אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מוסדיים יוכלו לעצור דיבידנד גם בלי הפרות צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

מוסדיים יוכלו לעצור דיבידנד גם בלי הפרות

תקנה חדשה תאפשר קיומם של סעיפים בשטרי אג"ח שיונפקו החל מנובמבר, ולפיהם הדרדרות במצב הפיננסי של חברה תאפשר למוסדיים לדרוש עצירה מיידית של חלוקת דיבידנדים ועסקאות בעלי עניין

12.09.2013, 07:17 | גולן חזני

הגופים המוסדיים יוכלו לדרוש עצירה מיידית של חלוקת דיבידנדים וביצוע עיסקאות עם בעלי שליטה, עם הופעת סימנים להידרדרות במצבה הפיננסי של החברה. כך עולה מהוראות חדשות, דרמטיות, שפרסם ערב פרישתו עודד שריג, הממונה על שוק ההון. הוראות אלה מהוות תיקון לתקנות ועדת חודק בנוגע לרכישת איגרות חוב קונצרניות ע"י גופים מוסדיים.

קראו עוד בכלכליסט

לפי ההוראה, האמורה לחול על אג"ח שיונפקו החל מנובמבר הקרוב, המוסדיים יוכלו לכלול בשטרי האג"ח סוג חדש של תנאים שיחייבו את החברה המנפיקה. מדובר בתנאים אותם מכנה שריג "תמרורי אזהרה" ולפיהם במידה ותחול הדרדרות במצבה הפיננסי של החברה המנפיקה, יוכלו המוסדיים לדרוש עצירה מיידית של כל מהלך לחלוקת דיבידנדים ולביצוע עסקאות עם בעל השליטה אפילו אם אין הצדקה להעמדת החוב לפירעון מיידי.

במלים אחרות, שריג קובע, כי גם אם לא בוצעה הפרה של התניות החוזיות או אמות המידה הפיננסיות שבשטר האג"ח, וגם אם החברה עודנה מסוגלת לפרוע את חובותיה, די בכך שמצבה הדרדר כדי להדליק "אור אדום" ולבלום מהלכים העלולים לסכן את כרית הביטחון של הנושים.

עודד שריג, צילום: אוראל כהן עודד שריג | צילום: אוראל כהן עודד שריג, צילום: אוראל כהן

מעניינת במיוחד היא ההוראה של שריג לגבי הדיבידנדים. הממונה היוצא קובע בהקשר זה, כי בהתקיים "תמרור אזהרה" לגבי האיתנות הפיננסית של החברה, לא רק שתיאסר חלוקה כלשהי של דיבידנדים אפילו אם החברה עומדת ב"מבחן הרווח" וב"מבחן יכולת הפירעון" לפי סעיף 302 לחוק החברות – אלא שייאסר על החברה לבצע אפילו הפחתת הון ולחלק דיבידנד חריג מתוך ההון העצמי שלה. זאת, אלא אם החברה קיבלה לכך את אישורם של מחזיקי איגרות החוב.

זוהי הוראה מרחיקת לכת שמשנה במידה רבה את הרגולציה בישראל בנושא הדיבידנדים מהפחתות הון. סעיף 303 לחוק החברות מתיר לחברה לפנות לבית המשפט ולבקש את אישורו לחלוקת דיבידנד שאינה בהתאם ל"מבחן הרווח" – ובלבד שתוכיח כי החלוקה לא תפגע ב"מבחן יכולת הפירעון". נושי החברה רשאים להתנגד לכך. הוראתו של שריג מחמירה אפוא את כללי המשחק וקובעת כי במקרה של הדרדרות במצב החברה תידרש מראש הסכמתם של מחזיקי האג"ח לדיבידנד החריג, עוד לפני שהדבר מגיע בכלל לפתחו של בית המשפט.

בנוסף, ההוראה לגבי עסקאות בעלי העניין מגבילה את כל סוגי העסקאות עם בעל השליטה – החל מהעסקאות ה"כבדות" למכירה או רכישה של מניות, דרך מתן הלוואות לעסקיו הפרטיים של בעל השליטה וכלה בהסכמי הניהול ובחבילות השכר עם בעלי השליטה, שחברות ציבוריות נדרשות לאשר אחת ל־3 שנים. לדברי עו"ד עמירם גיל, ראש הקליניקה לשוק ההון במרכז האקדמי למשפט ועסקים, "בימיו האחרונים בתפקיד הפגין שריג נחישות מהסוג שלא אפיינה אותו כל הקדנציה. ההגבלה על דיבידנדים ועסקאות בעלי עניין כחלק מתנאי האג"ח יוצרת זיקה ברורה בין מצבה הפיננסי של החברה לבין ההכרח להקפיד על ממשל תאגידי תקין ולמנוע מבעל השליטה 'לחלוב' את החברה".

תגיות