אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איסלנד: תביעה ייצוגית של 3.3 מיליארד דולר נגד הבנקים על "תנאים לא הוגנים" צילום: בלומברג

איסלנד: תביעה ייצוגית של 3.3 מיליארד דולר נגד הבנקים על "תנאים לא הוגנים"

לקוחות תבעו את הבנקים במדינה על הפסדים שנגרמו בשל הצמדת המשכנתאות שניתנו על ידיהם לאינפלציה - בניגוד לחוקי האזור

05.09.2013, 18:43 | בלומברג

ייתכן שהבנקים באיסלנד ייאלצו להוסיף הפסד של 3.3 מיליארד דולר למאזניהם בשל תביעה מצד הקבוצה הגדולה ביותר במדינה להגנת בעלי הבתים. התביעה מוגשת מצד לקוחות הבנק בגין הפסדים שנגרמו בשל הצמדת המשכנתאות שניתנו על-ידי הבנקים לאינפלציה.

קראו עוד בכלכליסט

הבנקים, שב-2010 הפסידו בתביעה דומה בשל הצמדת הלוואות לשערי חליפין זרים, כבר ויתרו על חובות בסך 2.1 מיליארד דולר מאז 2008, אז המשבר הכלכלי ריסק את המגזר הפיננסי של המדינה.

כעת ניצבים הבנקים בפני שתי תביעות נפרדות בגין מכירת הלוואות צמודות-אינפלציה שכנראה עומדות בסתירה לחוקי האזור הכלכלי האירופי האוסרים חוזי צרכנות הכוללים תנאים בלתי הוגנים.

ריקאוויק, איסלנד, צילום: בלומברג ריקאוויק, איסלנד | צילום: בלומברג ריקאוויק, איסלנד, צילום: בלומברג

וילהאלמור ביארנאסון, יו"ר ארגון בעלי הבתים בריקיאוויק המייצג כ-10% מבעלי הבתים באיסלנד, מפציר בבתי המשפט "לתקן את העוולה" שלדבריו נגרמה ללווים כאשר המשבר ב-2008 הביא לעלייה מסחררת של עד 19% באינפלציה. עליות במדד המחירים לצרכן הוסיפו לנטל החוב הפרטי כ-400 מיליארד קורונה (3.3 מיליארד דולר), אמר ביארנאסון.

עד כה, היקף ההפחתה מציב את איסלנד כמובילה עולמית במימדי הקלת חובות, כך על פי דאנסק בנק (Danske Bank), הבנק הגדול באיסלנד. ממשלתו של סיגמונדור גונלוגסן זכתה בבחירות באפריל האחרון בין השאר הודות להבטחתו של ראש הממשלה להקל עוד יותר את נטל החובות.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
אגב כל המשכנתאות בישראל צמודות למדד המחירים לצרכן
שינוי במדד המחירים לצרכן הוא למעשה שינוי אינפלציה. מה למעשה זה אומר? זה אומר שכאשר אינפלציה גדלה, ההחזר החודשי שלכם יקפוץ בצורה מטורפת. למה? כי החזרי משכנתא בתחילת הדרך הם בעיקר ריבית (הקרן עדיין ענקית). בנוסף, משכנתאו רבות צמודות לפריים+ריבית שקבע הבנק. כאשר אינפלציה גדלה, המשכנתא גדלה. בנק ישראל לא אוהב אינפלציה ומעלה את הריבית ולכן גם ריבית הפריים גדלה. אתם למעשה נכנסים למלחצי ברזל: מצד אחד ההצמדה לאינפלציה מגדילה את ההחזר החודשי, מצד שני ההצמדה לפריים עושה אותו דבר. בקיצור קפיצה כפולה. לא סתם בנק ישראל דורש שלפחות שליש מהמשכנתא יהיה בריבית קבועה, כדי שלפחות המכה של עליית ריבית הפריים לא תחריב אתכם. אבל רגע? מה קורה כאשר ריבית פריים עולה? המשכנתאות מתייקרות. זה אומר ירידה במחירי דיור כי פחות אנשים יקנו. מה המשמעות מבחינת אלו שכבר קנו וקשה להם? בישראל המשכנתאות הם לא כמו באמריקה. זה אומר שאתם חייבים להחזיר את המשכנתא גם אם יצאתם מהבית (באמריקה זה הלוואות נון ריקורס, זה אומר שעזבת את הבית, זה הבעיה של הבנק). נחזור לישראל. מחירי דיור יורדים, החזרי משכנתא גדלו בצורה ניכרת ואתם החלטתם לממש את הדירה. הבעיה היא שמחירי דיור ירדו ולכן אתם עדיין בהפסד. בכלכלה קוראים לזה "מלכודת חוב" וזה מה שמצפה להמוני ישראלים. יש כמה מצבים: 1. בנק ישראל מעלה ריבית פריים והאינפלציה נמוכה מאוד: חצי נחמה וחצי הרס. 2. בנק ישראל מעלה ריבית פריים ולא מצליח להשתלטת על האינפלציה: הרס טוטאלי. המשכנתא תתנפח מאוד. 3. בנק ישראל מוריד ריבית והאינפלציה מאוד נמוכה: זה המצב כרגע, זה לא ימשך לעד. למעשה שוק המשכנתאות בישראל היא תערובת נפיצה מאוד. יש מעט מאוד בנקים, כל בנק נחשב לכזה שאסור לו לקרוס (חשוב סיסטמתית). אם יקרה התסריט השני שציינתי, הכלכלה שלנו תיחרב. בגלל זה בנק ישראל מנסה להזיז אותנו מרכישת דירות.
מישקפופר , אשדוד  |  06.09.13