אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התחרות על טביעת האצבע שבסמארטפון

השורה התחתונה

התחרות על טביעת האצבע שבסמארטפון

היקף העסקאות הדיגיטליות בעולם צפוי לזנק מ־235 מיליארד דולר ב־2013 ל־936 מיליארד דולר עד 2017. ג'מלטו, שמובילה בתחומי האבטחה הדיגיטלית והזיהוי הביומטרי, בין היתר בסמארטפונים, צפויה להיות אחת מהמרוויחות העיקריות מהפריחה שבפתח

22.09.2013, 08:52 | לירון רוכמן ויאיר מנדלסון

בשנים האחרונות, במיוחד מאז שאפל השיקה את האייפון הראשון ב־2007, היא הצליחה לייצר דרמה סביב השקה של כל גרסה או דגם חדש. הדרמה הזו לא נובעת רק מהיישומים החדשניים שטמן בחובו כל מכשיר חדש, אלא גם מהעובדה שההצלחה של האייפון והאייפד הניבה הכנסות גדולות לשורה ארוכה של חברות שרכיבים שלהן הותקנו במכשירים. ההשקה של אייפון S5 והאייפון המוזל C5 בשבוע הראשון של ספטמבר, לא היתה שונה.

אחת החברות שעשויה הפעם להרוויח היא ג'מלטו (Gemalto) ההולנדית (סמול: GTO NA, נסחרת בבורסת יורונקסט בצרפת), זאת בזכות הכללת חיישן טביעות האצבע במכשירים החדשים במקום הצורך בהקשת סיסמת כניסה אישית. אמנם עדיין לא ידוע אם אפל אכן השתמשה בטכנולוגיה של ג'מלטו לשם הזיהוי הביוטמרי, אך החברה ההולנדית היא שחקנית בולטת בתחום זה ובעוד שלושה תחומים קשורים נוספים: סלולר, אבטחה ותשלומים דיגיטליים.

ניהול והצפנה של מידע רגיש

ג'מלטו נוסדה ב־2006 באמצעות מיזוג של שתי יצרניות הכרטיסים החכמים – אקסלטו (Axalto) וג'מפלוס (Gemplus). היא גדלה באמצעות סדרת רכישות של 10 חברות בכל העולם והפכה בכך לחברה המתמחה בתחום האבטחה הדיגיטלית. ליבת הפעילות שלה נשארה פיתוח תוכנות לכרטיסים חכמים למגוון גדול מאוד של מכשירים, ובנוסף לכך היא מציעה פלטפורמות ושירותים המאפשרים לה למעשה לנהל מערכות או תוכנות קיימות ומידע סודי שהן מכילות.

כך לדוגמה היא מציעה לחברות טלקום שירותי גישה וניהול של רשתות הסלולר שלהן, כגון אקטיבציה לטלפונים סלולריים חדשים, אופטימיזציה לשירותי נדידה, תשלומים סלולריים ותשלומים באמצעות טכנולוגיית NFC – Near Field Communication, ושירותי חיוב בגין כל העסקאות באמצעות המכשיר. זו החטיבה הגדולה ביותר של החברה והיא תרמה ב־2012 48% מכלל ההכנסות של ג'מלטו, (כמיליארד יורו). זו גם הפעילות הרווחית ביותר של החברה, ששיעור הרווח הגולמי של פעילות זו הוא 43%, לעומת קצת יותר מ־30% ברוב הפעילויות האחרות.

ג'מלטו היא מובילת שוק בתחום ה־NFC והיא ידועה בפלטפורמת ה־TSM – Trusted Service Manager, שהפכה אותה לאחת החברות המובילות בתחום הארנק האלקטרוני. אולם, אפל בחרה שלא להשתמש בטכנולוגית ה - NFC בהשקת דגמי האייפון החדשים בשבוע שעבר.

בחטיבת העסקאות המאובטחות ג'מלטו מציעה למוסדות פיננסיים פלטפורמות ושירותים שמאפשרים ללקוחות לנהל חשבון דרך האינטרנט, כולל תשלומים והעברות בנקאיות. לחברות קמעונאות היא מאפשרת תשלומים מאובטחים באתרי המכירות. עסקות כאלה תורמות כ־25% מההכנסות של ג'מלטו, ועיקר הצמיחה בתחום מגיעה מהשווקים המתפתחים.

חטיבת האבטחה של ג'מלטו מציעה, בין היתר, לממשלות לנהל את שירותי האונליין שלהן, כולל לדוגמה הצבעה אלקטרונית בבחירות או ניהול פרויקטים של תעודות זהות או דרכונים חכמים. לחברות עסקיות החטיבה הזו מאפשרת שירותי אבטחה וזיהוי עבור אתרי מכירות, בנקים ושירותי בריאות. החטיבה הזו תורמת כ־17% מההכנסות — פעילות שצפויה להערכת החברה לתפוס תאוצה בשנים הקרובות, ולגדול מהכנסות של כ־384 מיליון יורו ב־2012 ליותר מ־630 מיליון יורו ב־2015.

ג'מלטו מרוויחה למעשה משני סוגים של פעילות. לרוב, היא מציעה ללקוחות מערכת הפעלה ויישומים במסגרת חבילת חומרה מאובטחת ותוכנה. הפעילות השנייה קשורה לניהול ופרסונליזציה של מידע רגיש. במסגרת הזו, החברה מצפינה את המידע הנדרש להפעלת המכשירים של הלקוח (טלפון סלולרי או תעודת זהות חכמה לדוגמה).

צמיחה שנתית של 15% בהכנסות

לפי הערכות בתעשייה היקף העסקאות הדיגיטליות בעולם יזנק מ־235 מיליארד דולר ב־2013 ל־936 מיליארד דולר עד 2017, כאשר הסמארטפון הוא המרכיב הצומח ביותר בשוק המכשירים הניידים. לפיכך, העובדה שהוחלט לא להכליל באייפון החדש יישום של תשלום דיגיטלי, היתה כנראה סיבה מרכזית לירידה של 5% במניות ג'מלטו ביום שלאחר השקת האייפונים החדשים.

אך במבט לטווח רחוק יותר, ייתכן מאוד כי המשמעות של הכללת היישום הביומטרי (שזכה לשם Touch ID) גדולה הרבה יותר מהעובדה שבטלפון החדש לא נכלל הארנק האלקטרוני. אמנם כרגע נראה שהמטרה העיקרית של הזיהוי הביומטרי היא פתיחת הטלפון, אך ייתכן שזהו שלב מקדים למעבר לתשלום אלקטרוני. אחת הדאגות העיקריות של צרכנים לגבי תשלום באמצעות סלולר אשר הזיהוי הביומטרי עשוי לפתור בעתיד, היא בעיית האבטחה.

בתוכנית האסטרטגית שפרסמה הנהלת ג'מלטו בתחילת ספטמבר, היא הציבה יעדים שאפתניים לארבע השנים הקרובות. החברה שהרווח התפעולי שלה ב־2012 עמד על 306 מיליון יורו בלבד, נערכת לצמיחה דו־ספרתית בהכנסות וברווח למניה בכל אחת מהשנים הקרובות, כשהיעד המרכזי הוא להגיע לרווח תפעולי של 600 מיליון יורו בשנה עד 2017, שמשמעותו צמיחה בקצב של 15% בשנה.

אחד המגזרים בפעילות החברה שצפויים לרשום את הצמיחה החזקה ביותר בשנים הקרובות הוא תעודות זהות חכמות, שכוללות שבב לזיהוי ביומטרי באמצעות טכנולוגיות לזיהוי טביעת אצבע וסריקה של הרשתית או של הפנים. מנכ"ל ג'מלטו, אוליביה פיאו אמר באחרונה כי: "כל שבב בתעודת זהות חכמה יגיע עם תוכנה מאובטחת ויהיה בה גם מקום ריק למידע שנוכל למלא מאוחר יותר בכל מיני אפליקציות חדשות".

כך למשל, אחת הלקוחות של ג'מלטו היא נסיכות עומן, אשר הטעינה לתוך תעודות הזהות החכמות גם מידע על קנסות חנייה ומהירות והטבות מס. הפעילות הזו צפויה לצמוח השנה ב־10% אך בשנים הקרובות קצב הצמיחה עשוי להיות מהיר יותר.

פריסה עולמית רחבה ומבוזרת

ג'מלטו פועלת כבר כיום בפריסה עולמית רחבה בכ־190 מדינות, כשאף לקוח אינו תורם יותר מ־5% מההכנסה השנתית. הפעילות באירופה ובאפריקה תורמת כ־50% מההכנסות (1.12 מיליארד יורו ב־2012), בצפון אמריקה כ־30% (678 מיליון יורו) והיתר באסיה (432 מיליון יורו). בשנה האחרונה זינקה מניות ג'מלטו ב־18.6% והיא נסחרת כעת במכפיל של 20 על הרווח הצפוי ב־2014. אך עם צפי לצמיחה של לפחות כ־10% בהכנסות בשנים הקרובות וצמיחה של כ־20% ברווח למניה בשנים הקרובות, המכפיל הזה לא נראה גבוה.

בקרוב, לאחר שאפל תתחיל לשווק את הטלפונים החדשים ובשוק ימהרו "לפרק" אותם ולבדוק אילו רכיבים של אילו חברות הצליחו להיכנס אליהם, נגלה אם תוכניות הצמיחה השאפתניות של ג'מלטו היו מבוססות על האייפון או על מנועי הצמיחה האורגניים של החברה.

שורה תחתונה:

ג'מלטו נסחרת במכפיל של 20 על הרווח הצפוי ב־2014, מכפיל שלא נראה גבוה כאשר קיים צפי לצמיחה של כ־10% בהכנסות ושל 20% ברווח למניה בשנים הקרובות.

לירון רוכמן הוא מנהל קרנות מניות חו"ל בהראל פיא. יאיר מנדלסון הוא מנהל מחקר יועצים בהראל פיננסים.

תגיות