אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איזה מזל שאין לנו נוקיה בישראל צילום: CC-By-SA - Soltys0

פרשנות

איזה מזל שאין לנו נוקיה בישראל

לפני שלוש שנים תהה שר האוצר דאז, יובל שטייניץ, מדוע אין בישראל חברת ענק כנוקיה, שנושאת על גבה את ההייטק. מכירת נוקיה למיקרוסופט מוכיחה כי הימצאות חברה שכזו היתה מסכנת את כלכלת ישראל וכי המודל המקומי המגוון עדיף בהרבה

08.09.2013, 12:25 | מאיר אורבך
ביוני 2010 אמר שר האוצר דאז, יובל שטייניץ שישראל חייבת שיהיו לה תנאים להקמת נוקיה ישראלית. פעמים רבות מאז שחברות הייטק ישראליות נמכרו ללא הפסקה ייחלו בכירים בתעשיה להקמת חברה כמו נוקיה - חברה גדולה עצמאית שאינה בבעלות חברה זרה בינלאומית. בתעשיה תמיד הצביעו על טבע כדוגמא טובה לכך אבל מיהרו להשלים שהיא אינה חברת הייטק אלא חברת תרופות.

קראו עוד בכלכליסט

מכירתה של נוקיה למיקרוסופט והשנים האחרונות בחייה כחברה עצמאית הוכיחו שכמה טוב שלישראל אין נוקיה אחת גדולה אלא עדיף שיהיו לה הרבה חברות דוגמת מלאנוקס, נייס ואחרות.

נוקיה ישראלית? לא תודה, צילום: אוראל כהן נוקיה ישראלית? לא תודה | צילום: אוראל כהן נוקיה ישראלית? לא תודה, צילום: אוראל כהן

במשך שנים רבות נוקיה היתה פינלנד ופינלנד היתה נוקיה; עוצמתה של החברה כשליטה הבלתי מעורערת של העולם הסלולרי הישן הביאה לפינלנד הכרה כמדינה טכנולוגית מתקדמת ומספר רב של מועסקים במדינה וערים שלמות התבססו על התעסוקה בנוקיה או עבורה.

תלות זו היתה טובה מאוד לפינלנד לאורך הרבה שנים, אבל אז קרה לנוקיה ולפינלנד דבר איום ונורא שקוראים לו סטיב ג'ובס. ב-2007 השיקה אפל את האייפון ובאותו רגע החלה נוקיה לחשב קיצה לאחור. 

נוקיה התעלמה מהמכשיר החדש, בדומה למיקרוסופט, שמנהלה היוצא סטיב באלמר טען בתחילה שאינו מאמין שהמכשיר יצליח. חוסר היכולת של נוקיה ושל מיקרוסופט לחזות את העתיד קשר את גורל שתיהם. לנוקיה, שהיתה עיוורת למגמה החדשה בשוק המובייל, היה זה גזר דין מוות להיותה חברה עצמאית. הכנסותיה התמעטו ועד הגעתו של סטיבן אלופ ממיקרוסופט (שכונה בתחילה "הסוס הטרויאני של מיקרוסופט") החברה כמעט מתה. בצעדים קיצוניים שכללו פיטורי עשרות אלפי אנשים ובחירה בווינדוס פון 8 של מיקרוסופט כמערכת הפעלה בלעדית הצליח אלופ להנשים את החברה ולא יותר.

סטיבן אלופ, מנכ"ל נוקיה, צילום: בלומברג סטיבן אלופ, מנכ"ל נוקיה | צילום: בלומברג סטיבן אלופ, מנכ"ל נוקיה, צילום: בלומברג

מגזר מגוון עדיף על ענקיות בודדות

בישראל קמו חברות רבות שיכלו להיות נוקיה, ECI היא דוגמא טובה לכך כחברה שגדלה והפכה לכח משמעותי אבל גם היא נכנעה לתהפוכות הטכנולוגיות וכיום נאבקת קשות בשוק התקשורת העולמי ואין קשר בין גודלה הנוכחי לעוצמה שהיתה לחברה בעבר.

בניגוד לפינלנד, בישראל קיים מגוון עצום של חברות הייטק בגדלים שונים, החל במרכזי פיתוח של חברות דוגמת אינטל, IBM, מיקרוסופט, אפל ואחרות, חברות ישראליות בגודל בינוני דוגמת צ'קפוינט, מלאנוקס ונייס וחברות קטנות רבות בסדר גודל העולמי דוגמת קונדואיט, וויקס ואחרות  וכמובן אלפי חברות סטארט-אפ פעילות.

המגוון הרחב הזה הופך את ההייטק הישראלי והמשק כולו לפגיעים פחות. מגזר ההייטק הישראלי התמודד עם משברים קשים מאוד בשנות הבועה ובמשבר הגדול ב-2008 ועבר אותם בהצלחה בעיקר משום שלא היתה תלות בחברה בודדת. הגיוון בתעשיות ובכמות החברות הפך את היכולת של קריסת חברה אחת להשפיע על המשק למשמעותי ביותר.

לכן, כאשר בכירים בממשל יתהו מדוע לא קמות כאן חברות ענק, התשובה המתבקשת היא מקרה נוקיה ופינלנד.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
נוקיה אינה פינלנד ושטיינמיץ צדק
אם הכתב היה גם בודק את כלכלת פינלנד וכמה חברות ענק יש בה לבטח היה נרגע מעט. אכן, נוקיה הגיעה לשיאי גודל אבל נפילתה קשורה רק בעקיפין לסטיב ג'ובס. נוקיה נפלה בדיוק מאותה הסיבה שאלווריון נפלה (לחיי ההבדל הקטן), הנהלה שלא ראתה נכון את ההתפתחויות. סטיב ג'ובס לא חיסל את סאמסונג וגם לא את Huawei או ZTE. הסיבה היחידה שאין לישראל ענקיות גלובליות (וחבל) היא חוסר במנהלים מהסוג של הורוביץ ז"ל וצאוות האגזיטים. כדאי היה שהכותב, לפני שהוא כותב, "בניגוד לפינלנד, בישראל קיים מגוון עצום.... " יבדוק את מגוון התעשיות הפיניות, גם בהי טק וגם לא בהי טק . לבסוף, חברות ההי טק הישראליות שהוזכרו לא עברו את המשבר בהצלחה, המכירות של כולן נפגעו בדיוק כמו אחיותיהן הגדולות ויותר. המשבר היכה פחות בישראל בגלל המעורבות הנמוכה של הבנקים המקומיים במכשירים הפיננסיים.
שלמה גרינברג , הוד השרון  |  09.09.13
4.
לידיעתכם
א) - סטיב בלמר צחק מהאיפון ואמר מי יקנה מכשיר כול כך יקר שאין לו אפילו לוח מקשים ולכן הוא לא מתאים לפעולות ארגוניות כיוון שלא נוח לשלוח ממנו דוא"ל - כידוע לכולנו האיפון הוא הצלחה מסחררת - כול מילה מיותרת ! ב) - בנוסף - נוקיה לא נקנו נוקיה נשדדו , פעולת המנכ"ל היתה מתוכננת יפה מראש , הוא סגר את כול מפעלי הפיתוח והשאיר קו יצור בודד עבור מכשירי חלונות , כידוע נוקיה הוא שם עולמי שאותו מיקרוסופט קנו בפרוטות וקשה להאמין שמיקרוסופט יצליחו להוציא רווחים ממוצר שמריץ חלונות 8 בתחרות שקיימת בשוק.
ירון גל  |  08.09.13
לכל התגובות