אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"על יפן להעלות מס הקנייה ל-20% עד 2020 - כדי למנוע אסון בשוק האג"ח" צילום: בלומברג

"על יפן להעלות מס הקנייה ל-20% עד 2020 - כדי למנוע אסון בשוק האג"ח"

ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, עשוי לייקר המס מ-5% ל-8% בשבוע הבא - ואולם יש כאלה הסבורים שיש להעלותו בשיעור גבוה בהרבה כדי לחולל מפנה פיננסי

25.09.2013, 20:44 | בלומברג

ממשלת יפן חייבת לעלות את מס הקנייה לשיעור של 20% לפחות עד 2020, אז תארח טוקיו את האולימפיאדה, על מנת למנוע "אסון" בשוק האג"ח, כך אומר היועץ הראשי של קרן הפנסיה הגדולה בעולם.

טאקאטושי איטו, שעומד בראש פאנל ייעוץ עבור קרן ההשקעות הפנסיה הממשלתיות ביפן (GPIF), שמנהלת נכסים בשווי 121 טריליון ין (1.23 טריליון דולר), טוען כי מס הקנייה, העשוי להתייקר באפריל לראשונה מאז 1997, יצטרך לעלות פי-ארבעה מהשיעור הנוכחי, כדי לסייע ליפן להתמודד עם עלויות הרווחה הגדלות שלה ולרסן את החוב הלאומי. לדבריו, קרנות כמו GPIF נמצאות בסכנה - מאחר שהן תלויות יתר על המידה באג"ח יפניות.

שווקים בטוקיו. מס הקנייה יעלה?, צילום: שאטרסטוק שווקים בטוקיו. מס הקנייה יעלה? | צילום: שאטרסטוק שווקים בטוקיו. מס הקנייה יעלה?, צילום: שאטרסטוק

ההחלטה הסופית על העלאת מס הקנייה תתקבל על ידי ראש הממשלה שינזו אבה בשבוע הבא. הוא יצטרך לקבוע האם הכלכלה היפנית תוכל לעמוד בהעלאת שיעור המס באפריל ל-8%, מ-5%. ואולם איטו מציין כי השיעור הנוכחי מהווה רק חמישית מהמע"מ המוטל במדינות כמו שבדיה, ויש לעלותו כדי למנוע איבוד שליטה על נטל החובות במדינה, שהוא כפול מגודלה של הכלכלה היפנית.

"עומד לפנינו שביל צר בלבד שיאפשר לנו להימלט מאסון", הזהיר איטו. "החדשות הטובות הן שיש לנו מרחב פיסקאלי רחב לעלות מסים". לדבריו, העלאת מס הקנייה היא הדרך היחידה לחולל רפורמה במצבה הפיננסי של יפן, מכיוון שמס זה אינו משפיע על הצמיחה כמו העלאת מס הכנסה.

בתחילת החודש נבחרה טוקיו לארח את אולימפיאדת 2020, כבוד שכבר נפל בחלקה של הבירה היפנית ב-1964, אז ערכה הממשלה את מכירת האג"ח הראשונה שלה. ואולם השנה יחס החוב תוצר של יפן צפוי לעמוד על 245%, השיעור הגבוה בעולם. "אולימפיאדת טוקיו הראשונה החלה את האג"ח הממשלתיות", אומר איטו. "בוא נהפוך את אולימפיאדת 2020 לנקודת המפנה להפחתת עול האג"ח הממשלתיות".

תגיות