלמני בין המועדונים". הם יודעים שהפעלת הסעיף הזה יכולה לגרום לאנרכיה בשוק העברות ויעניק לשחקנים עוד יותר כוח שיש להם – בזכות חוק בוסמן.

שחקן בן 28 – שיש לו לפחות 5 שנים בקריירה – יכול, בזכות סעיף 17, להחליט איפה הוא רוצה לשחק ולהשתחרר מהחוזה שלו עבור סכום לא גבוה במיוחד (תלוי בחוזה). זה אומר שקבוצות צריכות לתכנן טוב יותר את הצעות החוזה שלהן לשחקנים וגם להעניק לשחקנים שכר גבוה יותר כדי למנוע את השחרור שלהם.

קבוצות כמעט ולא הפעילו את סעיף 17 בגלל 'ההסכם הג'נטלמני' בין המועדונים, שחוששים מהשחקנים. ואולם, לפי קארבחל, "כל מה שצריך זה רק שחקן אחד, איש אחד, שיפעיל את החוזה וכל השיטה תקרוס".

סעיף 17 הוא הפיל בחדר שאף אחד לא מדבר עליו. כל מה שהכדורגל צריך זה ששחקן בעל פרופיל גבוה, נאמר ווין רוני או כריטסיאנו רונלדו, יעשה מה שהחוק מאפשר להם וכל השיטה תקרוס. זה לא רק ששחקנים בני 28 יהיו חופשיים להצטרף לכל קבוצה שירצו, זו העובדה שאין דבר שימנע מבני 25, 24 או 22 לומר לבית המשפט:– "למה רק מגיל 28 אפשר להשתמש בסעיף 17, מה אנחנו לא בני אדם עובדים?".

כעת כל שוק העברות השחקנים מצוי על חבל דק מבחינה חוקית. צריך רק אחד שינענע את החבל הזה וכולם יפלו.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
לסמיילי
זה לא עבדות, השחקנים חותמים על חוזים, שמחייבים אותם לתקופה מסויימת. הם לא יכולים להפר את החוזה, ולכן קבוצות משלמות לקבוצה אחרת שתפר את החוזה (בהסכמת השחקן), זה נהוג גם במקומות עבודה סטנדרטים. השפה של לקנות שחקן ושחקן חופשי, הם מתקופה ישנה יותר, שבה קבוצות היו קונות כרטיסי שחקן.
אייל  |  03.09.13
3.
עוז, תענה לי על השאלה הבאה
האם תמורת כסף אני יכול לקנות אותך ולא תוכל לעזוב אותי? זה נקרא עבדות, אפילו אם חלק מהעבדים מקבלים מלא כסף (רוב שחקני כדורגל זקוקים להשלמת הכנסה, במיוחד בליגות הנמוכות). בנוסף , יש בישראל (ובעולם המצב דומה) חוק יסוד חופש העיסוק, וההגבלה על עיסוק במקרה של כדורגלנים היא לא סבירה. האם אתה לא יכול להתפטר מהעבודה שלך וללכת לעבוד אצל המתחרים? למה שחקן כדורגל שונה? החוקים כמו שהם היום משרתים את הקבוצות ודופקים את הכדורגלנים - אבל כדורגל הוא בחלקו הגדול הצעירים שמשחקים ולא הזקנים בחליפות שעושים על זה הרבה כסף.
סמיילי  |  30.08.13
1.
כרגע זה מתנהל כמו שוק עבדים
לא מצליח להבין איך אפשר "לקנות" שחקן או לאסור על שחקן לעבור קבוצה. בארץ זה בפירוש פוגע בחופש העיסוק והשחקן הראשון שיילך לבגץ יקבל פסיקה לטובתו. באירופה המצב דומה. לא מבין למה זה לא יכול להיות כמו בשוק העבודה (בסה''כ סעיף 17 מדבר על תשלום דמי הודעה מוקדמת לקבוצה).
סמיילי  |  29.08.13