אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפיזור לא הוכיח את עצמו: קרנות ארה"ב בראש צילום: עמית שעל, תום ברטוב

הפיזור לא הוכיח את עצמו: קרנות ארה"ב בראש

בחינת התשואות בשלוש השנים האחרונות מגלה שקרנות מנייתיות שהשקיעו בארה"ב היכו באופן קבוע את הקרנות המפזרות את השקעתן

10.09.2013, 08:51 | צבי סטפק ומור מרגלית

אחד העקרונות הבסיסיים בהשקעות בשוק ההון הוא פיזור סיכונים. משקיעים רבים בוחרים לפזר את השקעותיהם בין אזורים גיאוגרפיים שונים כדי לצמצם את הסיכון שבהשקעה בשוק יחיד. אך האם ייתכן שמגמת הפיזור (הכוונה היא לפיזור הגיאוגרפי ברכיב המנייתי), שבשנים האחרונות קיבלה רוח גבית מההאטה בשווקים, לא הוכיחה את עצמה?

אחת התקוות הגדולות בימי ערב המשבר של 2008 היתה תיאוריית ה־Decoupling, שלפיה כלכלות השווקים המתעוררים הצומחות בשיעורים גבוהים יצליחו לבדל את עצמן מהמיתון הכלכלי המתפתח בארה"ב, ולכן חשוב לשלבן בתיק ההשקעות.

התיאוריה הזו לא הוכיחה את עצמה שכן שוקי המניות בעולם המתפתח ירדו בשיעור זהה, ולעתים אף גבוה יותר, מזה שירדו שוקי המניות בארה"ב בשיאו של המשבר הפיננסי. ההסבר שניתן בדיעבד היה שבעולם גלובלי כמו זה של היום, שוקי המניות צפויים לרשום קורלציה גבוהה מתמיד, ולכן לא באמת ניתן לפזר סיכונים בהשקעות ברחבי הגלובוס. אולם, בחודשים האחרונים ניתן להבחין בצורה בולטת ב־Decoupling המתרחש דווקא בכיוון ההפוך - בעוד ששוקי המניות בברזיל, הודו וסין יורדים, שוק המניות בארה"ב נמצא ברמות שיא.

אילוסטרציה, צילום: יריב כץ אילוסטרציה | צילום: יריב כץ אילוסטרציה, צילום: יריב כץ

מגמות אלה תואמות את המתרחש במשקים מבחינת המחזוריות הכלכלית - המשק האמריקאי מתאושש מרמות השפל שלו בעוד שחלק מהמשקים המתעוררים נמצאים אחרי נקודת השיא שלהם.

מעבר לכך, למדיניות הריבית האמריקאית ולחששות מפני הפסקת תוכנית ההרחבה הכמותית יש השלכות מעבר לגבולות ארה"ב, שכן ברגע שהתשואות על אג"ח ממשלת ארה"ב נהיות אטרקטיביות יותר, פוחת כוח המשיכה של השווקים המתעוררים.

הפערים נפתחים

הבידול שנוצר בין שוקי המניות בעולם המפותח לבין אלה של העולם המתפתח מחייב לשקול מחדש את אטרקטיביות ההשקעה בקרנות נאמנות מניות כללי חו"ל. קרנות אלו "משחקות" על הצמיחה הגלובלית ומשקיעות את נכסיהן ברחבי העולם, החל מהשווקים המתעוררים ועד לאירופה ולארה"ב. הטענה שלנו היא שההאטה הכלכלית הפושטת בשווקים המתעוררים מחייבת למקד את ההשקעה באפיק המנייתי בחו"ל בשווקים המפותחים ולצמצם את החשיפה לשווקים המתפתחים, שאליהם נחשפים כיום באופן ישיר בקרנות המשקיעות בשווקים אלו באופן ספציפי, ובאופן עקיף דרך קרנות מניות כללי חו"ל.

קיימות כיום 32 קרנות מניות כללי חו"ל, כשממוצע נכסיהן עומד על 63 מיליון שקל. בחינה של התשואה המצטברת של קרנות אלו מתחילת שנת 2010 ועד סוף אוגוסט 2013 - תקופה של מעט יותר משלוש שנים וחצי - מראה כי הן הניבו במצטבר כ־20.1%, בסטיית תקן יומית ממוצעת של 20.2%. ממוצע דמי הניהול של קרנות אלו עומד כיום על 2.07%.

לעומתן, קיימות 23 קרנות המשקיעות במניות ארה"ב, שמנהלות בממוצע 47 מיליון שקל. התשואה המצטברת שהניבו מאז 2010 ועד סוף אוגוסט 2013 מסתכמת בכ־30%. תשואה זו הושגה עם סטיית תקן יומית ממוצעת של 18.2% ועם ממוצע דמי ניהול של 1.6%.

במבט מחודד יותר על הביצועים ב־2013 ניתן להבחין בביצועי חסר משמעותיים של קרנות מניות כללי חו"ל, שהניבו תשואה ממוצעת של 8.97% בלבד לעומת תשואה ממוצעת של 12.5% של קרנות מניות ארה"ב. הסיבה להבדלים המהותיים בתשואה נעוצה בחשיפה חלקית של הקרנות הגלובליות לכלכלות המתעוררות, ששוקי המניות שלהן רושמים ירידות. העובדה כי שוקי המניות בברזיל וסין ירדו מתחילת השנה בכ־%18 וכ־%6 בהתאמה ניכרת היטב בביצועי קרנות אלו.

היתרון נחתך

יתרונן של קרנות מניות גלובליות על פני קרנות מניות ארה"ב צפוי להתבטא בשנים שבהן נרשמת צמיחה גלובלית גבוהה המקיפה מדינות רבות. אולם, ברגע שהצמיחה הגלובלית אינה אחידה - כפי שמתרחש בחודשים האחרונים - ומדינות מסוימות רושמות צמיחה יציבה למול מדינות אחרות המציגות האטה כלכלית, קרנות אלו יתקשו להניב תשואה עודפת.

הואיל והאזור הגיאורפי היחיד בעולם הרושם כיום צמיחה יציבה הוא ארה"ב, מומלץ להעניק משקל יתר לקרנות המשקיעות באזור זה. עם זאת, לאחרונה מסתמן שיפור - בינתיים קל - בכלכלה האירופית, ולכן נכון יהיה להשקיע חלק מהתיק גם בשוקי המניות האירופיים.

צבי סטפק הוא יו"ר מיטב דש. מור מרגלית הוא מנהל בבית ההשקעות

השורה התחתונה: קרנות מנייתיות המפזרות את השקעתן ברחבי הגלובוס סובלות מההאטה העולמית. מומלץ להשקיע בקרנות המשקיעות בארה"ב, שרושמת צמיחה יציבה.

צבי סטפק הוא יו"ר מיטב דש. מור מרגלית הוא מנהל בבית ההשקעות

תגיות