אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי תשע שנים: נוסחת מחירי המוצרים שבפיקוח תעודכן צילום: איי אף פי

אחרי תשע שנים: נוסחת מחירי המוצרים שבפיקוח תעודכן

כבר ב־2004 המליצה ועדה של התמ"ת לתקן את נוסחת סוארי, שלפיה נקבע מחיר מוצרים שבפיקוח כמו לחם וחלב. עתה, שנה לאחר פרסום מכרז, באוצר בחרו משרד רו"ח שיטפל בנושא

17.09.2013, 06:58 | תומר גנון והדר קנה

כשנה לאחר שפרסם מכרז בנושא: משרד האוצר בחר במשרד רואי החשבון סומך־חייקין לבחון את הנוסחה לקביעת מחירי מוצרים שבפיקוח – נוסחת סוארי. האוצר פרסם את המכרז לאחר שמבקר המדינה, יוסף שפירא, הזכיר בדו"ח שחיבר בספטמבר 2012 כי ועדה שמינה משרד התמ"ת (כיום כלכלה) כבר ב־2004 המליצה לתקן את נוסחת סוארי, אך ההמלצות לא יושמו.

קראו עוד בכלכליסט

גם ועדת טרכטנברג המליצה לפני שנתיים לבחון הכנסת שינויים בנוסחה. בוועדה טענו אז כי הנוסחה מותירה בידי היצרן רווחים גבוהים מדי. בדצמבר 2011 הנחתה הממשלה את ועדת המחירים לשכור מומחים לעדכון הנוסחה.

נוסחת סוארי היא מנגנון חשבונאי העומד בבסיס ההחלטות של ועדת המחירים לעדכון מוצרים שבפיקוח – מלחם, דרך מוצרי חלב ועד מלט. נוסחה זו מבוססת על דו"ח שחובר בידי אחד מרואי החשבון הבכירים בישראל, יצחק סוארי, בשנות התשעים.

מוצרי חלב בפיקוח. המחיר מחושב לפי נוסחת סוארי, צילום: אריאל בשור מוצרי חלב בפיקוח. המחיר מחושב לפי נוסחת סוארי | צילום: אריאל בשור מוצרי חלב בפיקוח. המחיר מחושב לפי נוסחת סוארי, צילום: אריאל בשור

הנוסחה משקללת כמה מרכיבים בעלות ייצור המוצר שבפיקוח, ומתחשבת גם במדד המחירים לצרכן, בריבית במשק וברווחיות היצרן. בדו"ח שפרסם המבקר שפירא בספטמבר האחרון הוא כתב כי, "שיטת פיקוח זו בוחנת את הצד היצרני, ומתעלמת ממבנה ההון ומפעילויות אחרות של החברה שלא נועדו לייצור המוצרים שבפיקוח".

גורם בכיר בענף ראיית החשבון המקורב למכרז לא הופתע מהזמן שלקח למערכת לבחור זוכה: "בדרך כלל זה הזמן הממוצע שלוקח למכרזים שלהם להיערך וזוהי גם פונקציה של כמה אגפים מתוך האוצר מעורבים במכרז".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "משרד רואי החשבון סומך־חייקין זכה במכרז שהתקיים לבחינת נוסחת סוארי. העבודה בעניין תחל בימים הקרובים וצפויה להימשך כמה חודשים".

תגיות