אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך לחסוך בתשלום המס על דמי שכירות

איך לחסוך בתשלום המס על דמי שכירות

מה שיעור המס שתדרשו לשלם אם הכנסותיכם משכירות עולות על 4,980 שקל בחודש? מס הכנסה אמנם מעניק הטבה שמאפשרת לשלם רק 10%, אבל שולל אותה אם לא שלמתם בזמן. כך תמנעו ממאבקים עם מס הכנסה ותחסכו כסף רב

29.08.2013, 17:43 | דולב חסיד

פקודת מס הכנסה מעניקה פטור ממס למי שהכנסותיו משכירות אינן עולות על 4,980 שקל, אבל היא מאפשרת גם למי שהכנסותיו גבוהות מסכום זה לשלם מס מופחת בשיעור 10% מההכנסה הכוללת. ברשויות המס לא "מחבבים" את ההטבה וטוענים שרק מי ששילם את המס עד 30 יום מתום השנה זכאי לה ולא הוא ידרש לתשלום גבוה יותר, זאת למרות שפסק דין של בית משפט מחוזי שניתן בחודש שעבר סותר את המדיניות הזו. מה חשוב לדעת כדי לקבל את ההטבה ולא להקלע לחיכוכים מיותרים עם רשויות המס?

פקודת מס הכנסה קובעת 3 מסלולי מיסוי שבהם יכולים משכירי דירות למגורים לבחור:

1. פטור מתשלום המס

במקרים בהם ההכנסה הכוללת מהדירות להשכרה קטנה מתקרה של 4,980 שקל לחודש. אם הסכום גבוה מכך, ישנו מנגנון שמקטין את התקרה החודשית הפטורה והשאר חייב בשיעור מס מלא בהתאם למדרגות המס של המשכיר.

2. מסלול ה-10%

הבוחר במסלול זה ישלם מס בשיעור 10% על כל ההכנסה הכוללת מהדירות להשכרה.

3. מסלול מדרגות

הבוחר במסלול זה ישלם בהתאם למדרגות המס של המשכיר. במסלול זה ניתן לנכות הוצאות, כולל פחת, אשר הוצאו בהקשר לדירות.

דירה להשכרה. דעו את זכויותיכם, צילום: עומר הכהן דירה להשכרה. דעו את זכויותיכם | צילום: עומר הכהן דירה להשכרה. דעו את זכויותיכם, צילום: עומר הכהן

רשויות המס אינן מחייבות את המשכיר בבחירת מסלול מסויים, אך כלל האצבע קובע כי כאשר ההכנסות מדמי שכירות מסתכמות בפחות מסכום התקרה שנקבע יבחר מסלול הפטור. לעומת זאת, משכיר שסך הכנסותיו חוצה את התקרה (לרוב מי שיש בידו יותר מדירה אחת) יעדיף את מסלול ה-10%.  

עד לתיקון החוק בשנת 2007, משכיר שרצה לבחור במסלול ה-10% היה צריך לשלם את המס בתוך 30 יום ממועד קבלת התשלום ואי תשלום המס במועד פסל את זכאותו להנחה ואילץ אותו, לרוב, לבחור במסלול המס המלא. במסגרת התיקון, ההתניה שהייתה בדבר מועד התשלום נמחקה ובמקומה השאיר המחוקק רק אמירה שהמס ישולם עד 30 יום מתום השנה. התיקון ביטל למעשה את התניית קבלת ההטבה במועד תשלום מס מסויים וגם פטר מהצורך בתשלום קנסות על אי תשלום במועד ותשלום ריבית והצמדה.

למרות הנאמר בפקודת מס הכנסה לאחר התיקון, נכון להיום, במס הכנסה טוענים כי התיקון לא ביטל את ההתניה ומתנגדים לתשלום מס בשיעור 10%, אם זה לא שולם בתום 30 ימים שלאחר תום שנת המס. בכך מאלץ מס הכנסהאת המשכירים שפיספסו את המועד לבחור מסלול אחר – "יקר יותר".

בית המשפט המחוזי (בפסק דין מלר חיים מאיר נגד פ"ש ירושלים 1 מתאריך 17/7/2013) קבע לאחרונה כי: "במסגרת תיקון 159... בוטלה הזיקה בין תשלום המס במועד הקבוע לבין הזכות לתשלום מס על דמי השכירות בשיעור הקבוע בסעיף". בכך מחזק בית המשפט את הפרשנות התומכת באפשרות לשלם מס בשיעור 10% גם לאחר 30 בינואר.

 

למרות שמדובר בפסק דין בבית משפט מחוזי אשר סוגיה זו לא עמדה במרכז המחלוקת והועלתה על ידי כבוד השופט רק כ"הערת אגב" הערת השופט נותנת רוח גבית לפרשנות הזאת - בעיקר בתקופה בה נראה כי בתי המשפט בוחרים להתייחס לחוק פשוטו כמשמעו.

 

על מנת להימנע מאי נעימויות וחיכוכים עם מס הכנסה, מומלץ להקפיד ולשלם את המס במסלול 10% עד סוף ינואר. אך במקרה והתשלום לא בוצע במועד, ניתן בצדק, לטעון כי אי התשלום במועד אינו שולל את הזכאות לתשלום 10%.

 

הכותב הוא רו"ח במשרד קבקוב בלאס ושות'

תגיות