אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך כרטיס האשראי מגדיל את הטיפ? צילום: שאטרסטוק

איך כרטיס האשראי מגדיל את הטיפ?

פרופסור יקר, אני מלצר, והבחנתי בתופעה מעניינת: כשאנשים משלמים בכרטיס אשראי הם משאירים אחר כך טיפ גדול יותר במזומן, וגם הטיפ עצמו עולה ככל שהכרטיס שבו שילמו יוקרתי יותר. מה עומד מאחורי הדפוס הזה? ו'

24.09.2013, 08:42 | דן אריאלי

ו' היקר,

ההסבר האינטואיטיבי הוא שאנשים עם כרטיס יוקרתי יותר הם אמידים יותר, ויוציאו יותר כסף. אפשר לבדוק את זה על ידי בחינת הוצאות אחרות שלהם, לדוגמה על יין. אבל יש עוד אפשרות, והיא שהכרטיס עצמו משפיע. כלומר שהמוניטין של כרטיסים שמשווקים כיוקרתיים, כמו אמריקן אקספרס, אולי גורם לבעליהם להרגיש עשירים יותר גם כשהם לא, ולהיות נדיבים יותר. כרטיס עם דימוי חסכני אולי ישפיע על בעליו לספור את השקלים.

אני מאמין שהתשובה היא קצת משניהם. כדי לוודא זאת נזדקק לניסוי שבו אנשים ישלמו על אותם הדברים בכרטיסים שונים, וכך נראה עד כמה סוג הכרטיס השפיע על ההוצאה.

אנשים עם כרטיס אשראי משאירים טיפ שמן יותר, צילום: שאטרסטוק אנשים עם כרטיס אשראי משאירים טיפ שמן יותר | צילום: שאטרסטוק אנשים עם כרטיס אשראי משאירים טיפ שמן יותר, צילום: שאטרסטוק

ואולי שכר הבכירים מוצדק?

מה השורה התחתונה לגבי שכר המנכ"לים? זה חיוני ורק נראה רע, או שזה מיותר ובעייתי? אשר

ההצדקה המקורית והשכיחה לשכר המנופח של מנכ"לים היתה ההנחה שאם לא ישלמו להם מספיק הם יעזבו למקום אחר, ואז החברה תיפגע. בינתיים גילו שההנחה הזאת שגויה.

מחקר של אוניברסיטת דלוור גילה שבהרבה מקרים הכישורים הייחודיים של מנכ"ל הותאמו ספציפית לחברה שבה פעל, וכשהוצנח לחברה אחרת הוא נכשל. כפי שזה נראה, לא כל מנכ"ל מתאים לכל חברה, ולכן אין טעם כלכלי אמיתי בשיטה שלפיה כשחברה אחת מעלה את השכר אז חברות בגודל דומה משוות אותו.

זו רק עוד ראיה מבין רבות לכך שצריך לבחון מחדש את שיטת שכר הבכירים בחברות ציבוריות גדולות. אחרי הכל, כולנו מושקעים בהן. משלמים למנהלים האלה עם הכסף שלנו.

שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
לגבי זה שאנשים משאירים יותר טיפ עם כרטיס אשראי...
זה בגלל שהם צריכים בכל מקרה לחכות עד שיחייבו את הכרטיס ויחזירו להם אותו, ולחתום על החיוב. אז אם הם כבר מחכים, מתחילים לחשוב על גובה הטיפ והרבה פעמים מעגלים למעלה אותו במיוחד אם היה שירות טוב. לעומת זאת, כשמשלמים במזומן, ישנה העדפה לתת את סכום החשבון + הטיפ וללכת. אם למישהו עלתה ארוחה למשל 200 שקלים והטיפ 20 שקלים, אז הוא ינסה להשאיר את הסכום המדויק כדי ללכת לדרכו. לכן, למשל אם יהיה לו פחות, נניח 118 שקלים, הוא לא יתחיל לחפש להוציא כסף מהכספומט או לחכות שיתנו לו עודף מ300 שקלים לדוגמה, אלא ייתן את אותו סכום הכי קרוב לחשבון + טיפ על פי הנורמה החברתית.
רונה , פתח תקווה  |  27.09.13
8.
לדעתי זה קשור דווקא בעודף של המזומן
אנשים לא מסתובבים עם הרבה סוגי שטרות בכיס, ומטבעות עוד פחות, כשמשלמים באשראי אז הטיפ בא ממה שיש בארנק באותו רגע, ובגלל שאנשים לא רוצה להיחשב קמצנים או לפגוע במלצר הם יעדיפו "לעגל" כלפי מעלה ולתת יותר מאשר לתת פחות מהמינימום המקובל. כאשר משלמים במזומן הטיפ בדר"כ בא מהעודף מה שנותן יותר מקום למשחק עם הסכום.
ד"ר רשע , ברלין  |  27.09.13
לכל התגובות