אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ברננקי: "החלטנו להמשיך ברכישות מכיוון שהתאוששות הכלכלה אינה מספיקה" צילום: בלומברג

ברננקי: "החלטנו להמשיך ברכישות מכיוון שהתאוששות הכלכלה אינה מספיקה"

הפדרל ריזרב החליט בצעד מפתיע להשאיר את תוכנית רכישת האג"ח ללא שינוי, בניגוד לתחזיות; הפד חתך את תחזית הצמיחה של ארה"ב ב-2013 לטווח שבין 2%-2.3%, בהשוואה לתחזית קודמת שעמדה על 2.3%-2.8%

18.09.2013, 21:07 | שי סלינס
הבנק המרכזי של ארה"ב החליט הערב להותיר את תוכנית רכישת האג"ח החודשית ללא שינוי על 85 מיליארד דולר. מדובר במהלך שהפתיע את האנליסטים בוול סטריט, שכן רובם המכריע העריך כי הפד יפחית את קצב הרכישות בלפחות 10 מיליארד דולר על רקע התאוששות הכלכלה.

קראו עוד בכלכליסט

בן ברננקי, צילום: בלומברג בן ברננקי | צילום: בלומברג בן ברננקי, צילום: בלומברג

כתוצאה מהמהלך של הבנק המרכזי בארה"ב איגרות החוב הממשלתיות של ארה"ב רושמות עליות. האג"ח ל-10 שנים נסחרות בריבית של 2.74% .

במקביל להחלטה שלא להפחית את קצב הרכישות חתך הבנק המרכזי את תחזית הצמיחה של כלכלת ארה"ב ב-2013 לטווח שבין 2%-2.3%, בהשוואה לתחזית הקודמת שעמדה על טווח של 2.3%-2.8%. כמו כן, מעריך הפד כי כי ב-2016 יעמוד קצב הצמיחה השנתי בארה"ב על טווח של 2.5%-3.3% וכי הריבית תעלה מרמתה האפסית שהיא נמצאת היום ל-2.25%.

במסיבת עיתונאים מיוחדת אמר ברננקי: "החלטנו לדחות את ההחלטה על הפחתת הרכישות החודשיות משום שההתאוששות של הכלכלה עדיין לא הושלמה. כמו כן המצב בשוק התעסוקה רחוק מלספק אותנו". לדבריו, "אנחנו מודעים לסכנות האינפלציוניות שבמהלך שלנו. עם זאת ההערכה שלנו היא שקצב האינפלציה השנתי לא יעלה על 2%". כמו כן חזר ברננקי כי הבנק המרכזי של ארה"ב לא יעלה את הריבית עד ששיעור האבטלה בארה"ב ירד אל מתחת ל-6.5%.

כתוצאה מהמהלך המפתיע של הפד הדולר נחלש מול רוב המטבעות המרכזיים בעולם. מול היורו נחלש המטבע האמריקאי ב-0.1% ל-1.337 דולרים, ומול הין מאבד הדולר 0.3% ל-98.83 ין לדולר. 

 

"התמריצים עזרו לחלק מהחברות לא לקרוס"

תוכנית התמריצים חסרת התקדים של הפד סייעה עד כה לחברות החל מאפל ועד לווריזון לחסוך 700 מיליארד דולר בתשלומי ריבית. על פי הנתונים שאספה סוכנות בלומברג עולה כי החברות ניצלו את הנדיבות של הפד להשגת שיעורי ריבית בשפל, להאריך את מועד פקיעת האג"ח ולגייס כסף על ידי מכירת אג"ח בשווי של 5.16 טריליון דולר.

"התמריצים הם חסד לחיסכון של הכלכלה הרחבה", מסביר ג'י.מייקל שולטמן, סמנכ"ל הכספים של מפעילה רשתות המכולות קרוגר. להערכתו, הרשת משלמת 80 מיליון דולר פחות בריביות מכפי ששילמה לפני פרוץ המשבר. "התמריצים בוודאי עזרו לחלק מהחברות לא לקרוס, מכיוון שככה הן הצליחו למחזר את החוב שלהן בריבית נמוכה יותר".

השילוב בין ריבית הקרובה לאפס ורכישות אג"ח בשווי של למעלה מ-3 טריליון דולר על ידי הבנק המרכזי מאז דצמבר 2008, מסתכם בכך שהחיסכון המצרפי בתשלומי הריבית ממנו נהנו וריזון ואפל ועוד יותר מ-2,000 חברות שלוו כספים, גבוה מהשווי של כלכלת שוויץ, הנאמדת ב-632 מיליארד דולר.

תגיות