אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התמריץ של המוח הישראלי להגר גדל צילום: עמית שעל

התמריץ של המוח הישראלי להגר גדל

מחקר חדש מראה כי הפריון של העובד הישראלי מפגר אחרי זה של המדינות המפותחות, והפער מולן זינק מ־18% ב־1990 ל־44% ב־2012; חוקרים חוששים שעם השנים גדלים התמריצים של המוכשרים ביותר להגר לחו"ל כדי להגדיל את הפריון והשכר שלהם: "זה ייגמר בבכי"

02.09.2013, 07:03 | מיקי פלד

ירידה קטנה, כמעט זניחה, בנתון שאיש כמעט לא מכיר, מספרת חלק גדול מהעתיד האפור שחוזים למדינת ישראל. בדיקה של הכלכלן פרופ' דן בן־דוד, מנהל מרכז טאוב, מצאה כי הפריון של העובד הישראלי - כלומר סך התוצר (בדולרים) שמייצר עובד אחד בשעת עבודה אחת - ירד מממוצע של 33.9 דולר ב־2011 ל־33.7 דולר בשנה שעברה.

קראו עוד בכלכליסט

בזמן הזה, הפער בין הפריון של העובד הישראלי לבין הפריון של העובד הממוצע במדינות ה־OECD עלה ל־33%, לעומת 24% ב־2011. הפער בין ישראל לבין מדינות ה־G7, שהן שבע המדינות המתועשות ביותר, כבר עומד על כמעט 40%, לעומת 37% בשנה לפני כן ו־30% ב־1990.

לדברי בן־דוד, "זה ייגמר בבכי. לא נוכל להמשיך ולממן משכורות גבוהות במדינת ישראל לעומת מדינות המערב ואז אתה מגדיל את התמריץ של מוחות לעזוב".

כדי להבין את המשמעות של פתיחת הפער בין ישראל למדינות המפותחות צריך להבין קודם כי פריון העבודה הוא אחד המשתנים העיקריים המשפיעים על השכר. הסיבה לכך פשוטה: עובד שמפיק יותר בכל שעת עבודה יקבל שכר גבוה יותר מהמעסיק שלו, וכך בענפים שבהם הפריון נמוך גם השכר יהיה נמוך יותר ולהפך.

אולם הפריון הוא לא רק תוצאה של חריצות העובד, אלא גם של משתנים רבים אחרים כמו סביבת העבודה שלו, כמות הטכנולוגיה העומדת לרשותו, תשתיות התחבורה והחינוך במשק, איכות הניהול ועוד. כך, כשמתכנת או רופא רואה איך החריצות שלו וכישרונו לא מעלים את הפריון עקב נסיבות שאינן תלויות בו, בעוד שעמיתו בארה"ב או בבריטניה משתכר יותר כי הפריון שלו גבוה יותר - התמריץ להגר גדל. מכאן מגיע החשש של בן־דוד ואחרים לכך שעם השנים גדלים התמריצים של המוכשרים ביותר להגר לחו"ל כדי להגדיל את הפריון והשכר שלהם.

"קושי אמיתי לעבוד במדינת ישראל"

שלושה פרמטרים עיקריים משפיעים על פריון העבודה: הראשון הוא מצב התשתיות הפיזיות כמו התחבורה. "אם הצפיפות בכביש הישראלי גדולה פי 2.5 לעומת ממוצע מדינות ה־OECD, בזמן שיש לנו רק חצי ממספר המכוניות לנפש, זה אומר למשל שבעל מפעל צריך יותר נהגים כדי לשנע את אותה סחורה. מצב זה גורם לכך שהפריון של אותם נהגים הוא נמוך יותר מאשר אותו נהג במדינות ה־OECD".

פרופ פרופ' בן־דוד: "אם הפריון נמוך, ואם הוא הולך ונסוג מהמדינות המובילות, זה ייגמר בבכי. לא נוכל לממן שכר גבוה כמו במערב וזה מתמרץ את המוחות לעזוב" | צילום: עמית שעל פרופ

הפרמטר השני, מסביר בן־דוד, הוא ההון האנושי, שבא לידי ביטוי בעיקר בהשכלה ובחינוך: "בישראל מצב ההון האנושי ממש חצוי לשניים, כאשר בפסגת המשק יש אנשים ברמה הכי גבוהה בעולם, אבל מסביבם שאר המדינה ברמה די נמוכה. הרמה בבתי הספר נמוכה, אפילו אצל המצטיינים". כך לדוגמה, על פי מבחני פיז"ה לבדיקת רמת הלימוד בבתי הספר, רק צ'ילה וטורקיה מציגות הישגים נמוכים יותר מאשר ישראל בכל מדינות ה־OECD.

הפרמטר השלישי המשפיע על פריון העבודה הוא התשתיות הבירוקרטיות, שלדברי בן־דוד, הן "מסואבות עד כדי קושי אמיתי לעבוד במדינת ישראל ויש עלויות גבוהות מאוד לייצור, כי צריך להעסיק כוח אדם שיתמודד מול הבירוקרטיה". הסבר אחר לפער בין ישראל לשאר המדינות המפותחות הוא ההשקעה המעטה יחסית בציוד והון פיזי. ואכן, בשנים 2011–2000 שיעור ההשקעה בישראל היה ב־17% עד 22% נמוך יותר מאשר במדינות הללו.

במרץ פרסם בנק ישראל מחקר שבדק את הפריון לעובד עד 2011. במחקר ניסה הבנק לענות על השאלה איך יכול להיות שהתוצר לשעת עבודה בישראל הוא כה נמוך לעומת מדינות המערב, ועדיין ישראל מצליחה לשמור על פער סביר של רמת חיים מול מדינות אירופה. לפי אנשי הבנק, הסיבה היא כי הישראלי עובד הרבה יותר שעות. ממוצע שעות העבודה בשבוע של הישראלי הוא 37.1, לעומת 33.2 שעות בשבוע של העובד הממוצע במדינות ה־OECD.  

תגיות

77 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

75.
שאו עיניים סביב וראו
חברי, מלח הארץ. תנועת מוער, צבא, התיישבות, חקלאות, הייטק. מה לא? וילדיהם? חצי-חצי. 1/2 בארץ ו 1/2 מחוצה לה. לא עושים הרבה להשבת מי שעזב וראוי שיחיה כאן. אבל אולי הם כמו יהודי התפוצות לפני 1000 שנים יהיו מי שישמור על ערכי האומה כשתחרב המדינה. בגלל שנאת חינם, יוהרה, תאוות בצע וכלכלה שחורה.
יונה ספיר , ת"א  |  05.09.13
74.
אנחנו בדרך החוצה. לא רוצים אבל אין כבר ברירה.
כן, המוכשרים "בורחים". למה להישאר פה? עובדים יותר קשה, מקבלים פחות, תשתיות נוראיות, מערכת החינוך על סף קריסה, מערכת הבריאות על סף קריסה......ושלא נדבר על בועת הנד"ן ההזויה. הנהגה אטומה ומטומטת.....אז למה לקוות? שישתנה פה משהו? בינתיים החיים עוברים מהר מדי....צריך לעבוד בשביל לחיות לא לחיות בשביל לעבוד.... אנחנו זוג בתחילת שנות הארבעים. בעלי בעל תואר שני ואני בעלת תואר שלישי במקצועות מדעיים/הנדסיים.......בקושי גומרים את החודש ועוד מצבנו בסדר (נכנסו לשוק הנדל"ן בשנת 2000 כך שיש לנו נכס משלנו היום). בהסתכלות קדימה לא רואה פתרון. זהו, החלטנו לעזוב, לאנגליה (מקום הולדתי), שם נוכל לחיות בנחת. בעלי צפוי לשלש את ההכנסה שלו שם......ואני ממתינה להצעה ממקום מעולה. חבל, הציונות שהביאה את משפחתי לפה מלכתחילה הפכה מזמן להיות גורם משני....
טלי , ירושלים  |  03.09.13
73.
לא קל לבנות את עצמך מחדש במדינה אחרת, אבל עדיין שווה בשביל הילדים
אחרי שנים של עבודה ובנייה עצמית אתה מתחיל די מאפס, בלי יותר מידי קשרים, בלי להכיר את המנהגים והשפה, בלי לדעת מה נכון לעשות ואפילו משרד התחבורה לא מכיר בניסיון הנהיגה הרב שלך, שלא לדבר על חברות הביטוח, הבנקים וכיו"ב. אבל, בכל זאת, עם כל הקשיים, לא מוותר על זה- בשביל שלילדים שלי תהיה היכולת לקנות דירה, לקבל השכלה גבוהה, לעבוד ולבנות את החיים שלהם בשקט. אז אני פה ולא מתכנן לחזור. לפחות לא בלי אזרחות זרה לכל המשפחה.
ממוצע , צפון אמריקה  |  03.09.13
לכל התגובות