אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התנגשות הטיטאנים, מבחן ראשון: המסך הטוב ביותר בתנאי שטח צילום: ניצן סדן

התנגשות הטיטאנים, מבחן ראשון: המסך הטוב ביותר בתנאי שטח

למי ממכשירי העילית הנמכרים בישראל יש את המסך בעל טווח הצבעים המרשים ביותר? מי מהם הוא הקריא ביותר תחת השמש הישראלית? ממבחני "כלכליסט" עולה כי מכשירי סוני וסמסונג שולטים בכיפה

03.09.2013, 08:12 | ניצן סדן
המסך הוא אחד הרכיבים החשובים ביותר לכל משתמש. כדי לבדוק את איכותו לא די בהצגת הרזולוציה או צפיפות הפיקסלים; עבור רוב הישראלים אין הבדל אמיתי בין "מסך איכותי" ובין "מסך איכותי מאוד". למעשה, לא קל להבדיל בין תצוגת 720p ובין תצוגת 1,080p.

קראו עוד בכלכליסט

המדד החשוב ביותר הוא קריאות המסך תחת תאורה ישירה, שכן מסך שהופך לבלתי קריא ברגע שהוא נחשף לאור השמש מגביל את השימוש במכשיר. מבחן זה נחלק לשניים: תצוגה בתנאי שטח ואיכות צבע ביישומי מולטימדיה.

תצוגה תחת אור השמש

מנצח: גלקסי S4

כדי לבחון את איכות התצוגה בתאורה ישירה, לקחתי את המכשירים אל גג גורד שחקים תל אביבי בשעת צהרים. הפעלתי עליהם יישומים שונים כשהמסך מופנה כלפי - וכשהמכשירים שכובים על גבם והשמש משתקפת בהם ישירות. 

מבדיקתי עולה כי המכשיר בעל הבהירות הגבוהה ביותר הוא הגלקסי S4, שבניגוד למתחריו, משתמש במסך OLED. המסך עצמו מבריק פחות מאחרים ועל כן מסוגל להתמודד עם התאורה בנקל. אחריו, בלט הלומיה 920 של נוקיה, בעל מסך ה-Clear Black, שמצויד בשכבת קיטוב (שגם 'תורמת' למשקלו של המכשיר), שמשתמש בתאורת הסביבה עצמה כדי להבהיר את המסך.

המכשירים תחת תאורה ישירה, צילום: ניצן סדן המכשירים תחת תאורה ישירה | צילום: ניצן סדן המכשירים תחת תאורה ישירה, צילום: ניצן סדן

מסך הרטינה של האייפון 5 זכה למקום טוב באמצע: הבהירות שלו אמנם גבוהה מאוד, אך המסך עצמו גם מבריק יותר משל אחרים. התוצאה היא שכאשר הוא פונה אל המשתמש (למשל, בישיבה באוטובוס) התצוגה ברורה מאוד, אך כאשר הוא מופנה מעלה (למשל, כשמוציאים אותו מהכיס כדי לבדוק מייל בהליכה ברחוב) - התצוגה אפלולית למדי.

מסך הנקסוס 4 בתאורה ישירה, כשהוא פונה למשתמש, צילום: ניצן סדן מסך הנקסוס 4 בתאורה ישירה, כשהוא פונה למשתמש | צילום: ניצן סדן מסך הנקסוס 4 בתאורה ישירה, כשהוא פונה למשתמש, צילום: ניצן סדן

האקספריה Z וה-One של HTC הציגו שניהם תוצאות דומות, אך ב-Z הצבעים נראו פחות טבעיים, כנראה בשל מעבד התצוגה המובנה Bravia Engine של המכשיר, שהושאל מסדרת הטלוויזיות של החברה. תחת תאורה ישירה, הצבעים עוותו אף יותר ואיכות הצפייה נפגעה במעט.

הבהירות הגבוהה של המסכים לא עזרה מול השמש הישראלית, צילום: ניצן סדן הבהירות הגבוהה של המסכים לא עזרה מול השמש הישראלית | צילום: ניצן סדן הבהירות הגבוהה של המסכים לא עזרה מול השמש הישראלית, צילום: ניצן סדן

איכות צבע

מנצח: סוני אקספריה Z

איכות הצבע בתמונות, סרטים ואפליקציות היא עוד מדד חשוב באיכות התצוגה. הבחינה נשענה על סרט FHD ועל שלוש תמונות סטילס בעלות גוון חם, גוון קר ותמונה מאוזנת. סטנדרט הצבע למסכים בתעשיה נקרא SRGB. חריגה מטווח הצבע לא תייצר צבעים חדשים, אלא תשנה את הגוונים שמופיעים בתמונה בצורה שתיראה לא טבעית. כמעט כל החברות השתמשו בהגדרות תצוגה ששומרות על צבעים טבעיים, כאשר שני החריגים הם הסמסונג גלקסי S4 והסוני אקספריה Z. המכשיר של סמסונג מבוסס על מסך OLED, שמדגיש חלק מהצבעים בצורה שחורגת מעט מהסקאלה, אך לא בצורה שמעוותת את הצבעים.

תצוגת האקספריה Z, צילום: הראל עילם תצוגת האקספריה Z | צילום: הראל עילם תצוגת האקספריה Z, צילום: הראל עילם

לעומתו, מעבד ה-Bravia של האקספריה Z חרג מהסקאלה בצורה משמעותית. ואולם, במקום ליצור גוונים לא טבעיים, המעבד פשוט הרחיב את הגוונים הקיימים בצורה מאוזנת בהתאם לטמפרטורה שלהם: למשל, אם הצבעים היו חמים, האקספריה הציג אותם כהים יותר. בכך, הצבע אמנם נראה פחות מדויק אבל הרבה יותר עשיר ומרשים.

בעוד האקספריה זכה במבחן ואחריו הגיע הגלקסי, כל יתר המכשירים הציגו איכות צבע טבעית דומה מאוד, בצורה שכמעט לא ניתן להבחין בה. היחיד שהתבלט על פניהם היה האייפון 5.

סיכום

דור הסמארטפונים האחרון נשען על רזולוציית Full HD טבעית - 1,920 על 1,080 פיקסל. יש להניח שהשיפורים הבאים יהיו קודם כל בצפיפות הפיקסלים. זאת, משום שרזולוציה גבוהה יותר עד לרמה של 4K (גבוהה פי 4 משל Full HD) מצריכה משאבי מעבד עצומים, מה שייקר את המכשיר ולא בהכרח יבוא לידי ביטוי בכל אפליקציה.

"רזולוציית" העין שלכם עומדת על קצת יותר 570 מגה-פיקסל (בצפיפות של 600 פיקסלים לאינץ' ממרחק של 25 ס"מ). מכאן ניתן שאמנם יקח עוד זמן מה, אבל בסופו של דבר יגיעו המסכים אל גבול האפקטיביות שלהם.

ההישענות של סוני על מעבד תמונה נוסף התגלתה כהחלטה נבונה, שראוי שיאמצו גם חברות אחרות שיש להן גישה לטכנולוגיית שיפור תצוגה שכזו (אלו שמייצרות גם טלוויזיות - סמסונג, LG ו-HTC שנשענת על מסך של שארפ).

ראויים לציון הם האייפון 5 והבלקברי Z10, שלמרות שהמסכים שלהם איכותיים מאוד, הם מרשימים פחות מהמתחרים בשל היותם קטנים יותר (ארבעה אינץ' ו-4.2 בהתאמה). כנראה שהדגמים הבאים שלהם יתהדרו בתצוגה גדולה יותר, כדי ליישר קו עם התחרות.

תגיות