אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פסגות עלול להידרש למכור מניות בנקים במיליוני שקלים

פסגות עלול להידרש למכור מניות בנקים במיליוני שקלים

אחזקה של מעל 5% במניות בנקים מחייבת היתר מבנק ישראל. בית ההשקעות פסגות חורג ממגבלה זו בשלושה בנקים, בין היתר בשל רכישת חברת תעודות הסל של מיטב. בנק ישראל יצטרך להחליט אם הוא נותן לפסגות היתר קבוע לחריגה

02.10.2013, 09:25 | רחלי בינדמן

אם לא יימצא פתרון לשיעור האחזקה המותר של הגופים המוסדיים במניות הבנקים, ייאלץ בקרוב בית ההשקעות פסגות למכור בשוק מניות של בנק לאומי, בנק דיסקונט ובנק הפועלים.

עם רכישת חברת תעודות הסל של בית ההשקעות מיטב בפברואר האחרון, הגיע בית ההשקעות פסגות לחשיפה הגבוהה מ־5% בבנקים אלו. כשגוף מגיע למצב שהוא עשוי לעבור את שיעור האחזקה של 5% בבנק, עליו לקבל היתר שליטה מבנק ישראל לאחזקה זו, היתר שקשה לקבל, בייחוד כשמדובר בגוף פיננסי המתחרה במערכת הבנקאית.

היתר זמני

כיצד, אם כן, מחזיק בית ההשקעות בשיעור גבוה מן המותר ללא היתר שליטה כאמור? בד בבד עם רכישת תעודות הסל של מיטב פנה בית ההשקעות פסגות בבקשה לקבל היתר מיוחד לאחזקה העודפת. על רקע מסקנות ועדת הריכוזיות, מחזיק בנק ישראל בעמדה שלפיה אין לאשר לגופים להגיע לאחזקה הגבוהה מ־5% בבנקים השונים מחשש ליתר ריכוזיות.

בעבר (2008), בעת שרוני חזקיהו היה המפקח על הבנקים, נתן בנק ישראל היתר קבוע לאחזקה של עד 10% במניות של בנק הפועלים בלבד לקבוצת דלק המחזיקה בחברת הביטוח הפניקס ובבית ההשקעות אקסלנס, זאת בשל אחזקות פסיביות גבוהות בתעודות הסל של החברה־הבת של אקסלנס, קסם במניות הבנק. אלא שכעת העניק בנק ישראל לפסגות היתר זמני בלבד לאחזקה העודפת, משמע - אם לא יימצא פתרון אחר, פסגות ייאלץ למכור בקרוב את אחזקותיו העודפות בשלושת הבנקים.

האחזקה העודפת הגדולה ביותר של פסגות היא במניות בנק דיסקונט - שם מחזיק בית ההשקעות באמצעות קופות הגמל, קרנות הנאמנות ותעודות הסל 6.5%. אם לא יימצא פתרון, יצטרך פסגות למכור בשוק 1.5% ממניות הבנק ששוויין עומד על כ־100 מיליון שקל.

 , צילום: עמית שעל צילום: עמית שעל  , צילום: עמית שעל

גם במניות בנק לאומי מחזיק פסגות בשיעור עודף (6.72%). כאן מדובר בסיפור בעייתי אף יותר, כיוון שגם בהיתר שהעניק בנק ישראל לקבוצת דלק הוא החריג בנקים ללא גרעין שליטה - בדומה לבנק לאומי. זאת בשל החשש שבהיעדר בעל שליטה בבנק, כוחו של גוף בודד המחזיק מעל 5% ממניות הבנק הופך ליותר דומיננטי.

משמעות הדבר, שגם אם בנק ישראל ירכך לבסוף את עמדתו ויתיר חריגה מסוימת מעל מגבלת 5%, עמדתו לא צפויה להתרכך בכל הנוגע לבנק לאומי, ופסגות ייאלץ למכור את אחזקתו העודפת בשיעור של 1.72% ממניות הבנק. במקרה זה מדובר במכירת אחזקה בשווי שוק של כ־330 מיליון שקל. בבנק הפועלים היקף האחזקה העודפת של פסגות עומד על 0.88%.

עוד מתברר כי באחרונה עקף גם בית ההשקעות מיטב דש את רף החשיפה המותר במניית בנק לאומי והגיע לרף של 5.01%, והפנה את תשומת לבו של בנק ישראל בעניין. גם במקרה זה משמעות הדבר שקופות הגמל וקרנות הנאמנות של מיטב דש לא יכולות לרכוש יותר את מניות הבנק.

שינוי אסטרטגיה

מעבר ללחץ השלילי על מניות הבנקים האמורים שעלול להיווצר ממכירה כפויה, במצב זה מנהלי ההשקעות של קופות הגמל או של קרנות הנאמנות של פסגות עלולים להידרש למכור את האחזקות העודפות, זאת בניגוד לאסטרטגיית ההשקעה שלהם. בחודש האחרון, למשל, נרשמה התאוששות בשוק ההון המקומי כשהמדדים המובילים ת"א־25 ות"א־100 רשמו עליות שערים נאות וכך גם מניות הבנקים, שנכללים בהם.

אנליסטים מעריכים כי מניות הבנקים עדיין מתומחרות בחסר ביחס לגופים פיננסיים בעולם, ולא מן הנמנע כי יש מקום להמשך עליות בטווח הקרוב. דרישת בנק ישראל למכור את המניות העודפות ולהימנע מרכישות נוספות יכולה לעמוד בניגוד לאינטרס החוסכים בקופות הגמל והמשקיעים בקרנות הנאמנות.

 

חשוב להבהיר כי תעודות הסל לא יכולות למכור את האחזקות במניות הבנקים כיוון שהן מחויבות למשקיעים בהן להשיג את התשואה של המדד הרלבנטי שאחריו הן עוקבות. כדי לעשות זאת הן חייבות להתכסות באמצעות רכישת מניות המדד. עם זאת, חברות תעודות הסל יכולות לרכוש במקום את המניות שתחת המדד, חוזים עתידיים המספקים התכסות דומה וכך להתמודד עם מגבלת האחזקה. עם זאת, לטענת מנהלי חברות תעודות הסל, התכסות בחוזים אינה תמיד נוחה ולעתים גוררת עלויות נוספות על חברות תעודות הסל.

תגיות