אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עובדים בסוכות או לא? דעו את זכויותיכם צילום: צביקה טישלר

עובדים בסוכות או לא? דעו את זכויותיכם

האם חייבים לתת לכם שי לחג? כמה שעות עובדים בערבי החג ומהי תוספת התשלום שמגיעה לכם אם תעבדו בימי החג. עו"ד מנחם עופר עושה סדר בזכויות העובדים

15.09.2013, 15:38 | מעין מנלה

רבים מהעובדים במשק ייצאו לחופשה בחול המועד סוכות, בין אם חופשה יזומה מטעם המעסיק או חופשה שיזמו לעצמם. מדובר גם בשני חגים, סוכות ושמחת תורה, שנופלים השנה על יום עבודה רגיל (יום חמישי), כך שגם מי שימשיך לעבוד בחול המועד יהנה משני סופי שבוע ארוכים. כמה שעות עובדים בערבי החג? מהי תוספת התשלום שמגיעה לכם אם תעבדו בחג והאם המעסיק חייב לתת שי לחג? עו"ד מנחם עופר, מנהל מחלקת דיני עבודה במשרד עו"ד שטיינמץ, הרינג, גורמן ושות' מסביר.

קראו עוד בכלכליסט

1. ערבי החג

 

עו"ד מנחם עופר, צילום: אייל פרידמן עו"ד מנחם עופר | צילום: אייל פרידמן עו"ד מנחם עופר, צילום: אייל פרידמן

לפי החוק בערב סוכות ובערב שמחת תורה, שחלים השנה בימי רביעי, לא יעלה יום עבודה על שבע שעות. לכן, כל שעה מעבר לכך תחשב כ"שעות נוספות", מסביר עופר. לדבריו, צו ההרחבה בעניין קיצור שבוע העבודה לחמישה ימים קבע שערב חג שחל ביום עבודה יהיה יום עבודה של שמונה שעות בתשלום של תשע שעות או יום של שבע שעות בתשלום של שמונה שעות כאר המעביד ונציגות העובדים יקבעו באיזו חלופה לבחור. בנוסף, אומר עופר, במקומות עבודה שבהם עבדו שש שעות בתשלום של שמונה שעות ימשיכו לעבוד כך.

"במקומות עבודה אשר במשך תקופה משמעותית עבדו בהם שעות מופחתות בערב החג, ייחשב הדבר כנוהג מחייב לגבי אותם עובדים שנהנו מההטבה, וסטייה ממנה נחשבת הרעה בתנאי העבודה העשויה לתת לעובד זכות להתפטר בדין מפוטר, אלא אם נתינה הסכמה העובד מראש לשינוי", אומר עופר.

2. חופשה בערב החג

 

למרות שיום העבודה בערב החג הוא מקוצר, אם תבחרו או תאלצו לקחת חופש ביום זה, הוא ייחשב כניצול יום חופשה מלא מצבירת ימי החופשה שלכם, אומר עופר. "עם זאת, המעביד רשאי כמובן לתת הטבה לעובד לפיה לא ינוכה יום חופשה מלא מצבירת ימי החופשה שלו, אלא פחות מכך ואפילו בכלל לא", הוא אומר.

עובדים בסוכות? דעו את זכויותיכם, צילום: צביקה טישלר עובדים בסוכות? דעו את זכויותיכם | צילום: צביקה טישלר עובדים בסוכות? דעו את זכויותיכם, צילום: צביקה טישלר

ערב חג סוכות וערב שמחת תורה נכללים ברשימת המועדים בחוק שלגביהם מותר לעובד לקבוע שהם יהיו יום חופשה שלו, זאת בתנאי שהוא הודיע על כך למעסיק שלושים יום מראש.

3. חול המועד סוכות

בחול המועד סוכות, לפי החוק, מספר שעות העבודה הוא כמו בכל יום עבודה רגיל, אומר עופר. עם זאת, הוא מסביר, ישנם הסכמים קיבוציים בענפים מסוימים לפיהם יום העבודה הוא מקוצר. בנוסף, במקומות עבודה רבים קיים נוהג לפיו יום העבודה בחול המועד הוא מקוצר, והנוהג הופך למחייב.

במקומות רבים בוחרים להוציא את העובדים לחופשה יזומה בחול המועד סוכות. במקרה כזה המעביד חייב להודיע על כך לעובדים לפחות 14 יום מראש ולהקפיד שלא להכניס את העובד לייתרת ימי חופשה שלילית בניגוד לרצונו.

ימי חופשה במהלך חול המועד סוכות נחשבים כימי חופשה מלאים וינוכו בהתאם. המעביד רשאי לתת הטבה ולהסתפק בניכוי קטן יותר של ימי חופשה או לא לנכות ימי חופשה כלל.

4. שי לחג

בניגוד לדעה הרווחת, אין חובה על פי החוק לתת שי לחג לעובדים, אומר עופר. עם זאת, לדבריו, יש ענפים בהם קיימת חובה כזו מכוח הסכם קיבוצי או צו הרחבה ויש מקומות עבודה בהם הענקת השי הפכה לדבר קבוע ולנוהג מחייב.

5. דמי חגים

קיימים תשעה ימי חג בשנה, ביניהם חג ראשון של סוכות ושמחת תורה שעבורם זכאים ל"דמי חגים" למרות שלא עובדים בהם. במידה שמדובר בעובד שמקבל משכורת חודשית הוא יקבל את שכרו הרגיל ללא הפחתה למרות שלא עבד בימי החג.

אם מדובר בעובד שמקבל שכר לפי יום או שעה הוא זכאי לתשלום נפרד ונוסף עבור אותם תשעה ימי החג. הזכאות לתשלום עבור ימי החג תינתן רק אחרי שלושה חודשי עבודה במקום העבודה ובתנאי שהעובד לא נעדר מהעבודה יום לפני החג ויום אחריו, אלא בהסכמת המעביד.

"נפסק שאי שיבוץ למשמרת על ידי המעביד יום לפני או יום אחרי החג לא ישמיט את הזכות לדמי חג וייחשב לעניין זה כהסכמת המעביד להיעדרות", מסביר עופר. כמו כן, הזכאות לא תחול במידה והחג חל בשבת. השנה, החגים חלים בימי חמישי ולכן החריג הזה אינו רלוונטי. "אי תשלום דמי חג במועד מהווה הלנת שכר המזכה בפיצויי הלנת שכר", אומר עופר.

ערך יום החג לעובד ששכרו משתנה מדי חודש או שהיקף משרתו משתנה מחושב לפי ממוצע שכרו. ישנן מספר גישות לגבי חישוב ממוצע שכר: שלוש משכורות אחרונות או שלוש המשכורות הגבוהות ביותר באותה השנה או לפי 12 המשכורות האחרונות.

6. תוספת לעבודה בחג

מי שיעבוד בחג יהיה זכאי לתוספת של לפחות 50% לשכר בגין שעות אלו, בדומה לעבודה בשבתות. "קיימת פסיקה לפיה עובד שעובד בחג מתוך כורח, זכאי לתוספת תשלום בעבור אותו יום בשיעור של 150% (ולא רק 50%). במידה ויבצע בחג גם שעות נוספות, יתווספו דמי השעות הנוספות לתעריף העבודה בחג", אומר עופר.

תגיות