אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השבוע: דירקטוריון תעש יאשר את מתווה ההפרטה

השבוע: דירקטוריון תעש יאשר את מתווה ההפרטה

כחלק מהמהלך יוסדר מעבר תעש מרמת השרון לנגב עד שנת 2020. כמו כן תוסדר פרישת 950 עובדים שיזכו לתנאים דומים ל-1,050 העובדים שפרשו ממנה עד כה

08.09.2013, 11:35 | גיל קליאן

אחרי שהפרטת תעש נמצאת בהליכים שונים זה יותר מעשור ולא מתקדמת – ערב החג הגיעו החברה והמדינה להסכמות שעשויות לקדם את התהליך בחודשים הקרובים. החברה הודיעה היום כי מועצת המנהלים של תעש, בראשות היו"ר אודי אדם תתכנס השבוע לאישור מתווה הפרטת החברה לקראת דיון שיתקיים בוועדת שרים להפרטה בראשות ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון משה (בוגי) יעלון ושר האוצר יאיר לפיד. הערכות החברה הן כי גיבוש החלטת ההפרטה תושלם במהלך החודש הקרוב, אישור החלטת ההפרטה בממשלה ובכנסת מתוכנן לחודש אוקטובר 2013 ויציאה למכרז ההפרטה מתוכנן בלו"ז בעוד מספר חודשים.

קראו עוד בכלכליסט

אודי אדם, הראל לוקר ואבי פלדר על רקע טנק אודי אדם, הראל לוקר ואבי פלדר על רקע טנק אודי אדם, הראל לוקר ואבי פלדר על רקע טנק

המחלוקת העיקרית שתקעה את ההליך הנוכחי היתה השאלה מה לעשות עם מספר יחידות של החברה ובראשן גבעון (העוסקת בהנעה רקטית) שהיה ברור כי לא יוכלו להיות חלק מההפרטה בגלל סיבות ביטחוניות. לגבי יחידות אלה הוחלט כי יישארו כיחידות של משרד הביטחון, ולא יופרטו עם החברה.

בינתיים הוחלט כי תוקם חברה חדשה שתקלוט את פעילות תעש ללא משקולות פיננסיות מהעבר (הפסדים של כ-14 שנים והתחייבויות גדולות לעובדים והפורשים), וכחלק מהמהלך יוסדר גם מעבר תעש מרמת השרון לנגב עד שנת 2020, וכן טיהור הקרקע המזוהמת של מתחם התעש על מנת לאפשר שם תוכניות פיתוח.

כבר יותר מעשור נמצאת הפרטת תעש בשלבים שונים של התדיינות ממשלתית. פעמיים בשמונה השנים האחרונות נדמה היה שזה אוטוטו קורה: ב־2005 החליטה הממשלה למזג את הנכסים המהותיים של תעש לתוך חברה ממשלתית ביטחונית אחרת - רפאל, ולמכור את שאר הפעילויות. נושא ההפרטה המשיך לעלות ולרדת מהפרק ללא התפתחות משמעותית, וב־2010 הגיע שוב לנקודת רתיחה, ושוב הושגה הסכמה בין משרד הביטחון למשרד האוצר על מיזוג תעש לתוך רפאל, אולם גם המהלך הזה נתקע.

במסגרת ההפרטה יוסדרו גם פרישה של כשליש מעובדי תעש – 950 עובדים – שיזכו לתנאים דומים כמו 1,050 העובדים שפרשו ממנה עד כה. כמו כן הוסדרו גם תנאי העבודה להם יזכו העובדים שיעברו לחברה החדשה. המדינה תקים קרן להבטחת זכויות עובדי התעש הפורשים בהיקף של 830 מיליון שקל.

אותם 950 עובדים מהווים כיום משקולת לא פשוטה על תוצאות החברה. בראיון ל"כלכליסט" לפני כחצי שנה אמרה ניצה פוזנר, אז יו"ר החברה, כי "המשכורות ל־950 עובדים מיותרים עולות לנו 220 מיליון שקל לשנה. החברה נושאת בתשלומי הפנסיה של העובדים עוד מתקופת המעבר מיחידת סמך לחברה וזה יוצר חור שהוא מאוד גדול. כדי לכסות את החור ולשלם משכורות לעובדים המדינה מעמידה הלוואות או מענקים של מאות מיליוני שקלים בשנה. ב־2010 למשל עמד הסכום על 750 מיליון שקל".

תגיות