אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד האוצר: שיא של 11 שנים ברכישת דירות ברבעון השני צילום: ענר גרין

משרד האוצר: שיא של 11 שנים ברכישת דירות ברבעון השני

בין החודשים אפריל ליוני זינק מספר הדירות שנמכרו- 29% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. את העלייה הובילו הזוגות הצעירים, שהתרכזו בעיקר בישובים חריש ובית"ר עילית. מכירת הדירות בירושלים זינקה ב-92% בחודש יולי, ככל הנראה בגלל מענק ירושלים. יזם הנדל"ן הוותיק, אברהם קוזניצקי: "כך נראים הדברים כשאין קברניט על הטיטאניק"

12.09.2013, 12:06 | עינת פז-פרנקל

שיא של 11 שנים: ברבעון השני של 2013 נרכשו בישראל 31,619 אלף דירות (ישנות וחדשות) -זינוק של 29% בהשוואה לרבעון השני ב-2012, וגידול חד בשיעור של 24% בהשוואה לרבעון הראשון השנה, כך עולה מסקירה רבעונית של ענף הנדל"ן למגורים שמפרסם היום משרד האוצר.  

קראו עוד בכלכליסט

את הגידול בעסקאות ברבעון השני השנה הובילו רוכשי דירה ראשונה, עם עליה של 30% ברכישת דירות, לאחר שני רבעונים רצופים של ירידות. "גידול זה הושפע בין היתר משיווק מוגבר של קרקעות בישובים קציר-חריש ובית"ר-עילית", מציינים כלכלני משרד האוצר, שהוסיפו כי מתן "מענק ירושלים" לרוכשי דירה ראשונה בעיר הביא לזינוק של 40% ברכישות הזוגות הצעירים באזור.

הזוגות הצעירים חוזרים לשוק. עלייה של 30% ברכישת דירה ראשונה ברבעון השני של השנה, צילום: shutterstock הזוגות הצעירים חוזרים לשוק. עלייה של 30% ברכישת דירה ראשונה ברבעון השני של השנה | צילום: shutterstock הזוגות הצעירים חוזרים לשוק. עלייה של 30% ברכישת דירה ראשונה ברבעון השני של השנה, צילום: shutterstock

מספר המשקיעים עלה ב-20%

ברכישת דירות על-ידי משקיעים (שבבעלותם דירה נוספת) נרשם ברבעון השני גידול של 20%. באזור תל אביב ניכרת ירידה חדה במשקל המשקיעים ברכישת דירות חדשות. מאז השיא שנרשם ברבעון האחרון של 2010 (אז עמד משקלם על 62%), ירד שיעור זה ל‑38% ברבעון השני של 2013.

עוד עולה מסקירת האוצר, כי רכישת דירות מיד שנייה רשמה גידול של 23% ברבעון השני, לאחר ירידה של 13% ברבעון הקודם שקטעה רצף עליות של ארבעה רבעונים. בכך הגיעה רמת מכירת דירות מיד שנייה לרמתה הגבוהה ביותר מאז תחילת העשור הקודם. ברכישת דירות חדשות נרשמה עלייה חדה אף יותר, בשיעור של 30% ברבעון השני, וזו הגיעה לרמתה הגבוהה ביותר מאז הרבעון האחרון של 2010.

חריש.  שיווק המוגבר , צילום: אלעד גרשגורן חריש. שיווק המוגבר | צילום: אלעד גרשגורן חריש.  שיווק המוגבר , צילום: אלעד גרשגורן

מפילוח גיאוגרפי, עולה כי ברבעון השני נרכש המספר הגדול ביותר של דירות (חדשות וישנות) באזור רחובות (הכולל את ראשון לציון, מודיעין, רמלה לוד ויבנה) – כמעט 5,000 יחידות דיור נרכשו באזור זה, גידול של 21% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. באזור המרכז נרכשו 4,342 דירות. מספר דומה נרשם גם באזור חיפה. את הזינוק החד ביותר רשם אזור חדרה (שכולל את הישוב חריש), שבו נמכרו כ-1,900 דירות, 67% יותר מאשר ברבעון המקביל אשתקד.

יצוין כי, מתוך כ-32 אלף יחידות דיור שנרכשו ברבעון השני, כמעט 24 אלף (75%) היו דירות מיד שנייה.

השכר החציוני של משק בית שרכש דירה מיד שנייה ברבעון השני עמד על 11.2 אלף שקל ברוטו, בדומה לרמתו ברבעון הקודם. עם זאת, מחירה החציוני של דירה מיד שניה שנרכשה על-ידי שכירים עמד על 980 אלף שקל ברבעון השני, מחיר נמוך ב-2% בהשוואה לרבעון הקודם. "בהנחה שהשכר מהווה אומדן להון העצמי, נמצא כי חלה ירידה במינוף של הרוכשים", מעריכים כותבי הדו"ח.

 

נתוני חודש יולי: מענק ירושלים הקפיץ את הנתונים באזור

 

בתוך כך, פרסם היום משרד האוצר את סקירת מצב המשק לחודש יולי, דו"ח אורות אדומים. מהסקירה עולה כי, בחודש יולי נרכשו כ-11 אלף דירות (חדשות וישנות), עלייה של 14% בהשוואה לחודש יוני. בהשוואה ליולי אשתקד הסתכם הגידול ברכישת דירות ב-8%.

כותבי הדו"ח מציינים כי הגידול במספר העסקאות בחודש יולי התרכז בפלח השוק של דירות מיד שנייה (גידול של 17%), בין היתר על רקע גידול חד של 60% ברכישות באזור ירושלים. בנטרול אזור זה נרשם גידול של 12% במספר העסקאות בדירות יד שנייה בהשוואה לחודש הקודם ויציבות בהשוואה ליולי אשתקד.

רכישת דירות חדשות רשמה עלייה מתונה של 3%, אם כי שיעור זה מוטה כלפי מטה בשל ירידה חדה במכירות באזור חדרה (על רקע השיווק המוגבר של דירות בישוב קציר-חריש בחודש יוני). מנגד, קיזז חלקית ירידה זו גידול חריג במכירת דירות חדשות באזור המרכז.

מהדו"ח עולה עוד, כי את הגידול בעסקאות בחודש יולי הובילו רוכשי דירה ראשונה, עם גידול של 17%. גידול חד בשיעור של 92% נרשם ברכישת דירות על-ידי זוגות צעירים באזור ירושלים, ככל הנראה על רקע מתן "מענק ירושלים" לרוכשי דירה ראשונה בעיר. יש לציין כי עיקר הגידול התרכז בדירות מיד שנייה. גידול חד ברכישות הזוגות הצעירים נרשם גם באזורי תל אביב והמרכז. מנגד, ירידות נרשמו באזור חדרה ובאזור באר שבע.

רכישת דירות על ידי משקיעים רשמה גידול של 11% בחודש יולי. הגידול ברכישות המשקיעים התרכז באזור חיפה (גידול של 48%), כאשר בנטרול אזור זה הגידול במספר הדירות שרכשו משקיעים בחודש יולי הסתכם ב-4%.

"בניתוח רמות השכר של המשקיעים באזור חיפה בחודש יולי ניכרת ירידה משמעותית ברמת השכר החציוני, בעוד באזורים האחרים נרשם גידול משמעותי במשתנה זה", כותבים מחברי הסקירה, שמעריכים כי "רמות המחירים הנמוכות המאפיינות את הדירות באזור חיפה ומגבלות בנק ישראל על שיעור המימון לדירות אלו, הביאו להסטת הביקוש של המשקיעים לאזור זה".

אברהם קוזיניצקי: "כך נראים הדברים כשאין קברניט שיושב על הטיטאניק"

אברהם קוזניצקי, יו"ר קבוצת מנרב, אמר בהמשך לפרסום הנתונים: "הציבור לא מטומטם. אנשים התחילו להבין שמחירי הדירות לא ירדו בשקל ושאין כיום חלופות השקעה, לא בשוק ההון, לא בבורסה ולא בהשקעות אלטרנטיביות".

קוזניצקי, יזם ותיק בשוק הנדל"ן המקומי, חושב כי הנדל"ן הפך להשקעה ספקולטיבית: "פעם היו שוכרים בזהב, אחר כך סחרו ביהלומים, והיום זה הנדל"ן. אז ראינו גל של אנשים שהחליט שהוא לא מחכה ורץ לקנות דירות, והמחירים ממשיכים לעלות. כך נראים הדברים כשאין קברניט שיושב על הטיטאניק".

לדבריו, התכניות שהממשלה משחררות לאוויר במטרה להביא לירידת מחירים אינן קולעות למטרה: "בכל פעם יוצאת לאוויר תכנית אחרת שהיא ספק פופוליזם, כשלמרבה האירוניה, במקום שתרסן מחירים- נוצרת הפעולה ההפוכה ובסופו של דבר יהיה פיצוץ של השוק. מה המשמעות? הבנקים יתמוטטו, אנשים שקנו אתמול דירה ב- 2 מיליון שקל, יראו שערכה ירד ל 1.4 מיליון ובעלי קרקעות יפסידו. בעצם לא יהיה אחד במדינה כמעט שלא יפגע. חייבת להיות משנה סדורה בנושא- תכנית עבודה משולבת וכוללת של כל ההיבטים השונים- תשתיות, משכנתאות, קרקעות לבניה, טיפול בבירוקרטיה ועוד".

תגיות