אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אנשים out - מחשבים in?

אנשים out - מחשבים in?

שיקול הדעת הרציונאלי מאבד את הבכורה בשוק ההון לטובת כוחות חדשים

04.09.2013, 08:10 | אלכס זבז'ינסקי

המסחר בבורסה אמור לשקף בכל יחידת זמן את השווי הכלכלי של נייר ערך. כמובן שבמציאות לא חסרות דוגמאות שבפרקי זמן, אפילו ממושכים, מתנפחות בועות פיננסיות, או שניירות ערך יורדים לשפל ללא הסבר כלכלי. סטיות אלה מובנות בטבע שווקים ומושרשות בפסיכולוגיה האנושית. בשנים האחרונות אנו צופים בהתפתחות של כוחות חדשים בעלי פוטנציאל להסיט את הערכים הכלכליים מן המסלול הטבעי שלהם.

הגורם הראשון קשור להתגברות משקלם של מוצרי השקעה פאסיביים שעוקבים אחר המדדים השונים. מוצרי השקעה פאסיביים מתאימים למשקיעים קטנים, מכיוון שהם מאפשרים להם להגיע לפיזור השקעה רחב עם סכום כסף קטן יחסית. כל עוד משקל המוצרים הפאסיביים אינו גבוה, הם משתלבים היטב במסחר ואף תורמים להגברת הנזילות.

אולם, אם מרבית המסחר מורכב מכסף שמנוהל בצורה פאסיבית, אין שום מנגנון שדואג שלא ייווצרו פערים בין שווין הכלכלי של החברות לבין שווי השוק שלהן. מיעוט כסף אקטיבי שמחפש לנצל פער בין שווי כלכלי לבין שווי בפועל ע"י ביצוע מחקר כלכלי, מנציח עיוותים.

אם ניקח מקרה קיצוני שבו כל הכסף במדד מניות מנוהל בצורה פאסיבית, הדבר היחיד שיקבע את רמת המדד תהיה כניסה או יציאה של כספים אל המדד או ממנו, בלי קשר לפרמטרים כלכליים. שוק כזה יהפוך לתנודתי ביותר ונתון להשפעה של גורמים אקראיים לחלוטין.

מחשבים במקום אנשים (אילוסטרציה), צילום: shutterstock מחשבים במקום אנשים (אילוסטרציה) | צילום: shutterstock מחשבים במקום אנשים (אילוסטרציה), צילום: shutterstock

גורם נוסף שמאיים לפגוע באמינות המסחר הוא השתלטות של מסחר ממוחשב. על פי הערכות שונות, היקף המסחר הממוחשב בבורסות המניות בארה"ב גדל מכ-20% בשנת 2005 לכ- 70%-80% כיום. המחשבים מתחרים בינם ךבין עצמם על מהירות הביצוע ועל היכולת לזהות סטייה הכי קטנה, אותה הם מתרגמים לרווח קל ומהיר.

יש שיטענו כי המחשבים הגבירו מאוד נזילות השווקים. לראיה הם מציגים צמצום דרסטי במרווחים בין מחירי המכירה לקנייה שמצוטטים בבורסות. הבעיה מתגלה כאשר השוק סוטה מסיבה כלשהי מן התוואי שהתוכנה מזהה כ"רגיל". במקרה כזה הנזילות לפתע נעלמת והמרווחים בין מחירי המכירה לקנייה גדלים במהירות. אלגוריתמים מתוחכמים לא מסוגלים להתמודד עם מצבים אלה ומתנהגים בצורה לא רציונאלית. לפעמים המחירים מגיעים לרמות אבסורדיות, כמו שהיה בכמה מקרים לאחרונה, כאשר חלק מן המניות בארה"ב ירדו למחיר קרוב לאפס ואחרות זינקו לשמים.

כפי שראינו בכמה הזדמנויות, מחשבים מסוגלים להפיל בורסות שלמות בזמן קצר. המקרה המפורסם ביותר בשנים האחרונות התרחש בחודש מאי 2010, כאשר מדד הדאו ג'ונס נפל בתוך דקות ספורות כמעט ב-9%. מקרים של נפילות חדות במניות בודדות מתרחשים בתדירות יותר ויותר גבוהה. הסיכונים מתגברים נוכח הקשרים המובנים בתוכנות מסחר בין מניות שונות, ואפילו בין בורסות שונות ברחבי העולם. כתוצאה, לעיתים בעיה במקום אחד מתפשטת במהירות רבה למקומות אחרים.

עושי שוק אנושיים שאמורים למתן את התנודות בשווקים אינם מסוגלים להתמודד עם המתחרים האלקטרוניים. בתקופות רגילות ה"ברוקרים" הממוחשבים מורידים מחירי עסקאות (פער בין מחירי קנייה למכירה) אל הרצפה ומוציאים את המתחרים האנושיים מהמשחק. בעת משברים, אנשים לא מסוגלים לפתח מהירות תגובה שיכולה להתמודד עם נפילות בשווקים שמתרחשות בפרק זמן מאוד קצר.

התוצאה המשותפת של השתלטות מוצרי השקעה פאסיביים ומסחר ממוחשב גורמת להוצאת שיקול הדעת האנושי אל מחוץ למסחר. הבורסות הנשלטות יותר ויותר ע"י זרימת כספים "פאסיביים" ותוכנות מחשב עלולות להרחיק את שוקי ההון ממטרתם המקורית - להוות מכשיר כלכלי חשוב שמפגיש בין כספי החוסכים לצורכי מימון של מגזרים שונים, במחירים כדאיים כלכלית לשני הצדדים.

תגיות