אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עוד מיליוני שקלים מתנה מהמדינה

עוד מיליוני שקלים מתנה מהמדינה

במציאות התקציבית הנוכחית צריך לשים סוף לשרשרת "ההלוואות" של המדינה לתעש

09.09.2013, 07:01 | נעמה סיקולר
100 מיליון שקל הם הרבה מאוד כסף. במציאות תקציבית שבה אין כסף לרכישת ערכות המגן או למימון מלא של התוכניות הנלוות לגיוס חרדים, במציאות שבה כל שקל ששר האוצר מצליח לשנורר למען ניצולי השואה ותקציבי הרווחה הוא סיבה לגאווה - משקלם של 100 מיליון שקל גדול מחלקם היחסי בתקציב המדינה. למרות זאת, ועדת הכספים צפויה לאשר ביום שלישי הקרוב, שוב, לבקשת רשות החברות הממשלתיות במשרד האוצר, הלוואה לחברת תעש בסכום הזה.

אורי אדם, יו"ר תעש; הראל לוקר מנכ"ל משרד רה"מ ואבי פלדר מנכ"ל תעש אורי אדם, יו"ר תעש; הראל לוקר מנכ"ל משרד רה"מ ואבי פלדר מנכ"ל תעש אורי אדם, יו"ר תעש; הראל לוקר מנכ"ל משרד רה"מ ואבי פלדר מנכ"ל תעש

למעשה, המילה הלוואה חוטאת לאמת בהקשר של התעשייה הצבאית כיוון שהסכום הזה, כמו הסכומים הקודמים שניתנו לחברה, הם יותר מענק, אם תרצו מתנה מהמדינה. ממש לא הלוואה. זו לא תהיה הפעם הראשונה שהמדינה תזרים כסף לחברה על מנת שזו תוכל לשלם את משכורות העובדים, וכשזו הסיבה ניתן היה אולי לקבל את ההלוואה־מתנה קצת יותר בהבנה, ובמיוחד כשמספרים לנו שוב שזה רגע לפני ההחלטה על הפרטה ואף במטרה לסייע לה לקרות.

ממתינה להפרטה "תעש לא תחזיר 2 מיליארד שקל שלוותה מהמדינה" כך מציינת רשות החברות הממשלתיות בבקשתה מוועדת הכספים של הכנסת לעוד הלוואה של 100 מיליון שקל לתעש עד להפרטתה. אלא שההפרטה לוטה בערפל, וההלוואה צפויה להצטרף למיליארדי השקלים שהחברה ההפסדית לוותה מהמדינה ושככל הנראה לעולם לא תחזיר חן פונדק וגיל קליאןלכתבה המלאה
כבר היינו קרובים להפרטה

אבל הדברים נהפכים להיות הרבה יותר מטרידים כשזו המציאות שבה מתנהלים הדברים מזה כמה שנים וכשסכום ההלוואות הללו חצה כבר את 2 מיליארד השקלים. ובעיקר כשהמדינה מודה לראשונה, שחור על גבי לבן, שמדובר בסכומים שהחברה לא תוכל להחזיר אותם. הסכומים האלה מטרידים כשההיסטוריה מלמדת שבכל פעם שההפרטה התקדמה צעד אחד קדימה היא הלכה מיד שניים לאחור.

דירקטוריון תעש צפוי לאשר השבוע את מבנה ההפרטה של החברה, במשרדי האוצר והביטחון מבטיחים שהפעם ההפרטה קרובה מאי פעם. לכן גם ברור למה שווה למדינה להזרים עוד 100 מיליון שקל כדי להנשים את החברה עוד קצת, עד שיפתרו את עניינה סופית. אלא שקרובים מאוד לנקודת הכרעה היינו כבר כמה וכמה פעמים בשמונה השנים האחרונות, מאז קיבלה המדינה את החלטת ההפרטה המקורית, בינתיים ההפרטה נדחתה פעם אחר פעם, מצבה הפיננסי של החברה הדרדר והזרמות הכספים הלכו והעמיקו. לכן הגיע הזמן לגמור את הפארסה הזו שנקראת הפרטת תעש, גם במחיר חד פעמי גבוה יחסית ולשים סוף להזרמות הכספים החודשיות.

חברה מדממת על חשבון כולנו

תחשבו על הסכומים שהמדינה הזרימה לתעש בשנים האחרונות בתור מס. מס שכל אחד מאיתנו שילם כדי לאפשר לחברה להמשיך ולהתקיים למרות שאם היתה חברה עסקית רגילה, לא היתה לה כל זכות קיום. המס הזה עמד על עשרות מיליוני שקלים בחודש בשנים האחרונות, וצריך לשים לו סוף או לפחות להאיר אותו בזרקור חזק במיוחד נוכח המציאות התקציבית שבה אנחנו נמצאים.

לתעש אולי יש נכסים ביטחוניים שחשובים למדינה מבחינה אסטרטגית אבל זו ממש לא סיבה להמשיך ולאפשר לה לדמם על חשבון כולנו ולדחות את קבלת ההחלטות המתבקשות. צריך לאפשר לחברה לצאת לדרך חדשה ולמדינה להיפטר מהיבלת המכבידה, מכבידה במיוחד בתקופה תקציבית בעייתית כל כך.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
כתבה רדודה- כנסו ותבינו מאיפה בור, חובה לקרוא
התעש היא אכן הפסדית אבל זה בגלל שהחברה היום צריכה לממן פנסיות של עובדי מדינה, כאשר תעש היתה יחידת סמך. סהכ מדובר על הוצאה של 400 מיליון שקל בשנה לפנסיות שתעש משלמת לעובדי משרד הביטחון ולא לעובדי תעש!!!! אבל בוא לא ניתן לעובדות לקלקל כתבה רדודה.
עובד תעש  |  13.09.13
6.
תע"ש עלתה למשלם המיסים 40-30 מיליארד שקל ב-40 שנה
החברה הזאת היא בור בלי תחתית: בשנות ה-70 וה-80, כשעוד הייתה יחידת סמך של משרד הביטחון ולא חברה ממשלתית, אף אחד לא עשה חשבון כמה הדבר הזה עולה לאזרחי המדינה: היו לתע"ש כ-50 אתרי ייצור שונים ברחבי המדינה, שליש מהם על שטחי נדל"ן סופר יקרים בלב תל אביב וגוש דן, היו לה כ-14,000 עובדים (ששני שליש מהם היו לגמרי מיותרים), החברה מילאה את המחסנים של צה"ל בכמויות ענק של תחמושת מיושנת שבסופו של דבר אף אחד לא ירה אותה והיא ההחלידה והושבתה, ואף אחד לא עשה חשבון - תקציב הביטחון שילם הכל. ברגע שמישהו התחיל לעשות אחד ועוד אחד, התגלה הבלוף. 75% מהעובדים הלכו הביתה עם פיצויים שמנים, אלה שנותרו מייצרים יותר ממה שייצרו 14,000 ועדיין מפסידים כמיליארד שקל בשנה. אין לזה שום הצדקה, צריך להשאיר רק את הדברים החיוניים ביותר ולמכור מה שאפשר לחברות פרטיות.
אורי , קדימה צורן  |  10.09.13
לכל התגובות