אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאן נושבת הרוח באירופה?

לאן נושבת הרוח באירופה?

אל מול האינדיקטורים הכלכליים המעודדים שיצאו מאירופה בעת האחרונה, הדו"ח על מצב התחרותיות מדליק כמה נורות אזהרה

16.09.2013, 10:47 | אלכס זבז'ינסקי

קראו עוד בכלכליסט

על פי האינדיקטורים הכלכליים האחרונים, ההתאוששות בכלכלה האירופית הולכת ומתגברת. מדדים שונים שכוללים סקרי סנטימנט הצרכנים והיצרנים, מדד מנהלי הרכש ופרמטרים אחרים, מצביעים על שינוי חיובי במגמה. אפילו שיעור האבטלה באירופה לא עלה כבר ארבעה חודשים, נתון מעודד במיוחד לנוכח היותה של האבטלה הגבוהה אחת מנקודות התורפה העיקריות של המשק האירופי.

על פי התחזיות - כולל זו של הבנק המרכזי האירופי - בשנת 2013 כלכלת היבשת עדיין אמורה להתכווץ, אך בשנה הבאה היא צפויה לרשום צמיחה, גם אם בשיעור צנוע.

בה בעת, קוראי העיתונות הכלכלית כבר עייפים מאזהרות ומתחזיות שחורות שניפקו בשנים האחרונות הכלכלנים וקובעי המדיניות לגבי גורלו של הגוש האירופי. לכן, כל סימן חיובי שמגיע מהיבשת מתקבל בספקנות ובחוסר אמון. ואכן, הדו"ח השנתי האחרון של מצב התחרותיות העולמית שהתפרסם לפני שבוע ע"י הפורום הכלכלי העולמי, צריך להדליק כמה נורות אזהרה.

ההתאוששות הכלכלית באירופה נשענת על מספר "רגליים". את היציאה מהמצב של "טיפול נמרץ" שבו היתה אירופה בשיא המשבר, כאשר התפרקות הגוש נראתה כאפשרות מציאותית, יש לייחס לצעדים אמיצים של הבנק המרכזי האירופאי. בהמשך החל גם השיפור בכלכלה העולמית, שעזר להתאוששות היצוא האירופי - התאוששות שדחפה לאותם אינדיקטורים אחרונים שצויינו.

האיחוד האירופי, צילום: בלומברג האיחוד האירופי | צילום: בלומברג האיחוד האירופי, צילום: בלומברג

אולם, הגורם העיקרי שבלעדיו האירופאים יתקשו מאוד להיחלץ מהמשבר ולחזור לשגשוג כרוך בראש ובראשונה בביצוע רפורמות מבניות, כולל בשוק העבודה הקשיח, בהגברת התחרותיות, הפחתת ביורוקרטיה והסרת חסמי כניסה לשחקנים חדשים.

תוצאות סקר התחרותיות מראות שבינתיים לא רק שכמעט לא הושג שיפור במדינות החלשות באירופה, אלא שבשנה האחרונה אף חלה נסיגה בפרמטרים רבים. איטליה התדרדרה ממקום 42 למקום 49 בשיעור התחרותיות, פורטוגל ממקום 49 ל-51. ספרד עלתה בשיעור צנוע ממקום 36 ל-35 ורק יוון רשמה שיפור משמעותי ממקום 96 ל-91. יוון הייתה גם המדינה היחידה בקרב מדינות דרום אירופה שהתקדמה משמעותית בפרמטרים רבים. האחרות רשמו הרעה ביעילות של שוק העבודה ושוק המוצרים ובתנאים הפיננסיים.

בשבוע שעבר התפרסם הסקר של חברת מנפאואר העולמית העוסק במצב שוק התעסוקה במדינות שונות. תוצאות הסקר לרבעון הרביעי באירופה היו חלשות יותר מאשר ברבעונים הקודמים. המדינות האירופיות שבלטו בחולשתן כללו שמות מוכרים כמו איטליה, ספרד ואירלנד. רק ב-10 מ-23 מדינות באירופה צפוי גידול בהיקף המשרות, זאת לעומת 13 מדינות ברבעון הקודם.

אל הבעיות המבניות הללו נוסיף את "הרוחות הנגדיות" שנושפות בפנים של המשק האירופי. העלייה האחרונה בריביות בעקבות שינוי צפוי במדיניות הפד האמריקאי גרמה לייקור עלויות המימון גם למדינות, לחברות ולבנקים האירופיים. לא זו בלבד שהריבית עלתה - גם האינפלציה באירופה ירדה, מה שגרם לעלייה בריבית הריאלית שמשולמת ע"י מגזרים שונים.

במקביל לעלייה בריביות, המטבע האירופי התחזק מול הדולר ובעיקר מול המטבעות של השווקים המתעוררים. התחזקות היורו היא הדבר האחרון שהיצואנים האירופים צריכים עכשיו, כשהעסקים רק מתחילים להתרומם. על כך יש להוסיף את העלייה במחירי הנפט, שמאיימת גם לפגוע בצריכה וגם להגדיל את עלויות הייצור. התנודות פוליטיות הבלתי פוסקות באיטליה ובפורטוגל גם הן לא מסייעות לקידומה של היבשת.

כך, האתגרים הרבים העומדים מול המשק האירופי מסכנים את תהליך ההתאוששות השברירי שעובר על המשק האירופי. בהתאם, השמחה בשווקים הפיננסים של אירופה עשויה להתברר כמוגזמת, ודאי שכמוקדמת מדי.

 

אלכס זבז'ינסקי הוא הכלכלן הראשי בבית ההשקעות מיטב דש

תגיות