אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל ירכוש 3.5 מיליארד דולר ב-2014 על מנת למתן את השפעת הגז צילום: מיקי אלון, גיא אסיאג

בנק ישראל ירכוש 3.5 מיליארד דולר ב-2014 על מנת למתן את השפעת הגז

זאת לעומת כ-2.1 מיליארד דולר שצפוי בנק ישראל לרכוש במסגרת זו השנה. מטרת הרכישות היא לקזז את ההשפעה של הפקת הגז הטבעי מקידוח תמר על מאזן התשלומים

02.10.2013, 13:36 | שי סלינס
 , צילום: רויטרס צילום: רויטרס  , צילום: רויטרס

בנק ישראל ירחיב ב־2014 את היקף רכישת הדולרים שהוא מבצע בחודשים האחרונים וירכוש כ-3.5 מיליארד דולר.

מטרת הרכישות היא לקזז את ההשפעה של הפקת הגז הטבעי מקידוח תמר על מאזן התשלומים. היקף הרכישות המדויק שיבצע הבנק בשנה הבאה עדיין לא נקבע, אולם ההערכה היא שהוא יסתכם בכ־3 מיליארד דולר לעומת כ־2.1 מיליארד דולר שצפוי בנק ישראל לרכוש במסגרת זו השנה.

קראו עוד בכלכליסט

בבנק ציינו כי תוכנית רכישות זו מהווה כלי נוסף במדיניות המוניטרית של בנק ישראל ומדיניות שער החליפין העיקבית איתה. "כמו בעבר, בנק ישראל ימשיך לפעול בשוק המט"ח במקרה של תנודות חריגות בשער החליפין אשר אינן תואמות את התנאים הכלכליים הבסיסיים או כאשר שוק המט"ח אינו מתפקד כיאות", נכתב בהודעה שפורסמה על ידיד הבנק.

על פי התוכנית רכישת המט"ח, שצפויה להימשך עד 2018, מתכוון בנק ישראל לחשב מדי שנה את השיפור הצפוי במאזן התשלומים כתוצאה מהפקת הגז. לאחר מכן יופחתו מסכום זה הוצאות ההפקה והוצאות נוספות של החברות העוסקות בענף הגז, בהיקף כולל של 25%. היתרה שתתקבל היא סכום הדולרים שירכוש הבנק באותה שנה. הסיבה שהיקף רכישות הדולרים בשנה הבאה יהיה גדול יותר מב־2013 היא שהשנה תימשך הפקת הגז רק שלושה רבעונים, ואילו ב־2014 הפקת הגז כבר תתפרס על פני שנה שלמה.

מה שעומד מאחורי החלטה זו היא שמסוף מרץ 2013 מחליף הגז המופק מקידוח תמר ושנמצא בבעלות ישראלית סולר מיובא, ששימש בעיקר לייצור חשמל. כאשר יבוא הסולר מצטמצם, גדל הפער בין כלל היצוא והיבוא של ישראל, וכתוצאה מכך גדל במקביל זרם הדולרים שמגיע לארץ. דולרים אלה מומרים ברובם לשקלים, ועודף הביקוש למטבע המקומי גורם להתחזקותו.

מדובר בתופעה ידועה שזכתה בעולם לכינוי "המחלה ההולנדית", על שם מה שהתרחש בהולנד בשנות השישים לאחר גילוי כמויות גדולות של גז טבעי. המשמעות המעשית של "המחלה ההולנדית" היא שיצוא מוגבר של סקטור צר אחד גורם להתחזקות המטבע המקומי, ופוגע בכך בצורה קשה בענפים רבים אחרים במשק, ובעיקר בתעשיות המסורתיות.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
שתי שאלות:
1. מדוע בנק ישראל יחד עם האוצר לא מוצאים דרך לרכוש חזרה את אגרות החוב/ הבונד -כלל חובות ישראל שעליהם משלמים ריבית גבוהה? הרי הריבית על היתרות בבנק שואפת לאפס. 2. ארה"ב אינה מסוגלת למחזר חובותיה. הגירעונות החיצוניים יעברו בקרוב את ה17 טריליון דולר, הגירעון צומח מידי חודש בחודשו . החובות הפנימים בצמיחה אדירה וכ 40 מדינות בפשיטת רגל. מדובר בעשרות רבות של טריליונים יש אומרים 90. ארה"ב חייבת לפחת במהירות את הדולר. במוקדם או במאוחר הדולר לא יהווה את העוגן המוניטרי ואז ישראל תישאר עם רזרבות חסרות ערך. מדוע בנק ישראל אינו מוצא דרך יעילה יותר מאשר לכוש "עלים בשלכת"?
ראובן גרפיט  |  04.10.13
6.
קרנית פלוג - מתאימה לנגידות
הגיע הזמן שמישהו שטיפס על עץ גבוה - שירד משם. קרנית פלוג מתאימה ביותר לתפקיד נגידת בנק ישראל- היא מקצוענית אמיתית. מצד שני - אני מקווה שיהיה לה את האומץ לנקות את האורוות בבנק ישראל שמשניא עצמו על כלל האזרחים בגין הדברים שנחשפו בתקשורת - משכורות מנופחות - שיפוצים במאות אלפי שקלים - על תרומות לנזקקים שמעתם ? ומה דעתכם על לחץ על ראשי השלטון הנהנתנים בנושא דיור ממשלתי לזוגות צעירים על מנת למנוע את קריסת הדור הבא -???? ובכלל יותר רגישות חברתית לא תזיק למושכים בהגה - כי זה מה שקורה עכשיו ועומד בראש מרכז הענין - רגישות חברתית לזולת ופחות בצע כסף על חשבון החלש. קפה ב- 5 שקלים זה רק התסמין של התופעה הזו -ומי שיבין זאת וילך עם הזרם - יצליח!!!!!,
דוכיפת  |  03.10.13
5.
התעשיינים זוכים גם באנרגיה הזולה וגם בייקור הדולר,גם וגם וגם...
לא מבין למה בנק ישראל צריך להפסיד מיליארדים בהגנה על הדולר (ועל היצואנים) הרי היחלשות הדולר נובעת ממציאת הגז שמוזילה ליצואנים עלויות אנרגיה בצורה דרמטית,את זה הם מקבלים ברצון,אך מאידך במקום לבטח את עצמם כנגד סיכוני מטבע,בנק ישראל מווסת להם את שער החליפין (30 שנה לויסות אחר שהתפוצץ ברעש גדול).מדוע לתמוך ביצואנים מכל הכיוונים ,על חשבון האזרח (שדולר יקר מייקר לו את האוכל ואת הרכב ואת הבית...). למה האזרחים הפשוטים לא זוכים לגם וגם וגם...אם כי למען ההגינות יש לאמר שיש הטוענים שזה מגן לאזרח על מקום העבודה,אך כבר למדנו שכשהעשירים מתעשרים יותר , זה לא מחלחל לעם
הלא נתמך  |  02.10.13
לכל התגובות