אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סימנס חשופה לתביעה בשל מעורבות בקרטל עולמי מול חברת החשמל צילום: אוראל כהן

סימנס חשופה לתביעה בשל מעורבות בקרטל עולמי מול חברת החשמל

חקירת הרשות בישראל החלה לאחר שנציבות הסחר האירופי קבעה כבר בינואר 2007 שסימנס וחברות נוספות חברו לקרטל לחלוקת שווקים ותיאום מחירים ברחבי העולם

17.09.2013, 10:37 | תומר גנון וליאור גוטמן

סימנס ממשיכה להסתבך בישראל. אחרי שהשופט לשעבר דן כהן הודה והורשע לאחרונה בקבלת שוחד בסך מיליון יורו מהחברה כשכיהן כדירקטור בחברת החשמל בתמורה להטיית מכרז לרכישת טורבינת גז, הממונה על ההגבלים העסקיים, דיוויד גילה, קבע גם שהחברה הייתה חלק מקרטל (הסדר כובל) עולמי של חברות שתיאם מחירים של עשרות מכרזים בתחום תשתיות החשמל מול חברת החשמל.  

קראו עוד בכלכליסט

המשמעות היא שסימנס צפויה להיות חשופה כעת לתביעות פיצויים בסכומי עתק בשל חלקה בקרטל. על פרשת דן כהן מתמודדת כבר החברה עם תביעת ענק בהיקף של 200 מיליון שקל בישראל.

הממונה קבע כי "מדובר בהסדר כובל עולמי, אשר ישראל הייתה רק אחת מעשרות רבות של מדינות אשר הושפעו הימנו. עיקרו מניעת התחרות בשוק מסדרי המתח תוך שימור נתחי השוק ההיסטוריים של החברות שהיו צד להסדר, כפי שהיו ערב תחילת יישומו של ההסדר וייצוב רמה מתואמת של מחירים".

חקירת הרשות בישראל החלה לאחר שנציבות הסחר האירופי קבעה כבר בינואר 2007 שסימנס וחברות נוספות כגון ABB, אלסטום, פוג'י, היטצ'י, ניסן ומיצובישי חברו לקרטל לחלוקת שווקים, הקצאת מכסות ושימור נתחי שוק היסטוריים, הקצאת פרויקטים בין היצרנים, תיאום מכרזים, תיאום מחירים ביחס לפרויקטים שלא הוקצו והחלפת מידע רגיש.

סימנס (ארכיון), צילום: בלומברג סימנס (ארכיון) | צילום: בלומברג סימנס (ארכיון), צילום: בלומברג

הנציבות האירופית קבעה כי חברות שנטלו חלק בקרטל, תיאמו מכרזי מסדרי מתח ברחבי העולם, מלבד בארה"ב ובקנדה, במטרה לשמר נתחי שוק היסטוריים, ופעלו לקביעת רמת מחירים מוסכמת.

כמו כן קבעה הנציבות כי חברות הקרטל הסכימו כי החברות היפניות לא יפעלו באירופה והחברות האירופיות לא יפעלו ביפן, וכי מכרזים במדינות אחרות בעולם יוקצו לחברות הקרטל בהתאם למכסה מוסכמת שנקבעה לכל אחת מן החברות, על בסיס נתח השוק ההיסטורי שלה. לאור ממצאים אלו, הנציבות הטילה קנסות כבדים על חברות הקרטל בסך כ-750 מיליון יורו. על גובה הקנסות הוגשו ערעורים שחלקם עדיין נדונים.

לאחר קביעת הנציבות האירופית, הרשות בישראל ביקשה וקיבלה חומרי חקירה הקשורים לחברות שפעלו מול חברת החשמל בישראל. בין היתר היא זימנה לחקירה את אריק מאייר, ששימש כ"מתאם הקרטל" מטעם ABB במרבית שנות פעילות הקרטל.

על פי קביעת הממונה, כלל הפרויקטים בישראל הוקצו לקבוצה האירופית, וכולם, מלבד אחד, הוקצו במסגרת הקבוצה לאחת מארבעת קבוצות החברות – סימנס, אלסטום, ABB ו-AEG - אשר אינה פעילה עוד בשוק מסדרי המתח. חברות אלו גם זכו בפועל במכרזי חברת החשמל לביצוע אותם הפרויקטים. גם פרויקטים אשר לא הוקצו לחברה אחת מסוימת במסגרת הקרטל, אלא נקבע כי ההצעות תוגשנה בהתאם לרמת מחיר מוסכמת, בוצעו בפועל על ידי אחת מארבע החברות.

מסימנס נמסר בתגובה שהם לומדים את החלטת הממונה על ההגבלים העסקיים ותגובתם תינתן במועד ובזמן המתאים לכך.

מחברת החשמל נמסר: "חברת החשמל מברכת על קביעת הממונה על הגבלים עסקיים בעניין קרטל ה- GIS, שבעניינו אף פנתה החברה עצמה לרשות ההגבלים. בכוונת חברת החשמל לנקוט באמצעים משפטיים לצורך מיצוי זכויותיה מול חברות הקרטל".

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
ל-3
זה יותר טוב מכלום ודבר אחר - כאשר קראתי את רשימת החברות היפניות, נדמה כאילו מדובר ביצרניות של מכוניות (פוג'י היא הבעלים של סובארו). ואולי זה לא מקרי שחברות שמייצרות מכוניות, יוצרות גם קרטלים בתחוןם החשמל, או לשון אחר - ככל הנראה גם יוצרות קרטלים בתחום המכוניות , ולראיה, ראו כמה קשה בישראל לייבא ביבוא-מקביל, וששר התחבורה צריך לנזוף בשגריר כשהוא רואה שיצרן המכוניות (במקרה זה "פורד") מצדד בקרטל.
20.09.13
לכל התגובות