אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
להשקיע באפריקה ולהרגיש בבריטניה צילם: אוראל כהן

להשקיע באפריקה ולהרגיש בבריטניה

לאחר המשבר הכלכלי העולמי ב־2008 חוו מניות הבנקים בשווקים המתעוררים תיקון חד. על אף הפסימיות הגדולה של המשקיעים בנוגע לאזורים אלו, השקעה דרך הבנקים הבריטיים שבולטים מאוד בנוכחותם בשווקים אלו יכולה להקטין את הסיכון למשקיע

09.09.2013, 08:38 | טרנס קלינגמן

בחודשים האחרונים אנו עדים לשינוי סנטימנט חד אצל המשקיעים כלפי אטרקטיביות ההשקעה בשווקים המתעוררים. טרם המשבר של 2008 היתה הדעה הרווחת שהמשך הצמיחה הכלכלית המהירה בשווקים מתעוררים מובטח לעוד שנים רבות. תחום הבנקאות והפיננסים היה אטרקטיבי במיוחד, לאור מגמות הביקוש לאשראי אצל מעמד הביניים בשווקים המתעוררים והחדירה של מוצרים בנקאיים פשוטים לכל רבדי האוכלוסייה. הבנקים בשווקים מתעוררים שמרו על רווחיות גבוהה מאוד לאורך המשבר של 2009–2008 וכמעט ולא נפגעו מבעיות משכנתאות הסאב־פריים.

פסימיות יתר

בעקבות ההחלטה של הפדרל רזרב לצמצם את תוכנית ההקלה המוניטרית (QE) חוו מניות הבנקים בשווקים מתעוררים תיקון חד. לא רק שהמשקיעים חוששים מבועת אשראי בשווקים מתעוררים בשל הגידול המהיר בהיקף ההלוואות במדינות אלו. אלא בנוסף, אנו עדים להאטה בקצב הצמיחה בשווקים כגון הודו, ברזיל, טורקיה וסין. ייתכן שהאופטימיות היתרה ששררה לפני 2008 התחלפה בפסימיות יתרה. שהרי אף על פי שניתן לצפות להרעה משמעותית באיכות האשראי הצרכני והעסקי בשווקים מתעוררים, הם עדיין נהנים מכמה יתרונות (כגון חוב לתוצר נמוך ואוכלוסיות צעירות) שיעזרו לבנקים הפועלים בשווקים אלו להשיג שיעורי צמיחה ורווחיות טובים בטווח הארוך.

אפשר תמיד להשקיע בבנקים מקומיים בסין, הודו וברזיל. אולם לדעתנו, כדי למזער את הסיכון שכרוך בחשיפה למדינה בודדת, עדיף להתמקד בבנקים מערביים שחשופים במידה ניכרת לשווקים המתעוררים. בנקים אלו חשופים לחברות המובילות בשווקים מתעוררים, ובסיס הלקוחות הפרטיים שלהם בדרך כלל אמיד יותר מבבנקים מקומיים. לכן, לרוב איכות תיק האשראי שלהם טובה יותר ומדיניות ההפרשות להפסדי אשראי שמרנית יותר.

הבנקים הבריטיים בולטים מאוד בנוכחות שלהם בשווקים מתעוררים, והם לרוב מובילים בנתחי שוק במושבות הבריטיות לשעבר באסיה, במזרח התיכון ובאפריקה. מכפילי ההון שלהם עם החשיפה לשווקים מתעוררים נמוכה ביחס למכפילי ההון ההיסטוריים. בששת החודשים האחרונים, על אף עלייה של כ־7% במחירי מניות הבנקים באירופה, מניות הבנקים הבריטיים סבלו מירידות.

כיצד להיחשף?

סטנדרד צ'רטרד (Standard Chartered) הוא הבנק הבריטי עם החשיפה הגדולה ביותר לשווקים המתעוררים. בשל כך בששת החודשים האחרונים מחיר המניה שלו נחתך בכ־17%. כ־82% מתיק האשראי של הבנק מרוכזים באסיה, באפריקה ובמזרח התיכון. תיק האשראי העסקי מהווה כ־56% מסך ההלוואות כשרובו המכריע של האשראי העסקי ניתן לתקופות של פחות משנה למטרות מימון הון חוזר. תיק האשראי הצרכני מגובה היטב בביטחונות. בתחום הלוואות לדיור שווי המשכנתאות מהווה רק 47% משווי הדירות.

HSBC הוא אולי בנק בריטי, אך שורשיו נטועים עמוק בהיסטוריה של הונג קונג וסין. עד היום הבנק שומר על מובילות בשוק הבנקאות בהונג קונג. בשונה מסטנדרד צ'רטרד, הרחיב הבנק את פעילותו למדינות כגון מקסיקו, ברזיל וטורקיה שאינן מזוהות עם האימפריה הבריטית, תוך רכישות של בנקים מקומיים במדינות אלו. כ־56% מתיק האשראי שלו מכוונים לשווקים מפותחים (אירופה, קנדה וארה"ב). הבנק נחשב לשמרן בכל הנוגע למדיניות האשראי והתיאבון לסיכון. בעקבות החשיפה לשווקים מתעוררים מנייתו ירדה בכ־6% בששת החודשים האחרונים.

ברקליס (Barclays) הוא בנק השקעות אנגלי שחלק ניכר מפעילותו מתנהל בשווקים מפותחים. עם זאת, בתחום הבנקאות הקמעונאית והעסקית יש לבנק חשיפה יחסית גדולה ליבשת אפריקה שצומחת מהר יותר מיתר השווקים המתעוררים. מניית הבנק סובלת לאחרונה מירידות (כ־9% בתוך שלושה חודשים) על רקע הנפקת זכויות שנועדה לחזק את הלימות ההון שנחשב נמוך יחסית. בנוסף, קיים חשש שהבנק עתיד לספוג קנסות גבוהים מהרגולטורים האמריקאים עבור מעורבות לא תקינה לכאורה של הבנק בשוק הריביות והאנרגיה. אם לא די בכך, חלה גם ירידה חדה בתרומת החברות־הבנות באפריקה, בעיקר בשל פיחות המטבע הדרום אפריקאי ועלייה בהפרשות להפסדי אשראי בדרום אפריקה.

הכותב הוא מנהל מחלקת המחקר בפסגות ברוקראז'.

תגיות