אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דתיים תחילה

דתיים תחילה

הוועדה שמחליטה כיצד יחולקו כספם של נפטרים שעבר בירושה למדינה, נותנת עדיפות למוסדות דתיים

18.09.2013, 08:47 | דפנה פפר

ועדת העיזבונות, שחבריה ממומנים על ידי שרת המשפטים, ציפי ליבני, אחראית על חלוקת הכספים שנפטרים הורישו למדינה וכן כספי עיזבונות בלתי מיועדים או כספים של ערירים ללא צוואה. על פי הנהלים, הכספים מיועדים למטרות תרומה לחברה, לקהילה ולמדינה לסיוע לעמותות ומוסדות לטובת הציבור. עם זאת, במשך שנים רבות ובאופן תמוה דאגה הוועדה למוסדות הדת, חלקם מוסדות חרדיים שאינם מכירים במדינה ובוודאי אינם תורמים לציבור ולאזרחות הישראלית.

856 מוסדות ועמותות נהנו מכספים שחילקה ועדת העיזבונות ב-2012, כמחציתם הם מוסדות דת. ועד חסידי חב"ד ברחובות קיבל, לדוגמה, 60 אלף שקל עבור שיעורי עזר ותגבור לתלמידי חב"ד. הקהילה הקדושה של צאנז בנתניה זכתה ב-101 אלף שקל לשיפוץ מקווה טהרה. תכנית המתמידות לנשים במכון תורני בירושלים קיבלה 100 אלף שקל להשתתפות בטקסי בת מצווה. מתוך 69.5 מיליון שקל שחולקו ב-2012 כ-23.3 מיליון שקל הועברו למוסדות דת עבור בניית מקוואות, טקסים, חגיגות, חוגי לימוד ורכישת ספרי קודש. חלק ממקבלי התמיכות קיבלו סיוע נוסף ממשרד הדתות.

כדי להדגיש עד כמה ההקצאה למוסדות דת גדולה ראוי לציין שמוסדות הפועלים במגזר הערבי קיבלו ב-2012 כ-721 אלף שקל שהם כאחוז בודד מכלל חלוקת העיזבונות כשמדובר באוכלוסייה שחלקה כ-21% מכלל אזרחי מדינת ישראל. גם לערביי ישראל יש נכים, מסגדים, טקסים אבל הם - שיסתדרו מכספם. עדיף לתת עוד 150 אלף שקל לפנימייה התורנית "קריית נוער" בירושלים למימון שיפוץ מדרגות ופתחי חירום מאשר לכפר דרוזי שאנשיו משרתים בצה"ל.

ניצולי שואה במחאה החברתית, צילום: עמית שעל ניצולי שואה במחאה החברתית | צילום: עמית שעל ניצולי שואה במחאה החברתית, צילום: עמית שעל

הפתרון – העיזבונות לניצולי השואה

ועדת העיזבונות הייתה יכולה להחליט, בתיאום עם שרת המשפטים ובהסכמת היועץ המשפטי לממשלה, שבשנת 2012 או לחילופין 2013 כל כספי העיזבונות שיחולקו, ללא יוצא מהכלל, יועברו לשיפור איכות חייהם של ניצולי השואה נזקקים שחיים בקרבנו ומספרם הולך ופוחת לצערנו. חולי האלצהיימר שביניהם יזכו ליד רחומה ולטיפול משופר, הנכים יקבלו מימון לליווי של כמה שעות לבנק או לפינת שמש ובלבד שיצאו מביתם. הרעבים ביניהם, ויש לא מעטים, יקבלו מכספי ועדת העיזבונות ארוחה חמה יומית או מימון לרכישת תרופות בקופות החולי.ם יש שפע דרכים להקל על האביונים שניצלו מגטאות ומחנות השמדה וחיים בקרבנו.

ציפי ליבני, יו"ר ועדת העיזבונות, צילום: עמית שאבי ציפי ליבני, יו"ר ועדת העיזבונות | צילום: עמית שאבי ציפי ליבני, יו"ר ועדת העיזבונות, צילום: עמית שאבי

אין צורך לערוך סקר כדי להבין שרוב מוחלט של הציבור הישראלי יתמוך בהעברת כל כספי ועדת העיזבונות לניצולי שואה שמצבם הכלכלי ירוד. מעבר למחווה האנושית, הדבר ישדר את הכבוד שאנו רוחשים לשרידים שניצלו מהתופת. מי שירצה לטעון כי ניצולי השואה מקבלים תמיכות או כספי שילומים, יתקל כנראה בציבור גדול ורב שיתנגד לטענה ויתמוך בסיוע לניצולים שאין להם ומדובר בעשרת אלפים.

הגיע הזמן שוועדת העיזבונות תחשוב אחרת ותפעל אחרת. את המקוואות שישפץ משרד הדתות, את תלמידי חב"ד יממנו עשירי חב"ד - ויש כאלה רבים. בניצולי השואה תטפל וועדת העיזבונות בעידוד הממשלה כפי שצריך וראוי להיות.

האם שרת המשפטים הממונה על ועדת העיזבונות מסוגלת לבצע את השינוי המיוחל? ראוי כי לפחות תשקול זאת.

הכותבת היא מרצה לכלכלה במרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה

תגיות