אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקנס של 4 חברות הדלק הגדולות: יכול היה להגיע לעשרות מיליוני שקלים צילום: אוראל כהן

הקנס של 4 חברות הדלק הגדולות: יכול היה להגיע לעשרות מיליוני שקלים

מה גרם למשרד להגנת הסביבה לקפל את תיק הדגל אף שחברות הדלק הסכימו להודות ב"הסתרה שיטתית ומתמשכת"?

08.09.2013, 08:57 | תומר גנון
הסדר טיעון בתיק של המשרד להגנת הסביבה נגד חברות הדלק הסתירו עשרות דליפות וישלמו קנס של פחות ממיליון שקל תיק הדגל של המשרד להגנת הסביבה נגד חברות הדלק נסגר בהסדר טיעון. ארבע חברות הדלק הגדולות - פז, סונול, דלק ודור אלון - הודו בהסתרת דליפות דלקים, באי־דיווח על בדיקות ובזיהום הסביבה, אך ישלמו קנס של כמה מאות אלפי שקלים ובתמורה ההאשמות נגד בכיריהן יימחקו תומר גנון, 23 תגובותלכתבה המלאה
להסדרי הטיעון שנחתמו עם ארבע חברות הדלק הגדולות יש מסר מטריד בתחום האכיפה הסביבתית: אפשר להסתיר, אפשר לא לדווח, ובסוף אפשר לברוח מאחריות אישית ולשלם קנסות אפסיים.

במשרד להגנת הסביבה חלמו בתחילת הדרך על פסק דין מהדהד שישמש תמרור אזהרה לתאגידי הענק, על קביעת נורמות חדשות של אחריות אישית וקנסות ברוח התפיסה שהמזהם משלם. כשהחלום נגמר, הם נשארו עם עברייני סביבה סדרתיים שמשלמים קנסות שנמוכים כנראה משכר הטרחה לעורכי הדין שלהם.

תחנת תדלוק של סונול, צילום: דורון גולן תחנת תדלוק של סונול | צילום: דורון גולן תחנת תדלוק של סונול, צילום: דורון גולן

מה גרם למשרד להגנת הסביבה לקפל את תיק הדגל אף שחברות הדלק הסכימו להודות ב"הסתרה שיטתית ומתמשכת"? עקרונית, על כל עבירה של אי־דיווח באותם ימים בית המשפט היה יכול לגזור קנס של עד 300 אלף שקל. כאשר מדובר במאות עבירות, הקנס היה יכול באופן תיאורטי להגיע גם לסכומים של עשרות מיליוני שקלים. בפועל, הקנסות שנגזרו נמוכים משמעותית.

כשקוראים בפרוטוקולים של הדיונים בבית המשפט איך חברות עם הכנסות של מיליארדי שקלים בשנה מתפלפלות על קנסות מצחיקים של כמה מאות אלפי שקלים, קשה שלא להרגיש שמשהו פה עקום. על עבירות של ניירות ערך, שבהן אין סיכון חיי אדם כמו בעבירות סביבה, בית השקעות כמו איפקס שילם 150 מיליון שקל כדי לחמוק מאשמה פלילית. ניתן היה לצפות שחברות שסיימו את 2012 עם רווח נקי מצרפי של כ־280 מיליון שקל ישלמו הרבה יותר.

תגיות