אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פחד ותיעוב באינטרנט: יחסים מקוונים, גרסת טרי גיליאם צילום: CC by Rita Molnár

דו"ח טכנולוגי

פחד ותיעוב באינטרנט: יחסים מקוונים, גרסת טרי גיליאם

הבמאי המפורסם מציג ביקורת מעניינת ומטרידה על הקשר שבין פרסומות, יחסים וזהות המשתמש, תפקידו של סטיבן אלופ בעסקת מיקרוסופט-נוקיה ותושבי עיירה נידחת במקסיקו מקימים בעצם רשת תקשורת סלולרית

03.09.2013, 14:39 | יוסי גורביץ
הפחד מלהיות מי שאתם 

הבמאי טרי גיליאם (מכותבי "מונטי פייתון", במאי "ברזיל" ו-"12 הקופים"), מוציא כעת סרט בשם The Zero Thorem שעוסק בחוסר יכולתם של אנשים לנהל מערכת יחסים דרך הרשת. לגיליאם, יוצר פרובוקטיבי ומעניין, יש כמה דברים לומר על הרגלי התקשורת של האנושות."יש לנו גישה לכל המידע בעולם, אבל האם נותרו לנו מערכות יחסים אמיתיות"? תהה הבמאי.

"אני מוצא את זה מרתק שאנשים עדיין מעדיפים להשתמש בזהויות בדויות וזו הדרך היחידה שבה הרבה אנשים צעירים מסוגלים לתקשר זה עם זה", הוסיף. מותר לתהות בקשר לתקפות ההנחה הזו, ולתהות האם גיליאם, ממרומי גילו, עושה מה שעושים קשישים רבים - מניח אוטומטית שהדור הנוכחי דפוק יותר מקודמיו.

טרי גיליאם, צילום: CC by  Rita Molnár טרי גיליאם | צילום: CC by Rita Molnár טרי גיליאם, צילום: CC by  Rita Molnár


גיליאם טען גם שהפרסומות מעוותות את הדרך בה אנו תופסים את עצמנו ואת העולם. למשל, משתמשי פייסבוק רבים מנסים להיראות אופטימיים וחייכנים, בין היתר בשל השפעת הדימויים שהם רואים בתעשיית הפרסום.

אבל פרסומות לחוד ומציאות לחוד: רובנו לא יפים, לא זוהרים ולא בהכרח אופטימיים - ובבואנו במגע עם אחרים שהופצצו בפרסומות - נשק להשמדה המונית של האישיות, אנו מפחדים. הנטיה הטבעית היא לעוות את עצמנו כדי ליישר קו עם התדמית הקופצנית והסימפטית שאמורה למצוא חן בעיני הזולת. תוך זמן קצר אין מנוס משימוש בזהות בדויה. 

יכול להיות שמבחן הזמן יוכיח אחרת - אבל כרגע, נראה שספרי ההיסטוריה של הדור הבא יתייחסו לימינו אנו כתקופת עסקת פאוסט הגדולה: העידן בו קיבלנו כל מידע אפשרי מהרשת ושילמנו על כך בחלק מרכזי מהאנושיות שלנו.   

להתראות, נוקיה

הבוקר נודע כי מיקרוסופט תקנה את חטיבת המכשירים של נוקיה ב-7.2 מיליארד דולר. המשמעות היא שנוקיה שרובכם מכירים תפסיק להתקיים. מי שהיתה ענקית הטלפונים השלטת בעולם רק לפני כמה שנים היא עכשיו קליפה חלולה.

מנכ"ל נוקיה, איש מיקרוסופט לשעבר סטיבן אלופ, יהפוך למנהל של החטיבה החדשה במיקרוסופט. ותיקי נוקיה מצקצקים עתה בלשונם; הם לא סבלו את אלופ מהרגע הראשון והאשימו אותו שהבחירה שלו "לקפוץ מהאסדה הבוערת למים הקפואים" כלשון המטאפורה המפורסמת שלו, היתה בסך הכל נסיון לשרת את סדר היום של מיקרוסופט.

מנכ"ל מיקרוסופט סטיב באלמר (מימין) ומנכ"ל נוקיה סטיבן אלופ, צילום: בלומברג מנכ"ל מיקרוסופט סטיב באלמר (מימין) ומנכ"ל נוקיה סטיבן אלופ | צילום: בלומברג מנכ"ל מיקרוסופט סטיב באלמר (מימין) ומנכ"ל נוקיה סטיבן אלופ, צילום: בלומברג

האמת, לא ברור האם היתה לה בכלל ברירה. המכירות של נוקיה דעכו בקצב מסחרר והיא איימה להפוך להערת שוליים היסטורית. בצורתה החדשה, כשהאינטגרציה עם חטיבת ווינדוס פון תהיה מלאה, יכול להיות שהיא תשוב ושתהיה רלוונטית. הרווח, עם זאת, יהיה כולו של מיקרוסופט. זו תהיה ככל הנראה העסקה הגדולה האחרונה של סטיב באלמר כמנכ"ל מיקרוסופט. נראה אם היא תהיה מסוגלת לשנות את המורשת שהוא משאיר אחריו.

אין רשת? נייצר בעצמנו

יש במקסיקו עיירה בשם ווילה טאלס דה קסטרו ואם לא שמעתם עליה, זה בהחלט נסלח. מדובר בעיירה כל כך נידחת שחברות הטלקום אוכלות-הכל של מקסיקו הסתכלו על האיזור והגיעו למסקנה שלא שווה להם להתאמץ עבורו. כסף הם לא יראו משם. יש במקום בסך הכל 2,500 איש.

התושבים לקחו את העניינים לידיים והחליטו ליצור רשת סלולר משלהם. הם קנו תחום תדרים מתחנת הרדיו המקומית, והרשת שלהם מתבססת על תחנת רדיו שמופעלת על ידי תוכנה שמנתבת שיחות. המחיר נמוך יחסית, 1.2 דולר לחודש, אבל השירות מוגבל בהתאם: התושבים מתבקשים שלא לנהל שיחות של יותר מחמש דקות כדי שלא להעמיס על הרשת. מי שרוצה לנהל שיחות לארה"ב, יצטרך לשלם קצת יותר.

אנטנת סלולר. במקסיקו נשענו על תשתית אנטנות רדיו, צילום: בלומברג אנטנת סלולר. במקסיקו נשענו על תשתית אנטנות רדיו | צילום: בלומברג אנטנת סלולר. במקסיקו נשענו על תשתית אנטנות רדיו, צילום: בלומברג

הרשת המקומית היא תוצאה של שיתוף פעולה בין ארגונים ללא מטרת רווח ובין העיריה של ווילה טאלס דה קסטרו. הפעילים אומרים שיש לא מעט עיירות במצבן של ווילה טאלס, ושהם שוקלים להרחיב את המיזם הזה גם אליהן. עד כה נרשמו 600 מתושבי העיירה למיזם. כדי שזה יעבוד, כמובן, צריך שיתוף פעולה של העיריה, שגם מציבה את האנטנות הסלולריות על שטחה.


לפעמים ישנן בעיות שלגורמים עסקיים פשוט לא משתלם לפתור והמשתמשים צריכים לקחת יוזמה בעצמם. זו לא "יד נעלמה" שפותרת בעיות בעצמה, אלא אנשים שלא מקבלים משהו שטבעי שיקבלו ונאלצו לבזבז זמן, משאבים ומאמץ; האמונה ביד הנעלמה היא מיסטית לא פחות מהאמונה במפלצות ספגטי ונחשים מדברים.

קצרצרים

1. קים דוטקום, האיש שמאחורי מגה, שוקל להיכנס לחיים הפוליטיים בניו זילנד, שממשלתה ריגלה אחריו בעבר וביצעה פשיטה צבאית על ביתו בגלל תביעה על הפרות זכויות יוצרים נגדו בארה"ב. עם זאת, דוטקום לא יוכל לשמש כחבר פרלמנט – הוא רק תושב של ניו זילנד, וכדי להיבחר אתה צריך להיות אזרח. הוא מתכוון להיות הנשיא של מפלגה חדשה - תפקיד מקביל לשל עובדיה יוסף בש"ס. דוטקום פופולרי למדי בקרב האוכלוסיה של ניו זילנד; האישיות הצבעונית שלו ודאי תשחק לטובתו – כמו גם העוינות הגוברת כנגד החדירה לפרטיות מצד ארה"ב.  

קים דוטקום, צילום: רויטרס קים דוטקום | צילום: רויטרס קים דוטקום, צילום: רויטרס

2. הצבא האלקטרוני הסורי, קבוצת ההאקרים המשועממים של בשאר אסד, מפגין שליטה מופלאה ברזי האינטרנט. אנשיו פרצו לאתר המארינס והציב שם טקסט שקורא להם לסרב פקודה אם וכאשר יידרשו לפלוש לסוריה (ספינה עמוסת נחתים משייטת לה בשלווה במימי הים התיכון, סביבה משחתות טילים). הסיכוי שנחת כלשהו יתרשם מהקריאה הזו דוחף את האפס מלמטה. בנוסף, אתר המארינס הוא אתר תדמיתי וככל הנראה שלא גולשים בו יותר מדי חיילים.   

3. ארול קומאר, מהנדס הודי שמתאר את עצמו כבעל אובססיה לאבטחה, גילה פרצת אבטחה מרתקת בפייסבוק. דרכה, הוא יכול למחוק כל תמונה בכל חשבון. הוא דיווח על הבאג הזה להנהלת הרשת החברתית ובניגוד להאקר הפלסטיני ח'אליל, אליו החברה דווקא טרחה להתייחס ואפילו שילמה לו סכום של 12,500 דולר על החשיפה.

הערה מנהלתית: עבדכם הנאמן מתכוון לנצל את הסופ"ש הארוך שנוצר עקב שובו העונתי של חג חקלאי כנעני כדי לצאת לחופשה. שידורנו ישובו לסדרם ביום שני הבא. נשמח לראות את כולכם, וזכרו: יש חיים אחרי ארוחת החג המשפחתית, החזיקו מעמד.
 

תגיות