אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכלכלה הפלסטינית: האם זאת התוכנית שתביא למפנה? צילום: יואב גלאי

הכלכלה הפלסטינית: האם זאת התוכנית שתביא למפנה?

הקוורטט של בלייר הכין תוכנית כלכלית חדשה עם רעיונות מבטיחים לשיקום הכלכלה הפלסטינית

01.10.2013, 08:27 | דני רובינשטיין

ב־20 השנים שחלפו מאז הסכם אוסלו הגיע הסיוע הבינלאומי לרשות הפלסטינית לסכום של 10 מיליארד דולר. בשנתיים האחרונות כספי הסיוע היוו כמיליארד דולר - שליש מן התקציב הפלסטיני. למרות זאת, הכלכלה הפלסטינית עדיין חלשה ונוטה לנפול.

אלה הנתונים העיקריים שהוכנו על ידי נציגות הקוורטט בראשות טוני בלייר לקראת כינוס המדינות התורמות לפלסטינים שנערך בניו יורק בצד כינוס עצרת האו"ם.

על רקע הנתונים הכינו צוותי הקוורטט תוכנית כלכלית לשלוש השנים הבאות תחת הכותרת "יוזמה כלכלית פלסטינית". שר החוץ האמריקאי ג'ון קרי הסביר בכמה הזדמנויות שבין ישראל לפלסטינים ישנם שני מסלולים, מדיני וכלכלי, והם תומכים ותלויים זה בזה. מכאן חשיבות התוכנית.

המבוא לתוכנית משבח את הפלסטינים שערכו רפורמות במינהל של הרשות, ומשבח את ישראל על שהסירה מכשולים שהכבידו על הפלסטינים, כמו הקלות בתנועה, הסרה חלקית של הסגר על עזה והגדלת מספר ההיתרים לפועלים פלסטינים להיכנס לישראל.

טוני בלייר. שם דגש על הקשר שבין כלכלה לשלום, צילום: בשמת איבי טוני בלייר. שם דגש על הקשר שבין כלכלה לשלום | צילום: בשמת איבי טוני בלייר. שם דגש על הקשר שבין כלכלה לשלום, צילום: בשמת איבי

בתוכנית: תוספת יחידות דיור, פיתוח התיירות

פרטי התוכנית שפורסמו בסוף השבוע שעבר מדברים על שמונה תחומים: הראשון הוא חקלאות. שם מדובר על מתן יותר מים להשקיה, אספקה סדירה של דשנים וחומרי הדברה (שחלקם אסורים מפני שהם יכולים לשמש להכנת חומר נפץ) ועוד. התחום השני הנו שיכון. הדרישה מישראל: לאפשר לפלסטינים לבנות בשטח C המהווה כ־60 אחוז משטח הגדה, כך שהמחירים בשטחי A ו־B יירדו ויקלו על שוק הדיור. מדובר על תוספת של בין 25 ל־40 אלף יחידות דיור בשנה. החלק השלישי הוא תיירות, ובו מדובר על אתרי הקודש הרבים והפוטנציאל הכלכלי שלהם.

חלק רביעי הוא הטכנולוגיה העילית, שבה יש אמנם התחלות מבטיחות אך ישנו צורך בסיוע ישראלי בתחומים כמו מתן תדרים לתקשורת. החלק החמישי הנו תעשייה קלה, שבנוי על בסיס משפחתי שמגביל התרחבות ונפגע בגלל היבוא מסין. החלק השישי הנו חומרי בניין, כאשר שם מדובר על התלות המוחלטת של הפלסטינים ביבוא של מלט, ברזל וחול. בשני התחומים הנוספים, אנרגיה ומים, מדובר, בין היתר, על פוטנציאל הפיתוח של מאגר הגז הפלסטיני ועל פיתוח מתקני התפלת מים.

הצורך במעורבות הרשות בשטחי C יהווה מכשול

הבעיה המרכזית ברוב התחומים היא הצורך בשיתוף פעולה ישראלי. מחברי התוכנית בוודאי מודעים לכך שבממשלת נתניהו יש כוח למתנגדי הקמת מדינה פלסטינית, והללו עומדים על כך שלא תהיה מעורבות של הרשות הפלסטינית בשטח C הנתונים לשליטה ישראלית מלאה. ללא שטח C אין שום עתיד לכלכלה פלסטינית, ולמדינה פלסטינית.

תגיות