אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה חונקת את העסקים הקטנים

המדינה חונקת את העסקים הקטנים

מצוקת בעלי העסקים הקטנים היא לבה רותחת, שממנה עשויה להתפרץ המחאה הבאה

03.10.2013, 08:21 | אהוד רצאבי

לאחרונה פורסם כי במחצית הראשונה של השנה זינק מספר הבקשות לפשיטת רגל ב־33%. נתון זה עשוי לשפוך אור על המציאות העגומה של בעלי העסקים הקטנים והבינוניים בישראל.

הממשלה משדרת עסקים כרגיל בניהול תקציב המדינה, ומסמאת את עינינו עם נתונים כמו צמיחה של 5.1% ברבעון השני של 2013 (שאינה משקפת את הפעילות הריאלית במשק, שכן הנתון מנופח על ידי ההכנסות ממכירת גז), ושיעור אבטלה מהנמוכים במדינות העולם המערבי. אותם מסרים מרגיעים שהממשלה מעבירה לנו הופכים את המצוקה הקיומית של בעלי העסקים לנסתרת מעין הציבור.

זרוע אחת גובה כספים והשנייה לא משלמת בזמן

כ־480 אלף עסקים פועלים בישראל, 98% מהם מוגדרים כעסקים קטנים והם מספקים פרנסה ל־1.5 מיליון איש. בישראל לא רק שלא מקלים על העסקים הקטנים, אלא מקשים עליהם. המדינה דורשת מכל בעל עסק מקדמות מס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי עוד לפני שהוא הרוויח את השקל הראשון. פעמים רבות זרוע אחת של המדינה גובה כספים בעוד הזרוע השנייה לא משלמת בזמן לבעל העסק שנותן לה שירותים.

העסקים הקטנים והבינוניים בישראל סובלים ממחנק אשראי. לפי בנק ישראל, היקף האשראי שהעמידו הבנקים ב־2008–2012 לכלל המשק עלה בכ־16.5%, מ־704 מיליארד שקל ל־819 מיליארד שקל, אולם נתח האשראי הבנקאי שאותו קיבלו העסקים הקטנים באותן שנים הצטמצם ב־5%.

לפי הלמ"ס, ב־2012 נוספו למשק כ־10,000 עסקים חדשים בלבד, לעומת כ־12,200 עסקים חדשים ב־2011 וכ־12,500 עסקים חדשים ב־2010. כלומר, בתוך שלוש שנים חלה ירידה של כ־20% בתוספת העסקים למשק. 

חנות ברחוב דיזנגוף בת"א (ארכיון), צילום: דוד הכהן חנות ברחוב דיזנגוף בת"א (ארכיון) | צילום: דוד הכהן חנות ברחוב דיזנגוף בת"א (ארכיון), צילום: דוד הכהן

המצוקה יוצרת פצצה מתקתקת

 

מצוקת העסקים הקטנים היא לבה רותחת המבעבעת מתחת לפני השטח, שתכאב כשהיא תתפרץ. המחאה הבאה תמחיש לכולנו כיצד נראים אנשים שכבר אין להם מה להפסיד. המסים שמשלמים בעלי העסקים, לצד תעריפי הארנונה והחשמל הגואים, עליית המע"מ, כובד הרגולציה, מוסר התשלומים הירוד, התחרות הקשה מול המונופולים ומחנק האשראי - כל אלה יוצרים פצצה מתקתקת.

לפני שנתיים הממשלה החליטה לתמוך בעסקים קטנים על ידי יצירת נגישות למכרזים, הענקת ביטחון פנסיוני לבעלי עסקים ועצמאים, שיפור מוסר התשלומים ועוד. ההחלטה יושמה באופן חלקי ביותר, אם בכלל. רק לאחרונה הכשילה הממשלה את קיצור מוסר התשלומים בשירות המדינה ל־30 יום, בטענה שהדבר עלול לפגוע ביעילות הממשלה.

בתקציב לשנים 2013–2014 אין ביטוי למדיניות מסודרת לגבי העסקים הקטנים. במדינות אחרות מייחסים הרבה יותר משמעות למגזר העסקים הקטנים, ובספר התקציב של ארה"ב מוקדש פרק שלם לנושא.

במצב הקשה של שוק התעסוקה, כשאנשים בני 40 נתפסים על ידי השוק כלא רלבנטיים ושוברים את הראש כיצד לשלם את המשכנתא, רבים נאלצים לחפש אפשרויות פרנסה חלופיות ופונים לדרך עצמאית. הם לא יודעים אילו חומות וקשיים מצפים להם. אם נקל על העסקים הקטנים, נוכל לפתוח חלון הזדמנויות תעסוקתי למסה קריטית של אנשים צעירים ומוכשרים, שהוכיחו את כישוריהם כשכירים. אלה יוכלו להתפרנס בכבוד, העסקים שייפתחו יעניקו פרנסה גם לאחרים, והרווח למשק יהיה כפול.

הכותב הוא רו"ח ונשיא להב, לשכת ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים והבינוניים בישראל

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
מדינה של תבר'ה.....
אנחנו חיים במדינה, בה, לצערי, מנהיגיה דואגים לעצמם הרבה מאוד לפני הדאגה לאזרחיה. בנוסף, אנחנו מדינה של "חברה" (כולם מסדרים לכולם... ואם אתה לא "בחברה" אז אין לך סידור הולם...), זו אחת הסיבות המרכזיות לשחיתות ולערבוב של הון בשילטון, במידה וצורת השילטון לא תשתנה ולא יהיה מנגנון משפטי/חוקתי אשר קובע כי תפקיד ציבורי יהיה במכסימום בן 2 קדנציות-מערכת "ניקוי" אוטומטי, נמשיך להתדרדר מבחינה מוסרית. איזו דוגמא אישית נותנים מנהיגינו לילדנו?. אגב, המחאה החברתית פיספסה עם "הקוטג'", המחאה האמיתית צריכה להיות נגד עלויות החשמל, תשלומי הארנונה, תשלומי מס-הכנסה, תשלומי המע"מ ועוד...... בתקווה לשינוי ולחיים טובים יותר שלמה אייזיק- סגן נשיא לה"ב
שלמה אייזיק סגן נשיא לה"ב  |  16.05.14
7.
למה אין מפלגה או שר או איש ציבור ששומר על העצמאיים???
למה אף מנהיג לא מייצג את העצמאים בפוליטיקה? לכל המיעוטים הנדכאים האחרים יש - לחרדים, למתנחלים, לערבים, לקיבוצניקים, לחקלאים, לתעשיינים, לצפון תל אביביים... לכולם יש נציג בכנסת ולפעמים אפילו שר בממשלה, ורק העצמאיים ממשיכים ללקט את פרנסתם ולחשוב איך הם גומרים את החודש ומשלמים מקדמות מע"מ העצמאיים זה העבדים של המשק הישראלי - מושכים את הכלכלה קדימה עד שקורסים. אבא שלי אמר לי פראיירים לא מתים, הם מתחלפים ואז מוציאים 100% נכות כי זה הסיכוי היחיד להתקיים במדינה הזו. ולא בכבוד.
עצמאי וקשה לו , צפון  |  10.10.13
6.
אני בדיוק ממלא מכרז ממשלתי והוא מעדיף חברות גדולות
איך- פשוט, הקריטריונים לא קשורים לאיכות העבודה אלא לגודל העבודות הקודמות ולמחיר. למי יש פרוייקטים בנפח עצום? לחברות הגדולות ביותר. מי מסוגל לעמוד במחירים המגוכחים הנדרשים על מנת לזכות? מי שלא עובד בעצמו ולא שם מומחה, אלא מעסיק חבר'ה בני 20+ בעבודה של מומחה. ככה המטריה של החברה והעבודה זולה. ועל זה תוסיפו דרישות ביטוחיות דרקוניות ולא רלוונטיות (סיכונים ממוצאים בסכומים דמיוניים). ועל זה תוסיפו דרישות לאזורי שירות נרחבים ללא תגמול עבור ביטול זמן או נסיעות- ואז מתקבל שבאמת חייבים להיות בפרישה ארצית. ואז כשמתחיל פרוייקט גדול כמו מעבר צה"ל לנגב, מכנסים את בעלי העסקים הקטנים מהאיזור ומציעים להם עזרה בכניסה למיכרזים ועוד אומרים להם- אנחנו רוצים לעזור לעסקים הקטנים אבל הם לא ניגשים בכלל למיכרזים. השוס הגדול- משלמים שוטף 60 מרגע אישור החשבון, לא מרגע הגשתו. האישור לוקח 90 יום ואם אין אישור, לך תתבע.
עצמאי קטנטן , באר שבע  |  07.10.13
5.
סגרתי עסק לפני שנה וחצי והצעתי את החנות שבבעלותי להשכרה. לא תאמיננו ??!!
החנות היתה פנויה ולא מושכרת 10 חודשים. אני נכה מאה אחוז , קיבלתי חשבון של מעל 20000 (עשרים אלף שקל) בגין ארנונה על חנות ריקה. לבסוף נמצא שוכר ועשינו הסכם שכירות לשנה עם אופציה ל5 שנים נוספות. עברה שנה הבן אדם הפסיד כ 200 אלף שקלים ויצא. אני עכשיו שוב צריך לשלם לעיריה את מלו קצבת הביטוח לאומי בגין 100% נכות. ולחיות ללא שקל אחד של הכנסה. זאת אחרי 40 שנה של היותי עצמאי המשלם מסים כל חודש רצוף 40 שנה. כל מי שהוא יזם ומאמין ביכולותיו ?! עופו מכאן מייד לכל מקום , ישראל הפכה להיות מקום מקולל לאדם שהוא חרוץ , יזם , ולא משלם שוחד או מקורב לשלטון. אל תנסו להיות עצמאיים כי כל החסכונות שלכן יתנדפו ואתם תיכנסו לחובות או שתתאבדו!!
דני שמש , פתח תקווה  |  06.10.13
לכל התגובות