אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זיהוי ביומטרי: מהפכה שכן עשו באצבע צילום: עופר לוי

זיהוי ביומטרי: מהפכה שכן עשו באצבע

רכיב זיהוי טביעת אצבעות שהוטמע באייפון הוא בעל משמעות גדולה יותר מהאביזר שבו הוטמע. הוא מבשר על עידן בו הגוף שלנו יהווה את המפתח למידע שלנו

02.10.2013, 17:41 | ערן פלומין
בדגם האייפון החדש שהשיקה אפל לפני מספר שבועות, שולב לראשונה אמצעי זיהוי ביומטרי בדמות קורא טביעת אצבע המוטמע בכפתור הבית. הדיון לגבי מידת החדשנות של אפל במוצריה – כלומר האם היא מציגה חדשנות או פשוט אורזת חדשנות שהוצגה כבר, באופן מלהיב יותר - אינו משנה את העובדה שלרוב נחשבים מוצרי החברה כמי שמייצרים טרנדים חדשים. גם כאן, שילוב יכולת הזיהוי הביומטרי במכשירים סלולריים צפוי להשתכפל בתעשיה זו.

קראו עוד בכלכליסט

אפל מסמנת את תחילתו של מהפך בתפיסת הביומטריה, שכעת משתלבת באופן משמעותי יותר בעולם הצרכני. היכולות הביומטריות יתפסו כאמצעי להקלת השימושיות של הטכנולוגיה בידי הצרכנים ובשימושים הנגזרים ממנה. זיהוי ביומטרי היא אחת מהדרכים הבטוחות והפשוטות ביותר למשתמש להוכיח כי הוא אכן רשאי לעשות שימוש במכשיר (לעומת סיסמאות קבועות או מתחלפות, למשל). כאשר משלבים אותו במוצרים אלקטרוניים, מהווה הזיהוי הביומטרי לא רק אמצעי הזדהות (אבטחה), אלא גם כלי לשמירת הגדרות שונות שבאמצעותן גם מסופקים לו שירותים על פי הגדרותיו (התאמה אישית).

זיהוי ביומטרי יכול להתבצע במגוון דרכים: זיהוי קול, תווי פנים, רשתית ומתווה כף היד (באמצעות בחינת קווי המתאר המשולבים בה בצורה ייחודית לכל אדם). קיימים פיתוחים ישראליים המזהים למשל את אופן תנועת העיניים ואת פעימות הלב הייחודיים לכל אדם. הבחירה בזיהוי טביעת האצבע במכשירים ניידים נגזרת משטח הפנים הקטן יחסית הדרוש לחיישן, יכולתו לפעול במצב חיסכון באנרגיה, עלותו הזולה יחסית לעומת הפתרונות האחרים, ומידת הדיוק הגבוהה שלו.

האייפון 5S מצוייד בסורק טביעות אצבע בכפתור ההפעלה, צילום: עמית שעל האייפון 5S מצוייד בסורק טביעות אצבע בכפתור ההפעלה | צילום: עמית שעל האייפון 5S מצוייד בסורק טביעות אצבע בכפתור ההפעלה, צילום: עמית שעל

לשם השוואה, זיהוי מבוסס קול יכול היה, לכאורה, להיות מוטמע בקלות, שכן כל מכשיר סלולרי מצוייד במיקרופון, כך שמשימת הזיהוי מבוססת ברובה על תוכנה ולא על חומרה. עם זאת, סביבת הפעולה של המשתמש היא, לרוב, רועשת, ולכן נדרש אלגוריתם מתוחכם המסוגל לסנן רעשי רקע, שיחות ומשפטים הנאמרים במקביל. זיהוי טביעת האצבע מדוייק יותר כיום, אך גם הוא אינו חסין לחלוטין מסיכון של זיוף זהות.

מאבטחה ארגונית לאבטחה אישית

בעלי הטלפונים הסלולריים נהנים מהיכולת לגשת למידע אישי באמצעות המכשירים הניידים, אך נדרשים לזכור מספר גדל והולך של סיסמאות שונות, ובחלק מהמקרים אף נדרשים לשנותן באופן תדיר (למשל באפליקציית הבנק שלהם). זיהוי ביומטרי מאפשר להימנע מהצורך לזכור סיסמאות שונות לשירותים שונים, וצפוי להגדיל את השימוש באפליקציות המכילות מידע אישי.

אימוץ הזיהוי הביומטרי בטלפונים סלולריים נגזר גם מכך שעובדים בארגונים נעזרים בטלפונים הסלולריים שלהם ככלי עבודה המחובר לרשת הארגונית, ואותן חברות מבקשות למצוא כלי אבטחה וזיהוי שימנע שימוש של אדם לא מורשה בטלפון של עובד החברה, ובאמצעותו לחדור לרשת הארגונית.

החברות האמריקאיות מתחילות לזוז

 

אנו מאמינים כי התחום הביומטרי יהפוך בקרוב מתוספת זניחה, לעיתים גימיק, למקור הכנסות מהותי לתעשייה. האייפון 5 מסמן את הכיוון לטווח הקרוב – ספקי הטלפונים הסלולריים יהיו המאמצים העיקריים של הזיהוי הביומטרי במוצרים אלקטרוניים, ויהפכו לתחום הגדול ביותר בעולם הביומטריה למוצרים אלקטרוניים עד לשנת 2017, כאשר הפריצה הגדולה תתרחש בשנתיים הבאות.

עם זאת, בנוסף לטלפונים סלולריים ניתן יהיה למצוא יכולות זיהוי ביומטריות בטאבלטים, מחשבים ניידים, קונסולות משחקים וטלוויזיות. במחשבים ניידים משולבת יכולת זיהוי טביעת אצבע כבר מספר שנים, אך ללא יישומים קריטיים הדורשים הזדהות שכזו מעבר לעולם העסקים, לא היתה עד כה דרישה להטמעת טכנולוגיה זו במחשבים המצויים בעיקר בשימוש צרכנים פרטיים.

סוני ומיקרוסופט, יצרניות הפלייסטיישן וה-XBOX, בהתאמה, רושמות כבר תקופה ארוכה פטנטים המעידים כי בכוונתן לשלב זיהוי ביומטרי בקונסולות המשחקים שלהן, ככל הנראה עד שנת 2015. בעולם הטלוויזיה צפויה פנסוניק להציג מכשיר טלוויזיה בו משולב זיהוי ביומטרי כלשהו, ולהערכתנו יצטרפו למגמה זו חברות נוספות.

על פי מחקרינו, קצב החדירה של טכנולוגיות ביומטריות במוצרים אלקטרוניים הינו גבוה יותר באסיה מאשר בארה"ב, בעיקר תודות לאימוץ הטכנולוגיות בידי חברות כסמסונג, LG, סוני ו-HTC, אך ארה"ב צפויה להציג גידול משמעותי בקצב החדירה לשוק, כאשר אפל, מיקרוסופט וגוגל תשלבנה יכולות ביומטריות במוצרים הקשורים אליהן.

אבטחת תשלום במכשיר הסלולרי

אך אולי ההשפעה המעניינת ביותר של שילוב היכולות הביומטריות בטלפונים הסלולריים הינו הצפי שהוא ישלים, או לפחות יאיץ, תהליך של הגברת האמון במערך תשלום דיגיטלי, שחברות האשראי וספקיות התקשורת נאבקות בשנים האחרונות ליישם בשוק. יצרני הטלפונים הסלולריים החלו בשנים האחרונות לשלב במכשיריהם את טכנולוגיית ה-NFC, המאפשרת לבצע תשלום באמצעות קירוב המכשיר לקורא מיוחד בחנות.

טכנולוגיה זו אולי מפשטת את תהליך התשלום עצמו, אך אינה מונעת לחלוטין מאדם אחר לבצע את העסקה (תוך שימוש בטלפון גנוב שבעליו טרם ביטל את פרטי כרטיס האשראי המשוייכים למנגנון התשלום ב-NFC). שילוב זיהוי ביומטרי בטלפון יבטיח כי רק בעל הטלפון יוכל לבצע את התשלום, וכך באמצעות זיהוי ודאי מחד ופשטות התשלום מאידך, צפוי תחום התשלומים הניידים לצבור תאוצה בשנים הקרובות.

הכותב הוא מנכ"ל חברת היעוץ והמחקר פרוסט אנד סאליבן ישראל

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
כתבה נטולת תוכן למעט שיווק של אפל
להלן כמה עובדות : 1. מכשירי הIPAQ 5500 של COMPAQ (עכשיו HP), מהסמארטפונים הראשונים, הרבה לפני האייפון!!! החילו סורק טביעות אצבע עוד בשנת 2004. אין פה שום חידוש טכנולוגי. יש פה באזז של אנשי שיווק גאוניים (מחברת אפל, משרד עו"ד ושיווק ענק שיש לו מחלקה טכנית קטנה שיודעת להעתיק טכנולוגיות מהחברות שמפתחות). 2. מסכים לחלוטין עם מגיב 2. אין פה שום זרז. מי שרכש בעזרת הסמארטפון לפני כן ימשיך גם עכשיו, ומי שלא סמך על כל אמצעי הבטיחות השונים עד עכשיו, לא ישנה את דעתו עכשיו. למגיב 5 אדי : אם אתה מתכוון לבקר בארה"ב או שכבר היית שם, תצטרך בכל מקרה לתת את *כל* טביעות האצבע שלך לטובת הויזה. אם אתה לא מעוניין לבקר שם, אני לא מבין מה אכפת לך אם יהיה או לא יהיה להם מידע עלייך. בטוח שגם ככה יש להם מספיק מידע עלייך שנידבת דרך פייסבוק, שימוש בגוגל, וינדוס/או.אס.X, וכן, גם הנשיאה של הסמראטפון שלך איתך נותנת להם מספיק מידע. 3. זיהוי ביומטרי שפועל בצורה טובה וחכמה הוא פתרון טוב כנגד גניבת זהויות, ותעודת זהות חכמה יכולה להתקיים בלי הקמת מאגר של המידע. (כל תעודה תכיל את המידע של בעליה). הקמת מאגר ביומטרי הוא אסון לאומי ובכייה לדורות.
פרשן מהשטח , המרכז  |  03.10.13
לכל התגובות