אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאיזה ספר עצות להאמין?

לאיזה ספר עצות להאמין?

ואיך כלכלנית יכולה להכשיר נשים להיריון ולידה

24.09.2013, 08:41 | שיזף רפאלי
סוגת הספרים שעוסקים בהיריון ולידה פורחת. ומה הפלא? הרי היריון הוא לא רק אחת החוויות המרגשות ביותר, אלא גם תקופה שמובילה למצב צבירה שמספק יותר הזדמנויות לקריאה. באתר של אחת מרשתות שיווק הספרים בישראל מוצגים לא פחות מ־40 ספרים על היריון ולידה, לאמהות ולאבות, מאת גינקולוגים, פסיכולוגים ומקובלים. אז מכל אלה, מי תקנה ספר הדרכה להיריון שחיברה דווקא כלכלנית?

ומה אם אומר שאותה כלכלנית מגיעה מאוניברסיטת שיקגו, מהמחלקה שבה למדו גם יעקב פרנקל, ליאו ליידרמן, מריו בלכר ויוג'ין קנדל, שכולם הוזכרו כמועמדים לתפקיד נגיד בנק ישראל? מבוגרת בית הספר שלהם יש ללמוד הלכות אלחוש ובחילה?

40 ספרים על הריון ולידה 40 ספרים על הריון ולידה 40 ספרים על הריון ולידה

מאז ד"ר ספוק ועד מיכל דליות התפיסות והמסרים בספרי ההיריון התרחבו, התחדדו, ולעתים התהפכו. נשלחנו בעקבות גישת הלידה הטבעית, וצווינו להחליף אותה באחרת. הטיפו לנו עמדה אחת על תזונה או הנקה, ובחלוף הזמן נימקו בנחרצות את ההפך. השכיבו לנו את התינוקות על הגב, ואז על הבטן ואז על הצד. וכעת גם פרופ' אמילי אוסטר, בספרה "Expecting Better", מחוללת הפיכה משלה, בלשון סמכותית, בעצות לנשים הרות.

אלא שהיומרות שהיא מציגה אחרות. היא לא טוענת כי עברה חוויה פוקחת עיניים ולא מתיימרת להבין ברפואה או ללחוש לתינוקות. המקצועיות היחידה שהיא מייחסת לעצמה היא בקריאת מחקרים ובהשכלה מקיפה בתחום ההחלטות הרציונליות. בזמן הריונה הזדמן לה לאסוף ולקרוא את הספרות המדעית שנוגעת להיריון ולידה, ובספרה היא מסכמת את הידע הזה, שאותו היא מתרגמת מהספרות האקדמית הלא־ידידותית לשפתן של נשים מצפות, ומתבלת את הסיכומים בעצות מעשיות.

הבשורה העיקרית בספרה של אוסטר היא שההמלצות וההנחיות המקובלות לתקופת ההיריון לא מתיישבות עם הנתונים בשטח. האזהרות מפני שתיית אלכוהול, טיסה או אכילת דגים וגבינות הן מיתוס. כך גם הטענה שקשה להיכנס להיריון אחרי גיל 35. היא טוענת כמה טענות מרעישות. מחקרים נרחבים שנערכו בזוגות וכללו תיעוד דקדקני, היא אומרת, גילו שלא זאת בלבד שיש "ימים בטוחים" - אלא שרוב הימים הם בטוחים. כניסה להיריון אפשרית רק במהלך שבוע אחד בחודש. היא שוללת גם אמונות מקובלות לגבי עלייה במשקל בזמן ההיריון, וכותבת ששימוש באפידורל מאריך את משך הלידה, אבל רק קצת. ולפעמים, היא כותבת, עדיף לא לשמוע להמלצת הרופאים. למה? כי לפעמים הם מצטטים "אמיתות רווחות" ולא את הנתונים מהשטח.

בלי קשר לסוגיות ההיריון והלידה עצמן, הספר של אוסטר, שהנחרצות שבה נכתב משכה תשומת לב תקשורתית, הוא דוגמה לגישה מבורכת לכל תחום בחיים: בדיקה שיטתית של העובדות היבשות. בדיקה כזאת מגלה לעתים קרובות שהסיבות לתופעות בעולם אינן מה שחשבנו, ולעתים, כמו שאוסטר טוענת בספרה, גם התופעות עצמן שונות, ומה שנדמה לנו אינו משקף את המציאות. רב־המכר העולמי "פריקונומיקס" שהתפרסם לפני כעשור הוקדש ללקח הזה, ומחברו סטיבן לויט אף ציטט מחקרים קודמים של אוסטר, שנגעו לקבלת החלטות בנוגע לנגיף האיידס ומחלות כבד.

האומנם כלכלנים וקוראי מחקרים ראויים לתפוס מקום בשורה הראשונה של קבלת החלטות רפואיות? ואם היא צודקת, מה הדבר אומר על המומחים הרבים שקדמו לה ואמרו את ההפך, ושדורות של הורים פעלו לאור עצותיהם? בעולם המעורפל מעט של מסקנות שנגזרות מסטטיסטיקה, דבר אחד בטוח: הספר החדש יצטרף למדף העמוס, כנראה כשווה בין שווים.

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
לכל המבהילים והמאיימים כאן על נזקים מאכילת דגים ושתיית אלכוהול, נוחו בבקשה
בדגים *עלול להיות* כספית! וואו! הדגים עצמם אינם פוגעים באימא או בעובר, אבל עלולים להכיל רכיבים רעילים! כמו בהרבה מזונות אחרים! כולל למשל נבטים החשודים כאשמים בהתפרצות האי-קולי באירופה, שאכן מופיעים פה ושם ברשימת המזונות אשר מומלץ להימנע מהם, אבל רק בארץ ולא בשום מקום אחר, כי בארץ ההיסטריה סביב בריאות העובר היא מטורללת לחלוטין ונובעת מהרבה תסביכים שיש לנו סביב ילודה וסביב הישרדות. תעשו טובה ותפסיקו עם האיומים שלכם. כוסית יין פה ושם במהלך ההריון לא תהרוג אף אחד ולא תייצר תינוקות פגומים. תשאלו את הנשים בצרפת. אתם יודעים שאלכוהול נספג בשילייה, אבל אין לכם שמץ של מושג איזו כמות עלולה להזיק, וגם אין שום מחקר שקובע מסקנות נחרצות בנושא. שתיה מופרזת אכן עלולה לפגוע בעובר, אני לא טוענת שלא, אבל אף אחד לא ממש יודע מהי אותה כמות מופרזת בגלל שכל גוף מגיב אחרת ומפרק אלכוהול בצורה שונה. אז במקום להניח לאימהות להפעיל שיקול דעת, לתת לאינסטינקט ההריוני להנחות אותן, במקום לעודד אותן להקשיב לגוף ולדעת אם לצרוך, כמה לצרוך ובאיזה תדירות, אתם יוצאים בהפחדות ואיומים שכל מטרתן היא למנוע צריכה בכלל. למה? כי זה פשוט יותר לרופאים ולכל התעשייה המשגשגת סביב הריון וילודה, שאוהבת לתת עיצות נחרצות והוראות מדוייקות למרות שאין באמת דבר כזה! אז הנה באה מישהי שתולשת מעליכם את הפאסון הידעני והצדקני ומעמידה אתכם מול עובדות יבשות, ובמקום לחזור לנתונים, לבדוק את הטבלאות, לעשות עבודה של בדיקה עצמית מחודשת, אתם תוקפים אותה כבורה מסוכנת לציבור שעלולה לשחרר לרחובות כנופיות של נשים הרות שיכורות ונוטפות שומן דגים, שאין ביכולתן לחשוב בעצמן ולדעת מה מזיק להן ומה לא, כאילו אתם הבעלים הבלעדיים של הידע האנושי והן לא יותר מאשר תרנגולות פתיות ללא ראש שלא ידעו כיצד לפעול אם לא תגאלו אותן מבורותן. אני אמשיך לנהוג כפי שעשתה אימי במהלך כל ההריונות שלה שנגמרו השבח לאל בהצלחה מרובה (למרות שאתם בטח תצאו עליי ותנסו לטעון שאני פגומה, לא נורא, אני לא איעלב, תרגישו חופשיים), ואקשיב קודם כל למה שהגוף שלי אומר. אני מכירה לא מעט נשים שהעבירו כך את ההריונות שלהן בהיחבא, כדי לא לערער על סדרי עולם והכל עבר בשלום למרות הלחץ האדיר שהופעל עליהן להתנזר מכל דבר שיש בו פוטנציאל (קטן ככל שיהיה) לגרום נזק. סופסוף הרפואה משחררת נשים מהאילוץ המטופש ללדת כשהן שכובות על גבן, והגיע הזמן לשחרר עוד הרבה דברים אחרים.
כן, אני בהריון  |  15.10.13
13.
החיים מסוכנים! אז אולי ניכנס לקבר ונמות כדי שנהיה בטוחים?
מה קורה פה לאנשים? למי שעוד לא קלט, הכל בחיים מסוכן והשאלה היא של מינונים ולא שחור לבן. כל החלטה שאנחנו מקבלים לא מתקבלת בתנאים של וודאות מלאה. לא הרופאים ולא הכלכלנים ובייחוד לא הרבנים או המומחים ההיסטרים מטעם עצמם מסוגלים לבטל את הסיכון, וזה לא ראלי לצפות לשיטה שעובדת במאה אחוז. מה שחשוב זה לקבל החלטות הגיוניות בתנאים של סיכון כי האלטרנטיבה היא להכנס לבית, לסגור את הדלת, לא להכניס אף אחד מסוכן לבית, לא להכניס אויר לא מסונן או מזון שלא עבר חיטוי והרתחה וכו'. ואז מתים מחרדה ודיכאון.
28.09.13
12.
תתכבד הגברת ותנסה על עצמה
אכילת דגים אכן מסוכנת כי דגים מכילים כספית ועלולים להכיל רעלים אחרים שאמנם לא מסכנים אדם בוגר ששוקל 60 קילו ומעלה אבל עובר שמשקלו מאית מזה ואף פחות בהחלט פגיע. וזו התורה כולה: בחילות בוקר, רגישות לטעמים ולריחות ושאר תופעות הלוואי נועדו בעצם להגן על העובר מחשיפה לחומרים שבמינון הרגיל אינם רעילים לאדם בוגר ומפותח אבל כן עלולים לפגוע בעובר זעיר שמערכת העצבים והמוח שלו בשלב קריטי של התפתחות. גם אלכוהול הוא רעל שקוטל תאי מוח ותאים אחרים בגוף. נכון שרובנו שורדים את זה אבל לעובר זה עלול לגרום נזק בלתי הפיך.
דני  |  28.09.13
11.
אלכוהול הוא טרטוגן (גורם מומים)מוכח מעבר לכל ספק, תורידו את הכתבה לפני שתגרמו לאסון
בלי להתייחס לספר שלא קראתי אבל נשמע שרלטני לחלוטין. גם כלכליסט שמפרסם כתבה צריך להיות זהיר ולהתייעץ עם גורמים רפואיים. אלכוהול הוא גורם מומים מוכח מעבר לכל ספק, עצם הפתח לשתיית אלכוהול בהריון הוא מסוכן (גם אם מותר לשתות כמות מנימאלית) אתם לא יכולים לדעת איך נשים יפרשו את מה שאתם כותבים. דגים יכולים להכיל כספית בשל זיהום הים. כספית היא חומר רעיך ביותר. המלצות של רופאים בעיקר בתחום רפואת הנשים הן זהירות ביותר ונשענות על ידע רחב. על כן לפני שכל שרלטן "מנפץ מיתוסים" כדאי לקבל ייעוץ רפואי מוסמך
רופא נשים  |  28.09.13
10.
מנסיון אישי, אם יש משהו שרופאים לא מבינים זה סטטיסטיקה
לחוקרת מנוסה בכלכלה יש יכולת טובה יותר לפרש תוצאות מחקר, גם ברפואה, מאשר לרופא מצוי. שלא לדבר על זה שחלקם בכלל לא טורחים להתעדכן במחקרים החדשים. ובאופן כללי, לכולנו יש נטיה לראות בתוצאות את מה שרוצים ולא את מה שיש. לכן למישהו שסוקר את הספרות מבחוץ, ולא מושקע כלכלית או רגשית בתאוריה מסויימת, יש יותר סיכוי להבין מה התוצאות אומרות (ומה לא) מאשר לרופא שמגיע מתוך התחום עם הרבה ציפיות ודעות קדומות.
סטטיסטיקאית  |  28.09.13
לכל התגובות