אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נוקיה: ספינת דגל שטבעה

נוקיה: ספינת דגל שטבעה

במידה רבה, פינלנד היא ארצה של נוקיה, ונוקיה היתה, עד לאחרונה לפחות, ספינת הדגל הכלכלית של פינלנד

08.09.2013, 09:11 | אסף גלעד

כשביקרתי בשנה שעברה במפעל הייצור של נוקיה בעיירה סאלו שבפינלנד, המתינה לי הפתעה בדמות גל פיטורים בהיקף חסר תקדים של 10,000 עובדים בעולם כולו, מהם חמישית בפינלנד. למרות הזעם והכאב, התקווה היחידה של העובדים היתה ונותרה מערכת ההפעלה הסלולרית של מיקרוסופט - הווינדוס פון. מנהיג איגוד עובדי המפעל, אימו לסקלה, שיצא אל העיתונות באותו בוקר בסאלו, אמר שמעתה הכל תלוי בהצלחת מערכת ההפעלה מבית מיקרוסופט. בבוקר שלמחרת צצו שמועות רבות על ביקורים של מיקרוסופט במפעל. שמועות אחרות דיברו על רכישה אפשרית על ידי סמסונג. היה ברור לכל שפינלנד איבדה את נוקיה, ונוקיה איבדה את פינלנד. 

קראו עוד בכלכליסט

סטיב באלמר מנכ"ל מיקרוסופט וסטיבן אלופ מנכ"ל נוקיה, צילום: בלומברג סטיב באלמר מנכ"ל מיקרוסופט וסטיבן אלופ מנכ"ל נוקיה | צילום: בלומברג סטיב באלמר מנכ"ל מיקרוסופט וסטיבן אלופ מנכ"ל נוקיה, צילום: בלומברג

במידה רבה, פינלנד היא ארצה של נוקיה, ונוקיה היתה, עד לאחרונה לפחות, ספינת הדגל הכלכלית של פינלנד. דוגמה לכך אפשר למצוא למכביר בהלסינקי: אפשר למצוא שם ברים שמגישים הנחות לאלכוהול רק על גבי מכשירי לומיה, וכרטיסי SIM שניתן להפעיל אותם רק במגע עם המכשיר הפיני. אבל ברחובות הלסינקי הבירה כבר אפשר לראות צעירים רבים נושאים בכיסם אייפון או מכשיר סמסונג. לחלקם יש מכשירי לומיה חדשים ולחלקם מכשירים ותיקים יותר, המתלווים למכשיר אייפון יוקרתי.

נוקיה ממשיכה לצנוח בנתח השוק שלה בעולם. ההשקות של מכשירי הלומיה השונים אמנם העלו את מניית החברה ב־100% ביחס לשפל של קיץ 2012, אבל החברה עדיין נסחרת במחיר שפל יחסית לשנים שקדמו. מאז שהושק מכשיר האייפון של אפל ב־2007 איבדה נוקיה יותר מ־80 מיליארד דולר משווי השוק שלה, עם המעמד של מובילת שוק הסלולר.

עד כמה שולטת נוקיה בכלכלה הפינית? הכלכלן יירקו אלי־יירקי ממכון המחקר הלאומי הפיני ETLA הסביר ל"כלכליסט" כי חלקה היחסי של נוקיה בתוצר הלאומי הגולמי של נוקיה עמד בתחילת המילניום על 4%, וב־2011 הוא הידרדר ל־0.8% בלבד. כיום נוקיה מעסיקה בפינלנד מעט מעל 12 אלף איש, לאחר שב־2005 העסיקה 23.5 אלף. "לא הכל הוא תוצר של פיטורים", הסביר אלי־יירקי. "נוקיה עשתה שימוש בחברות מיקור־חוץ והפסיקה לעבוד איתן, או העבירה פעילויות שלמות אל מחוץ לחברה, לחברות כמו רנסס היפנית או אקסנצ'ר האמריקאית".

תגיות