אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה לא כדאי לכם להגדיר את עצמכם כבני מעמד הביניים

למה לא כדאי לכם להגדיר את עצמכם כבני מעמד הביניים

66% מהישראלים חושבים שהם משתייכים למעמד הביניים וזה משפיע על הדרך בה אנו חושבים ומחליטים החלטות כלכליות; כיצד ההגדרה עלולה לפגוע בכם כלכלית?

30.09.2013, 13:02 | מעין מנלה
כששר האוצר, יאיר לפיד, או למעשה כל פוליטיקאי אחר, פונה למעמד הביניים הוא יודע שמרבית האזרחים חושבים שהוא מדבר אליהם. המחאה החברתית של 2011 אף חיזקה את תחושת השייכות ולפי בדיקה של מרכז המידע והמחקר של הכנסת 66% מהישראלים מגדירים את עצמם כמעמד הביניים למרות שרק 40% משתייכים למעמד זה. למה זה משנה איך אנשים מגדירים את מצבם הכלכלי? כי ההגדרה הזאת משפיעה על הדרך בה אנחנו חושבים ומחליטים החלטות, בעיקר החלטות כלכליות.

קראו עוד בכלכליסט

כשמדמיינים את אנשי מעמד הביניים, או "ריקי כהן מחדרה", מדמיינים שכירים, בעלי דירה, משכנתא, שכר מעל הממוצע, נוסעים פעם בשנתיים לחו"ל וכאלה חיים ברווחה כלכלית יחסית. אבל גם אנשים שאין להם נכסים, אולי רק דירה בה הם גרים, שחיים באוברדרפט תמידי, ובעיקר כאלה שלא מתכננים קדימה ולא נעזרים בייעוץ. לא יעלה על דעתנו שאנשים עשירים, מהמעמד הגבוה, יתנהלו בעולם בלי תכנון וייעוץ של אנשי מקצוע, כי יש להם כסף רב ונכסים. המחשבה של רובנו, שמשתייכים למעמד הביניים, היא שאם אין לנו נכסים ואנחנו בקושי גומרים את החודש אז אין בשביל מה לתכנן ובטח שאין סיבה (או כסף) לשלם על ייעוץ.

משה לרון משה לרון משה לרון

"זה קישקוש שלמעמד הביניים אין כסף לשלם. הוא משלם יותר מדי היום ולא מקבל מספיק", אומר משה לרון המייסד והבעלים של המכללה לתכנון פיננסי. התשלום אליו מתייחס לרון הוא התשלום לבנקים, למוסדות הפיננסיים על הביטוחים, המשכנתאות, דמי ניהול ועמלות שניתן להפחית באמצעות ניהול נכון ותכנון. "תכנון כלכלי הוא קריטי היום. במציאות שאתה לא יודע כמה שנים תחיה והשפע הקיים מסביב שמעודד אותנו לצרוך ולצרוך, בלי תכנון מוקדם ושליטה בהוצאות לא נגיע רחוק", הוא אומר.

"הראייה צריכה להיות איך אני מנהל את העתיד ומגיע ליעדים הכלכליים שהגדרתי ואיך אני נעזר בייעוץ אובייקטיבי כדי לעשות זאת", אומר לרון. כשאנחנו מגדירים את עצמנו כ"מעמד הביניים" הסיכוי שנפנה לייעוץ, בעיקר ייעוץ בתשלום, קטן. כי אם משפחה מרוויחה 20 אלף שקל בחודש וההוצאות שלה מסתכמות ב-25 אלף שקל בחודש, תשלום חודשי ליועץ או מתכנן פיננסי נראה כמו הוצאה מיותרת. "הבעיה היא שהתכנון לא שגור אצל מעמד הביניים. משפחה שחיה באוברדרפט תמידי יכולה לשנות הרבה דברים בהתנהלות שלה. אבל צריכה להיות מודעות לכך וקבלת החלטה ואחריות ולפעמים יהיו להחלטה הזו השלכות קשות. אבל מה הסיכויים להגיע ליעדים כלכליים בלי תכנון קדימה?", אומר לרון.

 
ייעוץ פיננסי, "זה קישקוש שלמעמד הביניים אין כסף לשלם" ייעוץ פיננסי, "זה קישקוש שלמעמד הביניים אין כסף לשלם" ייעוץ פיננסי, "זה קישקוש שלמעמד הביניים אין כסף לשלם"

לדבריו זה לא נכון שלמעמד הביניים אין נכסים, אבל הרבה פעמים אנשים לא מודעים לנכסים שיש להם. יכול להיות שלמשפחה יש נכסים פנסיוניים, נכס נדל"ן או ירושות עתידיות שהיא לא מחשיבה כנכסים. "העובדה שאנשים לא מתנהלים ברמה של יעדים כלכליים גורמת לכך שהם מפספסים את היכולת שלהם לייצר נכסים גם ברמת ההכנסה שיש להם היום", הוא אומר. לפי לרון, כל אדם בכל רמה כלכלית צריך תכנון. "צריך קודם כל להבין התנהלות כלכלית נכונה ברמה החודשית, לדעת לנהל תקציב, הוצאות מול הכנסות והתחייבויות מול נכסים. בנוסף צריך תכנון קדימה לטווח הקצר, הבינוני והארוך, לדעת מהם יעדי החיים שלכם וכך תוכלו לגזור את היעדים הכמותיים", הוא אומר.

חוסר התכנון אף עלול להוביל אותנו לחיים של עוני בפרישה. "אם מישהו רוצה לצאת לפנסיה בגיל 67 והוא יודע שירצה מנוי לחדר כושר ולטוס לחו"ל פעמיים בשנה, המתכנן הפיננסי יסייע לו להבין מה הצרכים שלו ומהם המקורות הכספיים. ללא תכנון והגדרה מראש יכול תוכלו למצוא את עצמכם במצב שיש לכם רק 7,000 שקל בחודש כשאתם צריכים 15 אלף", אומר לרון.

תגיות

21 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
גם בעשירון העליון יש מעמד ביניים
גם חלקים נרחבים מהעשירון העליון הם מעמד הביניים. המאיון והאלפיון העליון רק צוברים פער מול כל שאר האוכלוסיה. ההגדרה הסטטיסטית שמגדירה אוסף עשירונים כמעמד ביניים לא מתיישבת עם השכל הישר, אלו שמצליחים לחיות בצורה נסבלת ואילו עדיין צריכים לחסוך. ואין להם השפעה על המשק ואין להם בטחון כלכלי. מעמד עליון זה אלו שיש להם מליון דולר בבנק ויכולים לחיות מהכסף.
מאיר , נתניה  |  03.10.13
18.
התנהלות נכונה היא לומר לא לתשלומים
אנשים לא מבינים ומחלקים תשלום בסופר למספר תשלומים, לאחר מספר פעמים נוצר מצב שסך התשלומים הוא גבוה מסך התשלום שהיו משלמים בחודש על הקניה שלא נדבר על עמלה שמשלמים עבור המינוס כי סך התשלומים המצטבר להם גבוה מהמשכורת שהם מקבלים
שמחה , גש  |  01.10.13
17.
עבודה עם יועץ היא בהחלט דבר מקובל בעולם.
ל 3. לא מדובר בייעוץ לאיזה סופר לקנות והאם לקנות לחם של מוצג כזה או אחר (למרות שגם לזה יש יועצים). כאשר משפחה לוקחת משכנתא, ולא משנה כמה היא מכניסה, אז ללכת ליועץ חיצוני (לא היועץ של הבנק) שיעזור הן בבניית תמהיל מתאים, והן במכרז מול הבנקים יכול לחסוך עשרות אלפי שקלים אם לא מאות אלפי שקלים תלויי בגודל המשכנתא. לוודא כי אתה לא מפסיד כסף בניהול התיק הפנסיוני שמנוהל על ידי יועץ מטעם המעסיק שלרוב יש לו אינטרס להעביר אותך לקופה מסוימת כי הוא עובד עם הקופה הזו, ולהתייעץ עם אדם שמבין בתחום לגביי ביצוע שינויים שהם לטובתך. (כמו כן ניתן להתמקח על דמי הניהול אם יודעים מה מקובל במשק (ולא, אי אפשר להתייחס לתנאים של חברות גדולות מאד שעובדות ישירות מול הקופות). כאשר מישהו רוצה להשקיע את הכסף שיש לו, והוא לא מתייעץ עם אדם שמבין בתחום ויוכל להציג לו את האפשרויות השונות להשקעה (בורסה, נדל"ן, תוכנית חיסכון) עם היתרונות והחסרונות של כל דבר, רווחים מול סיכונים. ואם הוחלט ללכת על רכישת דירה להשקעה, אז לקנות ללא הבנה של השוק, העלויות , המיקומים, וכו... יכול להוביל להפסד כלכלי גדול. בקיצור, למרות שהישראלי בטוח שהוא יודע הכל לבד, וחבל על הכסף, ותמיד אפשר להעתיק מהחבר, או לשאול באינטרנט, אין תחליף לפגישה עם אדם מיקצועי חסר אינטרסים, שיודע מראש כמה הוא ירוויח מהייעוץ לא משנה מה הוא יציע, בשביל לקבל החלטות משמעותיות שכאלה.
שגיא , קריות  |  30.09.13
לכל התגובות