אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה גרם למניית פרולור ביוטק להתרסק היום בבורסה ב-15%? צילום: יובל חן

מה גרם למניית פרולור ביוטק להתרסק היום בבורסה ב-15%?

תעודות הסל המחזיקות במניית החברה נאלצו למכור מניות ב-124 מיליון שקל במכרז הנעילה, לאחר אישור המיזוג עם ענקית התרופות אופקו. בעקבות המיזוג תימחק מניית פרולור מהמסחר כבר ביום ראשון

29.08.2013, 18:46 | ערן סוקול

מניית פרולור ביוטק התרסקה היום (ה') במסחר ב-15% במחזור עצום של 133 מיליון שקל. המניה נסחרה בירידה של 1.62% במחזור של כ-9 מיליון שקל, כאשר הופסק בה המסחר לצורך הודעה מהותית של החברה. לאחר החזרה מהפסקת המסחר הוזרמו היצעים של תעודות הסל המחזיקות במנייה מה שהוביל למכירה של כ-124 מיליון שקל במכרז הנעילה. 

קראו עוד בכלכליסט

החברה הודיעה כי התמלאו התנאים המתלים לעסקת המיזוג בין החברה לבין אופקו, אשר כתוצאה ממנה יקבלו בעלי מניות החברה 1.224 מניות רגילות של אופקו עבור כל מניה רגילה של החברה, ומניותיה של פרולור יימחקו מהמסחר בבורסה בתל אביב וכן מהבורסה בוול סטריט. 

לאחר שאתמול כל אחת מהאסיפות הכלליות של החברה ושל אופקו אישרו את המיזוג, התקבל היום אישור רשות המיסים, מה שנתן אור ירוק לעסקת המיזוג.

היום בשעה 16:20 הודיעה פרולור כי בכוונתה לפרסם דיווח בדבר אירוע מהותי, בעקבות זאת הופסק המסחר במניות החברה, כאשר ב-16:35 נמסר כי החל משעה 16:45 בקירוב ניתן יהיה להגיש פקודות קניה ומכירה לקראת מסחר הנעילה וכי בתחילת יום המסחר ביום א', המניה תיגרע ממדדי הבורסה. 

עסקת ענק בביומד הישראלי פרולור ביוטק נמכרת ב-480 מיליון דולר לאופקו אופקו הינה חברת ביומד הנסחרת בבורסת ניו יורק. פיליפ פרוסט, יו"ר טבע, הוא גם בעל המניות הגדול בשתי החברות. פרוסט מחזיק ב-19.8% מפרולור וב-45.9% מהון המניות של אופקו. על המגעים הראשונים למכירת פרולור נכתב לראשונה ב"כלכליסט" גולן חזני, תגובה אחתלכתבה המלאה

הודעה זאת שוגרה לאחר שביום שלישי הודיעה הבורסה לניירות ערך כי במידה ותתקבל הודעה בדבר השלמת הליך המיזוג עד יום חמישי (היום) בשעה 16:00,  בתחילת המסחר ביום א', ה-1 בספטמבר, המניה תיגרע מהמדדים ת"א-75, ת"א-100, בלוטק-50, ת"א-ביומד ות"א-מאגר. כאשר לרשימות המדדים לא תיווסף מניה אחרת במקומה עד למועד העדכון החצי שנתי הקרוב של המדדים.

בשל מחיקת המנייה מהמסחר נוצר הכרח למנהלי תעודות הסל של המדדים בהם נכללה המניה למכירתה, אלו מחוייבים להחזיק בהרכב המדד הרלוונטי בצורה מדוייקת.

במקביל להזרמת פקודות מכירה במניית פרולור הוזרמו הוראות קנייה למניות האחרות הכלולות במדדים הרלוונטיים, לכן לא הורגשה תנודה במדדים עצמם.

בכל זאת, בניגוד להנחה האינטואיטבית, מחזיקי מניית פרולור לא נפגעו מהמהלך, כי אם שאר הציבור, המחזיק בתעודות הסל דרך קופות הגמל שלו. בעוד מחזיקי המנייה יקבלו את מניות אופקו בשיעור שהובטח להם מראש, מחזיקי תעודות הסל יספגו במהלך ספטמבר, ועד כניסת אופקו למסחר ב-6 באוקטובר את הנזק מעליית הערך המלאכותית של שאר מניות המדדים הרלוונטיים, אשר נהנו מביקושים של 124 מיליון שקל, ללא סיבה כלכלית אמיתית. המרוויחים הגדולים הם אותם סוחרים שהזרימו פקודות קנייה והצליחו לרכוש את המנייה בירידה של 15% ויקבלו תמורת החזקתם מניות אופקו בהמשך.

מניית פרולור ביוטק מניית פרולור ביוטק מניית פרולור ביוטק

"לא טוב למדינה כמו ישראל שיש חברה אחת בלבד שמובילה תחום", כך אמר פיליפ פרוסט, מנכ"ל אופקו,בשבוע שעבר, פרוסט מכהן גם כיו"ר טבע במקביל, כאשר הוא הוסיף כי "חלק מכם יודעים שאני היו"ר של טבע שהיא חברה גדולה מאוד ובתחום התרופות היא השחקנית העיקרית בישראל. ישראל צריכה עשר חברות כמו טבע ואני מקווה שפרולור ביחד עם אופקו בטווח הקצר או הבינוני תהפוך לטבע הבאה, אבל יש עוד קבוצות ברחבי הארץ שיש להן את הפוטנציאל הזה ואנחנו צריכים לעודד אותן".

באשר לשאלה מדוע אופקו הצטרפה למסחר בישראל באקלים הנוכחי בו חברות רבות מתלוננות על עודף הרגולציה, אמר פרוסט כי "באופן כנה, ההצטרפות שלנו למסחר בתל אביב הוא תוצאה של המיזוג שלנו עם פרולור. פרולור תהפוך לחטיבה חשובה מאוד לאופקו אבל היא חשובה בכל מקרה, גם ללא קשר למיזוג שלנו. אנחנו רוצים לראות את פרולור מתפתחת ואנחנו רוצים לתת למשקיעי פרולור להמשיך להיות משקיעים בחברה דרך אופקו".

 

באשר לשאלה איך היתה התחושה האישית שלו במגע עם הרגולציה הישראלית אמר פרוסט כי "אני לא הרגשתי שהיו מכשולים ברישום שלנו בתל אביב, כולם היו חמים ומסבירי פנים ושמחו על ההצטרפות שלנו".

 

אופקו נרשמה למסחר בתל אביב בעקבות רכישת חברת התרופות פרולור לפני שלושה חודשים. פרולור הישראלית עושה שימוש בטכנולוגיית ה־CTP המוגנת בפטנט, בעיקר לפיתוח גרסאות ארוכות טווח של תרופות קיימות. מוצר הדגל של החברה, הנמצא בשלבים קליניים מתקדמים הוא גרסאות ארוכות טווח של הורמון גדילה אנושי.

פיליפ פרוסט מנכ"ל אופקו, צילום: קובי קלמנוביץ פיליפ פרוסט מנכ"ל אופקו | צילום: קובי קלמנוביץ' פיליפ פרוסט מנכ"ל אופקו, צילום: קובי קלמנוביץ

מלבד הפעילות של פרולור, פועלת אופקו בכמה תחומים עיקריים, ובהם דיאגנוסטיקה של מחלות, ופיתוח תרופות נוספות. התרופה הבולטת של אופקו היא ה־Rayaldy, שנועדה לטיפול בעודף פעילות של בלוטת התריס. תרופה זו נמצאת כעת בניסוי שלב 3 בקרב חולי כליות, כשתוצאות הניסוי צפויות להתקבל במחצית הראשונה של שנת 2014. השוק הפוטנציאלי של תרופה זו עומד על כ־12 מיליארד דולר בשנה בארצות הברית ו־12 מיליארד דולר נוספים ביפן.

בנוסף לתרופות, מפתחת החברה מכשור רפואי לאבחון מצבים ובהם מחלות עיניים, בעיות אורולוגיות, בעיות קרדיולוגיות, ומכשור לבדיקת מנות דם ולזיהוי איידס, צהבת וסיפיליס.

מכירות החברה הסתכמו ברבעון השני של 2013 ב־23.8 מיליון דולר בלבד, לעומת 10.2 מיליון דולר ברבעון המקביל, וההפסד הסתכם ב־3.4 מיליון דולר לעומת 10.8 מיליון דולר ברבעון המקביל, כך ששווי השוק הגבוה של אופקו נגזר בעיקר מהתקוות לגבי תרופת ה־Rayaldy ויתר צנרת התרופות של החברה.

תגיות