אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל הפחית את הריבית ב- 0.25%, לרמה של 1% צילום: עמית שעל

בנק ישראל הפחית את הריבית ב- 0.25%, לרמה של 1%

הפחתה זו באה לאחר שבחודש מאי ביצע בנק ישראל שתי הפחתות ריבית רצופות בשיעור מצטבר של 0.5%. הסיבה העיקרית להחלטה נובעת מהודעתו של ברננקי על המשך התוכנית לרכישת אג"ח ממשלתיות

23.09.2013, 15:00 | אמנון אטד

אחרי הפוגה של שלושה חודשים, החליטה היום (ב') הוועדה המוניטרית של בנק ישראל לשוב ולחדש את הפחתות הריבית, והודיעה על הפחתת הריבית לחודש אוקטובר ב- 0.25% לרמה של 1%. הפחתה זו באה לאחר שבחודש מאי ביצע בנק ישראל שתי הפחתות ריבית רצופות בשיעור מצטבר של 0.5%. במהלך השנתיים האחרונות הפחית כבר בנק ישראל את הריבית במשק 9 פעמים, בשיעור מצטבר של 2.25%.

קראו עוד בכלכליסט

הסיבה העיקרית לחידוש הפחתות הריבית היא האירועים האחרונים שנרשמו בארץ ובעולם. ערב חג הסוכות הודיע יו"ר הבנק המרכזי האמריקאי בן ברננקי על המשך התוכנית לרכישת אג"ח ממשלתיות. במקביל, חתך הבנק את תחזית הצמיחה שלו למשק האמריקאי לשנת 2013. כתוצאה מכך צנח שער הדולר מול השקל וחזר יותר משנתיים לאחור. התחזקות השקל מול הדולר והמשך ההאטה במשק האמריקאי עלולים לפגוע ביצוא הישראלי, וזאת לאחר שהלמ"ס העריכה בשבוע שעבר כי היצוא יישאר השנה ללא שינוי. 

הפחתת הריבית הופכת את השקל לפחות אטרקטיבי בעיני המשקיעים, פועלת להחלשתו מול המטבעות החשובים בעולם ותורמת בכך לעידוד היצוא. ריבית נמוכה יותר מקטינה גם את הרצון לחסוך ומעודדת בכך את הביקושים במשק, ובמקביל היא מקטינה את עלויות היצרנים - דברים שמסייעים למשק להיחלץ ממצבו הקשה.

להפחתת הריבית יש גם השפעה נוספת, בכיוון מנוגד לזה שבנק ישראל היה רוצה לראות. ריבית נמוכה יותר מקטינה את תשלומי הריבית החודשיים על ההלוואות לדיור במסלול הצמוד לריבית ה"פריים". בדרך זו היא מגדילה את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות. מנתונים שפרסמה הלמ"ס עם פרסום מדד אוגוסט בשבוע שעבר מתברר כי מחירי הדירות עלו בחודשיים האחרונים ב- 1.3% והשלימו ב- 12 החודשים האחרונים עלייה מצטברת של 9.3%.

אולם הנגיד היוצא, פרופ' סטנלי פישר כבר הבהיר לפני כמה חודשים כי לדעת בנק ישראל התמיכה ביצואנים חשובה הרבה יותר מהתמודדות עם העלייה במחירי הדירות. הסיבה לכך, הסביר אז פישר, היא שהערך המוסף ביצוא הוא קרוב ל- 30%, בעוד שהערך המוסף של ענף הבנייה הוא כ- 8% בלבד. הפחתת הריבית שעליה החליטו היום חברי הוועדה המוניטרית היא לכן במידה רבה המשך המדיניות שהתווה פישר.

תגיות

16 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
כל המגיבים זה רק אינטרסים אישים, תיכנסו
הורדת הרבית לא יוצר שום בועה, מי שלא יודע בנק ישראל הגביל כבר מזמן את המשכנתאות כל המסלולים של משתנה כולל פריים, ל33% אז הרבית של בנק ישראל כמעט שלא משפיעה לקונים חדשים, ההיפף זה רק עוזר למי שכבר לקח משכנתא, וזה טוב מאד, למצב היום שהמדינה לא עוזר לנו המעמד ביננים בכלום לפחות שהרבית יהיה זול כי אם גם זה לא יהיה אי אפשר לחיות פה. אז תודה רבה לבנק ישראל על הורדות הרבית ותמשיכו ככה עד שזה יגיע ל0% , ובלי צחוק כי 0% עדיין עומד הפריים ל1.5% חג שמח לכולם
מעמד ביניים  |  23.09.13
14.
מה שעצוב לי הוא שכשהפיצוץ יגיע
והוא יגיע, עוד שנה? שנתיים? חמש? הוא יגיע, כי מתחת ל-0% אין לאן לרדת ובינתיים אנשים ממשיכים לקחת משכנתאות בסדרי גודל עצומים... אז כאמור, כשהפיצוץ יגיע ואיתו מיתון ואבטלה וחילוץ ממשלתי של מערכת הבנקאות גם אני וזוגתי, שלא קונים דירה במשכנתא מטורפת, נאלץ לשלם את מחיר הטיפשות של הרוב. בין אם באובדן העבודה, בין אם במיסוי שערורייתי (שיהיה הדרך היחידה של המדינה לגייס את הכסף שיידרש כדי לייצב את מערכת הבנקאות) ובין שגם וגם. והכי עצוב? גם אחרי הפיצוץ, גם אחרי שמאות ואולי אפילו אלפי משפחות ייזרקו מבתיהן בגלל חדלות-פרעון על המשכנתא, זה לא יהיו אני וזוגתי שבינתיים חוסכים אגורה לאגורה שיוכלו לקנות את הנכסים שייתפנו וערכם ייפחת. זה יהיה איילי הנדל"ן החדשים של המדינה: עובדי ועדים חזקים, רכבת ישראל, מערכת הבטחון או סתם אנשים שכבר היום יש להם דירות להשקעה ולכן חסכון. כלומר, איך שלא תסתכלו על זה.... ביום שהבועה הזו תתפוצץ, באותו יום אפשר יהיה לסמן את תחילת הסוף של מדינת ישראל. מדינות בהיסטוריה עמדו במלחמות חורמה והמשיכו להתקיים. אף מדינה שחוותה משבר כלכלי שהקיף את כל האוכלוסיה שלה כולה, 100% ממנה, לא עברה את המשבר בשלום.
אוהד פ  |  23.09.13
לכל התגובות